Tennis taula

Segona generació

Dvorak, Xiao i Zhang són filles de destacades jugadores que van militar a la lliga espanyola

Dvorak, nascuda a Kíev, i Zhang, a Cartagena, van créixer esportivament a les sales de joc de Catalunya, i Xiao, nascuda a Calella, ho va fer a Portugal

En els darrers anys la selecció espanyola femenina ha estat formada bàsicament per tres jugadores, Gàlia Dvorak (Tramuntana Figueres), Maria Xiao (UCAM Cartagena) i Sofia-Xuan Zhang (Girbau Vic), que són filles de destacades jugadores que van militar en equips capdavanters de la lliga espanyola. La Gàlia va arribar de ben petita a Terrassa, desprès d’un breu pas per Granada; la Maria va néixer a Calella i la Sofia-Xuan, a Cartagena. Dues es van formar a Catalunya –la Gàlia i la Sofia-Xuan–, tant acadèmicament anat a l’escola i a l’institut, com esportivament agafant la pala per primera vegada i iniciant-se en el tennis de taula, mentre que la Maria va començar a jugar a Portugal, on havia anat la seva mare, i va tornar a l’Estat abans d’arribar a la majoria d’edat. L’única nascuda a Catalunya és l’única que no s’ha format en terres catalanes. La Maria Xiao i la Gàlia Dvorak han aconseguit en aquest any de Covid-19 la classificació per als Jocs Olímpics de Tòquio. La Sofia-Xuan Zhang, com a tercera, no va tenir l’oportunitat, perquè només dues podien anar als preolímpics.

Gàlia Dvorak va néixer a Kíev, Ucraïna, l’any 1988 i va arribar a Espanya quan tenia un any i mig perquè el seu pare, Vladimir Dvorak, jugava a Granada. Quan la família va anar a Terrassa, van convèncer la seva mare, Flora Khassanova, que havia estat una destacada jugadora a l’URSS abans de l’embaràs, perquè tornès a jugar amb l’equip femení de l’Èpic. Va ser a Terrassa on la Gàlia va començar a jugar quan tenia set anys, i ho va continuar fent els tres que van estar a Valladolid. Ja establerts a Mataró i amb la seva mare com a entrenadora, Gàlia Dvorak va començar a destacar i a guanyar títols catalans i estatals, fet que la va portar a la selecció espanyola absoluta a només 14 anys, i ara a 33 encara hi continua.

Maria Xiao (1994) va néixer a Calella (Maresme), que era la ciutat on jugaven els seus pares, Daili Xiao i Iao Li. Poc més d’un any després la família va anar a jugar a l’illa portuguesa de Madeira i allà va ser on ella va començar a jugar, a l’edat de cinc anys. Molt aviat va destacar i des d’alevina fins a 17 anys va formar part de les seleccions portugueses. Abans de la majoria d’edat, l’any 2012, va fitxar per l’UCAM Cartagena i després d’estar alguns mesos a Barcelona i al CAR de Sant Cugat es va instal·lar a Cartagena. Aquell mateix any 2012 ja va jugar amb la selecció espanyola juvenil i l’any següent va debutar amb l’absoluta. En l’extens palmarès de la Maria Xiao hi ha una medalla oblidada, el bronze en el campionat d’Espanya per equips del gener del 1994 amb el Calella. La seva mare va jugar i va ajudar l’equip a pujar al podi estant embarassada de cinc mesos d’ella.

Sofia-Xuan Zhang (1999) va néixer a Cartagena, on la seva mare, Xu Hong, jugava i feia d’entrenadora. El seu pare no jugava a tennis de taula, sinó que era jugador i entrenador de futbol. Quan tenia quatre anys va anar a Girona quan la seva mare es va incorporar com a entrenadora en el Foment Cassanenc, on ella va començar a jugar i a destacar de ben petita.

La base de la selecció estatal
Gàlia Dvorak, 33 anys, Maria Xiao, 27 anys, i Sofia-Xuan Zhang , 21 anys, són la base de la selecció espanyola absoluta. Les tres van destacar des de molt joves i ja van formar part de les seleccions de base per edats.
2002
A l’edat de 14 anys
Gàlia Dvorak va debutar amb la selecció estatal absoluta i des dels 11 ja jugava en les de base.
2013
A 19 anys
Maria Xiao va debutar amb l’equip espanyol absolut. L’any anterior ho va fer amb el juvenil. Havia format part de les seleccions portugueses.
2015
Amb 16 anys
Sofia-Xuan Zhang va debutar en la selecció absoluta. El 2010, quant tenia 11 anys, ho va fer en la juvenil.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)