Handbol

Sebas Salvat, un català a les files del Meshkov Brest

Handbol. El jove vilanoví és l’entrenador assistent de Raúl Alonso en el club bielorús, que està completant una temporada històrica i avui és el rival del Barça en els quarts de la lliga de campions

Tot i la seva joventut, Sebas Salvat (Vilanova i la Geltrú, 1987) ja acumula un bon periple en l’organigrama tècnic de diferents clubs europeus: el Füchse Berlín (2011-14), l’Handball Tirol (2016-19) i el Meshkov Brest (2019-21), que avui (18.45 h, Esport 3) serà el rival del Barça en l’anada dels quarts de final de la lliga de campions. Després de la seva etapa a Berlín, Salvat va tornar un any a Catalunya, on va tornar a exercir de tècnic a Sant Pere de Ribes mentre deixava pràcticament enllestida la seva tesi doctoral: “La durada de la possessió en handbol d’alta competició.” Posteriorment, Salvat també va viure una experiència singular en la lliga d’Israel, quan a final de curs va rebre la trucada del tècnic madrileny Raúl Alonso, que havia conegut a la Bundesliga, per si li volia fer d’entrenador assistent a l’Handball Tirol, a Àustria. Aquí va començar la vinculació entre tots dos tècnics, que ha tingut continuïtat a Brest (Bielorússia).

Més que un rodamón de l’handbol, Salvat considera que forma part “de la generació perduda posterior a la crisi del 2009 i que vam haver d’emigrar a fora per buscar-nos la vida”. I hi afegeix: “Aquella crisi va perjudicar molt l’esport i en especial l’handbol espanyol.” En tot cas, la seva experiència a Berlín va ser molt fructífera per a la seva etapa de creixement i formació: “Vaig aprendre una forma de treballar molt diferent de la que fan a Espanya, igualment vàlida i amb una altra perspectiva d’handbol que no coneixia tant. Una de les coses més bones que té l’handbol a Alemanya és tota la cultura que té darrere tant d’estructura de club com de mentalitat i metodologia de treball. Intento aprendre el millor de cada lloc i així continuar fent el meu camí.”

A Brest, tot i les dificultats derivades de la pandèmia, viu un curs històric per a l’entitat. Van acabar la fase de grups en quart lloc amb alguns resultats molt destacables com un triomf contra el París Saint-Germain (32-31) i un empat a la pista del Flensburg (29-29), el líder del grup. Tot un avís per al Barça. En els vuitens de final, van eliminar el Motor Zaporíjia ucraïnès en un gran partit de tornada (32-30 i 30-23). A les seves files destaquen jugadors de primera fila com el central Stas Skube i l’extrem dret Mikita Vailupau. Més enllà de la qualitat de la plantilla, també s’ha de tenir en compte que a l’Sportshall Victoria de Brest tindran el suport de fins a 3.700 aficionats. A les portes de l’eliminatòria contra l’equip blaugrana, Salvat es desfà en elogis a l’equip de Xavi Pascual. “Podria destacar qualsevol cosa perquè és un gran equip. M’encanta tot globalment, però la seva manera de defensar és espectacular: no tant per la qualitat dels jugadors sinó perquè és la típica manera de defensar de l’handbol espanyol, amb les sortides a l’imparell i provocant errades al contrari”, destaca.

El futur

Com tot bon assistent, Salvat té el repte de fer un pas endavant i exercir de primer entrenador en el futur i com a bon culer “seria un somni poder formar part de l’organigrama tècnic del Barça”. En tot cas, ara vol gaudir d’aquesta eliminatòria i començar a aclarir el seu futur imminent, sabent que Alonso no continuarà com a entrenador a Brest la temporada vinent.

TRAJECTÒRIA

Abans havia estat al Füchse de Berlín, al Tirol i fins i tot en un equip d’Israel
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)