Ciclisme

Doble o res al mallot groc

Ciclisme. Tadej Pogacar (UAE) i Primoz Roglic (Jumbo), primer i segon al Tour el setembre de l’any passat, els grans protagonistes en la prèvia de la cursa que comença demà passat

Tadej Pogacar (UAE) irrompia amb força en la història del ciclisme el 20 de setembre de l’any passat, el dia abans del seu 22è aniversari, amb l’entrada triomfant a París l’endemà de pispar el mallot groc a Primoz Roglic (Jumbo). Era en la memorable –i única de tot el 107è Tour– contra rellotge a La Planche des Belles Filles i el corredor nascut el 21 de setembre del 1998 era el primer debutant a guanyar la cursa des de Laurent Fignon el 1983; deixant amb un pam de nas el seu amic i compatriota, que havia liderat la cursa onze dies.

Roglic (1989), campió de la Vuelta el 2019 i el 2020, ja va tenir al seu costat Pogacar al podi a Madrid en la primera gran volta que guanyava. Aquella seria la confirmació del jove valor de l’UAE, tercer en la general després de guanyar tres etapes i haver estrenat el seu palmarès al World Tour en la volta a Califòrnia.

El discurs

L’últim vencedor del Tour considera un privilegi dur aquest pes al damunt i afirma arribar amb una bona preparació, havent fet un bon any i amb confiança pel seu estat de forma i el de l’equip que tindrà al seu voltant. L’exsaltador de trampolí nega que el duel pel groc sigui entre els dos eslovens, no es considera favorit i amplia a una vintena el marge de candidats a la glòria. A diferència de les anteriors edicions, arriba a la cita amb només 17 dies de competició. Des del 7 de març ha dominat les dues voltes per etapes en què ha corregut. En la París Niça va fer més gran l’ombra de la seva mala fortuna amb una caiguda que l’apartava de la victòria en l’última etapa –n’havia guanyat tres–, quan liderava la general.

Antecedents

El País Basc, a l’abril, és l’únic antecedent per etapes amb els dos eslovens competint des de l’últim Tour. El triomf va ser per a Roglic (com el 2018) després de guanyar la crono inicial a Bilbao i desempatar l’últim dia amb Pogacar –l’havia superat en el final a Ondarroa– a Arrate quan l’UAE apostava per Brandon McNulty (EUA, 23 anys) en la general –era líder amb 23 segons sobre Rogla, que cedia el triomf d’etapa a David Gaudu (Groupama) i recuperava el primer lloc per aconseguir la txapela. El campió de l’últim Tour, renovat amb l’UAE fins al 2026, acabaria tercer en la general, darrere de Roglic i el danès Jonas Vingegaard (24 anys), que finalment entra al Jumbo substituint Tom Dumoulin en el conjunt neerlandès.

La Lieja-Bastogne-Lieja és el primer monument en el palmarès de Pogacar, que el 21 de febrer sumava el primer dels seus 29 dies de competició. El 25 d’abril superava Alaphillippe, Gaudu i Valverde en l’esprint de l’última clàssica de primavera, rellevant Rogla en el palmarès. Aquell era l’últim dorsal del segon a París l’any passat, que dissabte trencarà un parèntesi de més de dos mesos.

Pogacar ha participat en quatre voltes d’una setmana i només aquella en què ha coincidit amb el seu compatriota se li ha resistit. Ha guanyat als Emirats, la Tirrena i a Eslovènia, on posava punt final a un mes sense córrer i sumava la seva vuitena victòria –Roglic, 5.

Els equips

El suís Marc Hirschi o el polonès Rafal Majka són els fitxatges de l’equip dels emirats per acompanyar el seu líder en aquest Tour. El Jumbo presenta un any més un dream team amb Kuss, Kruijswijk, Gesink, Martin o Van Aert per protegir el seu líder en tots els terrenys.

L’Ineos, amb Thomas, Carapaz i el tercer a París el 2020 quan era al Trek, Richie Porte –campió al Dauphiné, l’última gran cita del calendari–, no permetrà als neerlandesos marcar la pauta.

OMBRA

L’única cursa per etapes que se li ha resistit, a Pogacar, aquest 2021 és al País Basc (Roglic)

RITME

L’exsaltador de trampolí trencarà un parèntesi de dos mesos sense competir
Tadej Pogacar (UAE) Primoz Roglic
22 (21/9/1998) Edat 31 (29/10/1989) 1,76 m i 66 kg Alçada i pes 1,77 m i 65 kg 2 Rànquing UCI 1 25 Victòries professionals 52 1 (Tour 2020) Grans voltes 2 (Vuelta 2019 i 20) 1 (Lieja 2021) Monuments 1 (Lieja 2020) 3 Etapes al Tour 3 29 Dies de competició 2021 17 4 Curses guanyades 2021 1 8 Victòries 2021 5
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)