Ciclisme

Tadej Pogacar es posa líder del Tour en una etapa llegendària

L’eslovè marxa en solitari a 32 quilòmetres de l’arribada i Dylan Teuns suma el segon triomf en dos dies per al Bahrain

Tadej Pogacar (UAE) ha escrit un nou capítol en la que serà la llegenda del Tour en la segona dècada del segle XXI, amb el seu atac a 32 quilòmetres de la primera etapa de muntanya, que li servia per posar-se líder de la general tal com han fet els corredors que han marcat època els darrers temps. Era la vuitena etapa del Tour, la primera als Alps amb 150,8 quilòmetres i cinc ports, els tres darrers de primera categoria.

Una altra jornada marcada per la manca de control de la cursa, des de l’inici amb Wout Poels (Bahrain) i Wout Van Aert (Jumbo) d’animadors en la primera meitat del recorregut. En la segona, l’escapada d’una vintena d’homes ha acabat amb Dylan Teuns (Bahrain) coronant sol el darrer port i sumant el segon triomf d’etapa seguit per al seu equip.

Sense treva

El campió belga aprofitava els cinc primers quilòmetres, amb el 6,6% de mitjana i sense ser considerat com a port. Matej Mohoric era el primer en intentar-ho i Geraint Thomas (Ineos) i Marc Hirschi (UAE) es despenjaven a les primeres de canvi quan Wout Poels (Bahrain) i Tao Geoghegan Hart (Ineos) anaven al davant.

Van Aert liderava després un intent d’escapada de nou homes que deixava en menys de setanta unitats el pilot, ja sense Primoz Roglic, resignat. Pogacar havia de defensar-se dels intents com el de Michal Kwiatkowski i Richie Porte (Ineos) amb y Miguel Ángel López (Movistar), que acabaria caient.

Poels de nou al davant en solitari i Van Aert atacant al pilot obligaven Pogacar a entrar en una mena de fuga que, al final, acabaria formant-se amb 19 homes entre els quals Kuss (Jumbo), Castroviejo (Ineos), Cattaneo (Deceuninck), Valverde (Movistar), Woods (Israel), Quintana (Arkéa) o Simon Yates (BikeExchange) entre els ports de tercera i quarta.

Poels era absorbit per l’escapada, que afrontava el primer dels tres ports de 1a categoria amb quatre minuts de marge –cinc en coronar– sobre el grup de Pogacar i Van der Poel, que aprofitaven per menjar. Tots sota una fina pluja que feia despenjar-se Valverde, amb molt fred.

En ordre

Tiesj Benoot i Soren Kragh Andersen (DSM) han agafat distància en el descens, mentre els UAE amb Rui Costa al davant aconseguien mantenir el pilot ordenat. Michael Woods i Kragh Andersen han afrontat en solitari la pujada al segon port, en què Ineos prenia el relleu al pilot.

El canadenc ha agafat el cap de cursa en solitari i Cattaneo, Quintana, Poels i Simon Yates miraven d’atrapar-lo. Darrere, Pogacar pujava l’aposta amb Formolo estirant el grup, moment en què Van der Poel cedia. L’estira i arronsa dels gregaris de l’UAE i l’Ineos l’ha trencat el vencedor del 2020, a 32 quilòmetres de l’arribada amb només Richard Carapaz seguint-lo a roda. L’eslovè ha insistit a tres quilòmetres per coronar el Coll de Romme, el penúltim port, i ha agafat uns metres respecte a l’equatorià, amb el mallot groc a l’horitzó.

Superar els homes que havien estat en l’escapada –Castroviejo esperava Carapaz– ha donat energia a Pogacar, escurçant la diferència amb Woods per sota els quatre minuts.

De virtual a real

La Colombière començava amb Pogacar a menys de 3 minuts del cap de cursa, en què Dylan Teuns atrapava Woods quan l’eslovè, pujant amb el plat gran, ja estava a menys de minut i mig i ja amb el mallot groc virtual.

Teuns deixava Woods al darrer quilòmetre d’ascensió i Pogacar, ja tercer, Ion Izaguirre. L’eslovè ha deixat el canadenc enrere i ha coronat a quinze segons, segon. Wout Van Aert coronava davant del que quedava d’aspirants a la general. Teuns ha obert gas en la baixada i la diferència ha crescut al mig minut. El belga ha arribat amb un avantatge de 45 segons. Izaguirre ha entrat segon i Woods tercer, seguits del nou mallot groc, que ha tret tres minuts i mig al que quedava del grup dels favorits.

Patrocini
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)