Atletisme

Eufemiano Fuentes : “A Fermín Cacho el vaig tractar amb el que hi havia a l’època”

El controvertit metge canari, involucrat en l’operació Port contra el dopatge, afirma que va sotmetre el campió de 1.500 m de Barcelona 92 a “expansors de plasma, reductors d’àcid làctic, estimuladors naturals de les hormones, testosterona o aminoàcid”

Eufemiano Fuentes (Las Palmas de Gran Canària, 1955), metge esportiu que durant gran part de la seva trajectòria professional va treballar per a la Federació Espanyola d’Atletisme, equips ciclistes i clubs de futbol, va revelar que a l’atleta Fermín Cacho, guanyador de la medalla d’or a Barcelona’92 en la prova de 1.500 metres, el va tractar amb “el que hi havia a l’època” per suposadament millorar el seu rendiment. Fuentes, involucrat en l’operació Port contra el dopatge, va parlar dels Jocs Olímpics de Barcelona i els esportistes i equips implicats en suposats casos de dopatge en una entrevista per al programa de La Sexta ‘Lo de Évole’, emès diumenge al vespre. En el cas de Cacho, va concretar que havia sotmès l’atleta a “expansors de plasma, reductors d’àcid làctic, estimuladors naturals de les hormones, testosterona o aminoàcid”.

El metge canari va dir que si expliqués tot el que sap “cauria alguna medalla de Barcelona’92” i ha assegurat que per aquest motiu no vol dir-ho. “Crec que sí hi va haver dopatge a Barcelona’92 però no ho puc demostrar. Alguns medallistes van recórrer a substàncies dopants. Tants anys després és gairebé indemostrable però sí querellable i en això no em vull veure. No ho explico per coherència professional i no estic disposat a entrar en una guerra sense quarter sobre els al·ludits”, ha apuntat.

Sense tracte amb Plaza i García Chico

Fuentes afirma que va exercir de metge de quinze esportistes durant els Jocs Olímpics de Barcelona, però entre aquests no hi eren els atletes catalans Dani Plaza (or en els 20 km marxa) i Javier García Chico (bronze en el salt de perxa) ni el murcià Antonio Peñalver (plata en el decatló).

“No volien problemes, no volien positius, però volien resultats”. D’aquesta manera, el metge canari va començar a justificar l’inici de les pràctiques per millorar el rendiment dels esportistes amb els seus viatges a països d’Europa de l’Est a la recerca de tècniques i productes que no es coneixien a Espanya. “Aquests països tenien la fama o l’aurèola d’estar avançats i fer coses que no es feien a occident. La prova és que en els medallers de campionats havia països amb menys habitants d’Espanya que guanyaven més”, va assenyalar durant l’entrevista.

Durant el programa, Eufemiano Fuentes també va revelar que Fermín Cacho va exercir d’intermediari de Jaime Lissavetzky, president de el Consell Superior d’Esports de 2004 a 2011, per “preparar l’equip espanyol” per als Jocs Olímpics de Pequín. “Les circumstàncies en aquell moment no m’ho permetien. Ell em va oferir treballar de manera oficial, igual que en els anys vuitanta. Li vaig dir que no i crec que em van voler treure de sistema. Arran d’això van poder pensar que si no treballava amb ells no treballaria amb els altres. Si volgués fer un ajust de comptes ho hauria fet “, va dir Eufemiano “En aquests viatges vaig conèixer algunes tècniques de dopatge. M’ho pagaven els organismes que em contractaven i un era la federació. Visitava el que em deixaven veure perquè els països de l’est també eren hermètics”, va confessar. “La situació econòmica d’ells no era molt bona i canviava dòlars per coneixements per recuperar a esportistes d’un esforç intens prolongat. Els diners els treia de la meva butxaca i la Federació Espanyola d’Atletisme sabia que anava a aprendre tècniques per millorar el rendiment. No està per escrit , em poden demanar, però ells volien que els nostres esportistes competissin en igualtat de condicions que els seus “, va apuntar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)