Ciclisme

L’entrant, d’allò més copiós

Ciclisme. Mohoric guanya l’etapa més llarga del Tour, plena d’al·licients per una escapada que Pogacar no controla, permet a Van der Poel continuar líder i confirma Van Aert com a candidat

Matej Mohoric (Bahrain) fa que des d’ahir hi hagi 102 ciclistes que han guanyat en el Tour, el Giro –en el seu cas el 2018– i la Vuelta –2017–. Ho feia l’actual campió eslovè (1994), en l’etapa més llarga del 108è Tour i de les darreres dues dècades. Un dia en què els corredors literalment van volar, a 50 per hora de mitjana en la primera meitat en què es formava una escapada de molt nivell amb 29 homes entre els quals Mathieu van der Poel (Alpecin), que arriba groc als Alps i que a l’arribada reiterava que no lluitarà per la general. Sí que ho farà el seu rival de tota la vida, Wout van Aert (Jumbo), perquè el belga es presenta com l’home fort de la general per la davallada de Primoz Roglic.

Pota negra

L’escapada tenia el líder per primer cop des del 2018 –Greg van Avermaet en la desena etapa–, el líder de la regularitat, Mark Cavendish (Deceuninck); Wout van Aert o vells roquers com Vincenzo Nibali (Trek), Philippe Gilbert (Lotto) i Simon Yates (BikeExchange). L’equip de Pogacar, sense presència al davant, era incapaç de reduir la distància, que es disparava de seguida fins als set minuts. L’aproximació al primer dels cinc ports obria una cursa paral·lela per la muntanya al davant. Brent van Moer (Lotto) i Mohoric s’hi llançaven i, repartits els punts Stuyven (Trek) i Campenaerts (Qhubeka) s’hi afegien per afrontar el tercer port del dia, de tercera, amb quasi dos minuts sobre el líder i 7 i mig respecte del grup de Pogacar, a qui ja quedaven tres homes del seu equip al costat.

Mohoric afrontava el tram més dur del penúltim port –Signal d’Uchon (2a)– per sumar els punts suficients per assegurar-se el mallot de pics, mentre Primoz Roglic començava a patir en els darrers llocs del pilot. Un senyal per a Richard Carapaz (Ineos), que coronava en solitari, i per a Wout van Aert, que deixava el que quedava d’escapats amb Van der Poel a roda. Els dos genis s’acabarien entenent i, a darrere, el Movistar donava un cop de mà a l’UAE.

Carapaz era finalment superat pel grup de Pogacar instants abans de l’arribada, amb el guanyador de l’any passat tranquil i fent broma després amb Mohoric mentre el tercer eslovè en discòrdia, ahir, cedia quasi quatre minuts respecte dels favorits.

150,8 quilòmetres amb cinc ports, tres de primera categoria en el darrer terç –l’últim (Colombière, amb bonificació) a 14 quilòmetres de l’arribada– avui. I cinc més demà (144,9 km), amb dos ports de primera, entre els quals el final a Tignes, dos de segona i Pré, el primer dels cinc hors categorie que hi ha aquest any –dos són al mont Ventor, que es puja dos cops–; el primer i el segon plat després d’un entrant d’allò més copiós.

PRIMER I SEGON

Els Alps tenen avui i demà, en 300 km, deu ports amb el primer ‘hors categorie’
Etapa 7 (249,1 km)
1r M. Mohoric (Bahrain) 5h28:20
2n J. Stuyven (Trek) a 1:20
3r M. Cort Nielsen (Ed. First) a 1:40
4t M. van der Poel (Alpecin) m.t.
8è W. van Aert (Jumbo) m.t.
13è V. Nibali (Trek) a 2:57
7è M. van der Poel (Alpecin) m.t.
19è J. Alaphilippe (Deceuninck) a 5:15
21è R. Carapaz (Ineos) m.t.
26è T. Pogacar (UAE) m.t.
65è P. Roglic (Jumbo) a 9:03
General (1.151,5 km)
1r M. van der Poel (Alpecin) 25h39:17
2n W. van Aert (Jumbo) a 0:30
3r K. Asgreen (Deceuninck) a 1:49
4t M. Mohoric (Bahrain) a 3:01
5è T. Pogacar (UAE) a 3:43
6è V. Nibali (Trek) a 4:12
7è J. Alaphilippe (Deceuninck) a 4:23
8è A. Lutsenko (Astana) a 4:56
9è P. Latour (Totalenergies) a 5:03
10è R. Uran (Ed. First) a 5:04
12è R. Carapaz (Ineos) a 5:19
13è G. Thomas (Ineos) a 1:07
33è P. Roglic (Jumbo) a 9:11
Regularitat
1r M. Cavendish (Deceun.) 168 punts
Muntanya
1r M. Mohoric (Bahrain) 11 punts
Joves
1r T. Pogacar (UAE) 25h43:00
Equips
1r Jumbo-Visma 77h09:12
Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)