Ciclisme

L’imperi contraataca

La cursa per excel·lència torna al calendari habitual, amb l’Ineos farcit de candidats a recuperar el mallot groc per a l’equip de Brailsford

Pogacar i Roglic encapçalen les alternatives al dominador de la prova la darrera dècada

Geraint Thomas, campió el 2018. Richie Porte, tercer en l’última edició darrere Tadej Pogacar i Primoz Roglic i vencedor en el Dauphiné, la darrera gran cita del World Tour. Richard Carapaz, campió del Giro el 2019. Tao Geoghegan Hart, el 2020 a la tardor i després del Tour, quan Egan Bernal –mallot rosa aquesta primavera– abandonava el Tour i posava punt i a part a l’hegemonia de la formació de Dave Brailsford. Bradley Wiggins la va iniciar el 2012 i Chris Froome hi donava continuïtat (2013, 2015-17) amb el parèntesi de Vincenzo Nibali (2014). Thomas i Bernal confirmaven l’equip com el dominador de la darrera dècada amb un model que rivals en potència van voler seguir, com ara el Jumbo l’any passat. L’Ineos té mig equip capaç d’entrar amb el groc a París el 18 de juliol –la cursa comença abans pels Jocs– i és aquest l’objectiu de la formació. Els candidats hi estan d’acord, que sigui la carretera la que estableixi la jerarquia dins l’equip.

El més fort

Pogacar (UAE) i Roglic (Jumbo) es troben en una selva en què impera la llei del més fort, que en l’anterior edició i des del primer dia era el conjunt neerlandès. L’exsaltador de trampolí ha reduït molt la competició prèvia a la cursa i no corre des del 25 d’abril, quan el campió del darrer Tour el succeïa en la Lieja-Bastogne-Lieja. Ineos i eslovens a banda, qualsevol aspirant encara en la contrarellotge del penúltim dia –n’hi ha dues, de 27 km en la cinquena etapa i aquesta de quasi 31– serà una sorpresa.

Chris Froome torna a la cursa que va guanyar quatre cops amb la Royal Sky Force, ara amb Israel. Disposat a carregar bidons per a Michael Woods –el canadenc és el cap de files de l’equip, vist el rendiment del tercer en la general el 2018, la seva anterior presència–. Simon Yates (BikeExchange), que tenia en el Giro el seu objectiu del 2021, encapçala una llista d’alternatives que poden assaborir l’èxit sense el groc. Com ara els colombians Sergio Higuita i Rigoberto Uran (EF). O Superman López al Movistar exercint el paper que tenia Nairo Quintana (Arkea), que vol perdre temps per guanyar alguna etapa i arribar fresc als Jocs de Tòquio.

El primer groc

La presència d’Alejandro Valverde en el conjunt navarrès continua marcant les possibilitats del cap de files de l’equip en la general individual. No per equips, la gran consolació d’Eusebio Unzué els darrers anys. Enric Mas pot veure com el seu temps va passant igual que Marc Soler, que en l’últim Giro abandonava per una caiguda la primera cursa de tres setmanes que afrontava com a líder de l’equip en la general. El vilanoví entra a l’equip per quart any seguit. El murcià, amb 41 anys, té avui un dels seus principals objectius: guanyar i ser el primer portador del groc. És el mateix a què aspiren Wout van Aert (Jumbo), Mathieu van der Poel (Alpecin) i Julian Alaphilippe, en un Deceuninck que torna a dur Marc Cavendish amb la ja eterna aspiració d’acostar-se al rècord de triomfs d’Eddy Merckx (34). El velocista té 30 etapes del Tour. Aquest 2021 en suma 5 i la lesió del mallot verd el 2020, Sam Bennett, li ha obert les portes. Peter Sagan, que no el va guanyar a finals de l’últim estiu, vol sumar un vuitè premi a la regularitat i ampliar el rècord (7) establert el 2019.

Muntanya i restriccions

La doble ascensió al Mont Ventós en l’onzena etapa és la xocolata del lloro per als escaladors, que amb dues cronometrades traient-los possibilitats s’han de conformar que l’etapa més llarga dels últims 21 anys (la setena, 249,5 km) acumuli 3.000 m de desnivell. Gegant provençal a banda, hi ha quatre hors categorie més (Pré, Portet, Tormalet i Luz Ardiden), 13 de primera, 9 de segona, 10 de tercera i 23 de quarta categoria. Són 60 ports i, l’etapa d’avui, el paradigma d’un recorregut que passa primer pels Alps i després pels Pirineus, amb l’etapa andorrana obrint la traca. Aquest Tour també estarà marcat per la situació sanitària. Els espectadors que siguin a la sortida o l’arribada han de dur passaport sanitari. I els participants, en bombolla, abandonar si en un equip hi ha dos positius en set dies.

MARC SOLER

El vilanoví corre el Tour per quart any seguit, després de ser cap de files en el Giro
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)