Ciclisme

El Movistar, sense connexió

Ciclisme. L’estratègia valenta però erràtica de l’equip de Soler, Mas i Valverde provoca un desenllaç inesperat amb triomf i lideratge del jove Kron en la primera etapa de la Volta

Andreas Kron (1998, Lotto Soudal) va celebrar a Calella amb incredulitat el seu primer triomf al World Tour i en una jornada especial, la primera etapa de la Volta número 100. El jove danès va ser prou hàbil l i fort per seguir Luis León Sánchez (Astana) quan el veterà ciclista murcià va atacar abans de l’últim port de l’etapa, Collsacreu, a uns 25 km de l’arribada. En l’escapada final també s’hi van apuntar Rochas (Cofidis) i Kämna (Bora) L’espanyol no sol perdonar en aquestes ocasions, però Kron va arribar amb més embranzida en els metres finals i vestirà el mallot de líder en la contrarellotge de Banyoles. L’etapa va suposar un nou error estratègic, no és el primer ni serà l’últim, del Movistar, que va cremar totes les naus pujant Santa Fe del Montseny (1a) i va estar a punt de pagar-ho car si l’Ineos hagués volgut fer sang en els darrers quilòmetres.

L’etapa va marxar sobre el guió previst en la primera meitat amb un quartet escapat: Taramäe, Gotzon Martín, Berhane i Moniquet. El Bora de Peter Sagan –favorit per triomfar a Calella– marcava el ritme per retallar la diferència. El Movistar va decidir moure fitxa a més de 60 quilòmetres de l’arribada, a les rampes més exigents del Montseny, encara amb neu a la vorera. Pedrero, Cataldo i Verona (amb Soler, Mas i Valverde resguardats) van propiciar un canvi de panorama total. Ho va pagar Sagan i Froome i va estar a punt de fer-ho Porte, perjudicat per una avaria. L’últim escapat va ser atrapat sobre la pancarta de muntanya per un insaciable Pedrero.

Guerra de guerrilles

Quedaven quilòmetres i quilòmetres. Un desgast criminal. Pedrero i Cataldo van cedir per l’esforç i el Movistar va veure amb alarma que només Verona resistia en el grup capdavanter al costat dels seus tres líders, mentre el temible Ineos, la seva nèmesi des dels temps de l’Sky, mantenia Thomas, Porte, Carapaz i Adam Yates al capdavant. Sense esprintadors en el primer grup i amb el Movistar atrapat en al seva pròpia trampa, el descontrol es va apoderar del grup principal.

En el camí de Collsacreu els atacs es van succeir, fins i tot ho van provar Thomas i De la Cruz (també el rookie Roger Adrià), fins que es va formar el quartet liderat per Sánchez, que no va obtenir resposta dels rivals, ja que l’organització dels equips brillava per la seva absència i el Movistar ja no tenia forces. Quan la diferència es va acostar als 40 segons, l’Ineos, finalment, va tenir pressa, perquè el murcià pot ser un os dur de rosegar a la muntanya, i va voler evitar mals majors.

Els escapats, amb uns 20 segons, van tenir temps per vigilar-se i esprintar però sense adormir-se. Kron va trobar el camí net pel mig i ho va celebrar com mai. Un dia d’emocions fortes per a tothom.

LES REACCIONS

No tinc paraules per explicar la sensació que tinc, és meravellós guanyar en el World Tour
Andreas Kron
ciclista del Lotto Soudal
Just he vist el moment que arrancava Luisle i he pensat que se m’escapava el tren
David de la Cruz
ciclista de l’UAE
1a etapa (178,4 km) i general
1r. A. Kron (Lotto Soudal) 4h20:15
2n. L.L. Sánchez (Astana) m.t.
3r. R. Rochas (Cofidis) m.t.
4t. L. Kämna (Bora) m.t.
5è. D. Smith (BikeExchange) a 0:16
6è. M. Mohoric (Bahrain) m.t.
7è. I. Schelling (Bora) m.t.
8è. A. Valverde (Movistar) m.t.
9è. A. Kamp (Trek-Segafredo)) m.t.
10è. M. Valgren (EF Education) m.t.
14è. K. Galván (Kern Pharma) m.t.
15è. N. Quintana (Arkéa) m.t.
18è. E. Mas (Movistar) m.t.
22è. R. Carapaz (Ineos) m.t.
30è. G. Thomas (Ineos) m.t.
63è. R. Adrià (Kern Pharma) m.t.
67è. D. De la Cruz (Emirates) m.t.
80è. M. Soler (Movistar) m.t.
96è. C. Froome (Israel) a 8:30
105è. M. Márquez (K. Pharma) m.t.
113è. P. Sagan (Bora) m.t.
116è. A. Pedrero (Bora) m.t.
Punts
1r. A. Kron (Lotto Soudal) 10
2n. N. Berhane (Cofidis) 6
3r. L.L. Sánchez (Astana) 6
Muntanya
1r. S. Moniquet (Lotto Soudal) 11
2n. C. Verona (Movistar) 8
3r. A. Pedrero (Movistar) 6
Joves
1r. A. Kron(Lotto Soudal) 4h20:05
2n. R. Rochas (Cofidis) m.t.
3r. L. Kämna (Bora) a 0:16
Equips
1r. Astana - Premier Tech 13h01:17
2n. Bora - hansgrohe m.t.
3r. Lotto Soudal m.t.
Patrocini

La contrarellotge, el vent i l’estratègia

La contrarellotge a Banyoles (18,5 km) serà determinant per situar els favorits en ordre, sobretot els escaladors, molts dels quals estaran obligats a recuperar temps a partir de demà. Els ciclistes sortiran en l’ordre invers a la general la qual cosa podria beneficiar els que ho facin abans, ja que es preveu menys vent al migdia que a la tarda. Així ho va admetre De la Cruz, que va decidir no esprintar. Soler, que va punxar en el darrer quilòmetre, no tindrà referències però, teòricament, hi haurà menys vent per molestar-lo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)