Atletisme

Les dues vies olímpiques

Atletisme. Guerrero, Mechaal, Redondo i Vicente arriben amb els deures fets el dia que s’acaba el termini per aconseguir les mínimes i es tanca el rànquing mundial que fixa les quotes per a Tòquio

El campionat d’Espanya a l’estadi municipal Juan de la Cierva, de Getafe, ha obert definitivament la porta dels Jocs Olímpics de Tòquio a Esther Guerrero i Adel Mechaal (1.500 m), hi ha posat un peu i mig Laura Redondo (martell), i ha reforçat la candidatura d’Ibrahim Ezzaydouni (3.000 m obstacles) i Bernat Erta (4x400 mixt). Tot i que no va competir en l’heptatló, també Maria Vicente va demostrar que la seva preparació va sobre rodes, amb rècords personals i catalans en llargada (6,54 m) i en 200 m (23.03). Si no hi ha canvis substancials, la seva posició en el rànquing mundial de punts en proves combinades serà suficient per guanyar-se el bitllet olímpic, encara que s’hagi quedat a les portes de la mínima de participació (6.420). Avui es tanca el termini tant per aconseguir marques mínimes com el rànquing que determinarà la quota d’escollits per als Jocs de Tòquio.

Adel Mechaal no competia en els 1.500 m des del mundial de Doha, a l’octubre del 2019. El poc bagatge competitiu d’aquest any en la campanya a l’aire lliure i alguns problemes personals –té la mare ingressada a l’hospital Trueta– havien generat alguns dubtes sobre el seu estat anímic i de forma, però a l’hora de la veritat va tornar imposar els galons sobre el tartan. El títol i la mínima del 2019 (3:33.91) són suficients per certificar la plaça olímpica. Tampoc hi ha dubtes sobre Esther Guerrero, que a més de l’or de Getafe estaria classificada tant per la mínima (4:03.67) com per la posició del rànquing mundial. Laura Redondo no ha pogut aconseguir la marca olímpica en martell (72,50 m), però la setmana passada estava entre la quota de 32 millors especialistes mundials i segur que manté la plaça o escala posicions després del títol estatal amb un bon registre de 69,96 m.

Ezzaydouni i els obstacles

Una pubàlgia havia impedit que Ibrahim Ezzaydouni s’estrenés en la temporada en curs. El fondista canetenc, amb la mínima del 2019 (8:14.49), s’ho va jugar tot a una carta en el campionat d’Espanya i va fer mèrits per certificar la plaça olímpica amb la segona posició final (8:33.85). Amb tot, s’haurà de veure quina és la decisió del seleccionador espanyol José Peiró. Sebastián Martos, campió i amb mínima d’aquest any (8:21.72), s’ha assegurat la plaça. Sembla que des de la federació també s’aposta pel recordista espanyol, el madrileny Fernando Carro (8:05.69), que va ser baixa d’última hora per unes molèsties al tendó d’Aquil·les. I pel que fa al tercer escollit, hi ha dubtes entre Ezzaydouni i Daniel Arce, amb mínima olímpica (8:20.16 el 2019 i 8:21.53 el 2021), però que a Getafe es va haver de retirar per una mala elecció en els claus de competició i que amb prou feines podia mantenir l’equilibri després de cada pas d’obstacle. De fet, Arce tindrà avui en el míting de Castelló una última oportunitat per demostrar que mereix una plaça per a Tòquio. La federació també ha brindat aquesta possibilitat a Ezzaydouni, però l’atleta maresmenc té els bessons molt carregats de la malmesa pista de Getafe i pensa que no podria competir en les millors condicions. Això sí, diumenge no faltarà a la Lliga del Diamant d’Estocolm.

Erta i els relleus

Sí que serà a Castelló el jove lleidatà Bernat Erta, que amb el subcampionat en 400 m i un nou registre personal (45.69) reforça la seva candidatura per conformar el relleu de 4x400 m mixt de Tòquio. Avui, però, amb els seus companys de selecció farà una última temptativa per guanyar-se també la plaça en el relleu masculí.

Les places definides en marxa i marató

Més enllà de l’estadi, ja fa setmanes que se saben alguns dels preseleccionats tant en marató, com Marta Galimany i Ayad Lamdassem, com en les proves de marxa, com Jesús Ángel García Bragado (50 km). Encara no és oficial, però també ha complert sobradament els requisits per figurar entre els escollits la marxadora mataronina Raquel González (20 km). Tots quatre competiran a Sapporo per esquivar les altes temperatures i la humitat de Tòquio.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)