Ciclisme

El segell d’un campió

Tadej Pogacar se situa líder de la general del Tour en la primera gran etapa de muntanya, amb un atac en solitari a 32 quilòmetres

Sense rivals que li aguantin la roda, l’eslovè posa la primera pedra del seu segon triomf a París

Situar-se líder de la general en la primera etapa de muntanya, en aquest cas als Alps, amb cinc ports, els tres darrers de primera. I fer-ho amb un atac a 32 quilòmetres de l’arribada, deixant enrere qualsevol dels aspirants a discutir-li el seu segon mallot groc a París. És el segell amb què Tadej Pogacar (UAE) enllestia el que pot ser el seu segon triomf en el Tour, amb 22 anys i després d’una primera setmana de cursa en què s’ha vist de tot, des de caigudes fins a exhibicions individuals (Alaphilippe, Van der Poel, Cavendish...), a les quals tampoc ha faltat, amb el triomf en la contrarellotge, i que en els primers dies veia de prop i sense desgast, més enllà d’abans-d’ahir. També s’han vist davallades com les de candidats a rellevar-lo en el palmarès, com ara Roglic –ahir aixecava el peu al quilòmetre 30– i Thomas –ho feia abans–, que cedirien més de 35 minuts. Alaphilippe, primer líder, 19. I el següent i fins ahir, Van der Poel, i el campió el 2014, Nibali, més de 20.

Memorable

“Cap al final em sentia bé i per això abans de les dues darreres pujades he dit als meus companys: provem-ho i sacsegem la cursa. Formolo i la resta de l’equip han fet una gran tasca”, explicava, ja amb el mallot groc, el nou líder de la general a Le Grand Bornand, que havia fet els darrers 35 quilòmetres a 32,2 km/h de mitjana. De fet, el seu ascens en els darrers 7,5 quilòmetres a la Colombière, en 21:35, rebaixa el rècord que tenia l’irlandès Dan Martin el 2018: 21:53.

Igual que abans-d’ahir, la primera meitat de l’etapa era un campi qui pugui, sense cap equip dominant la cursa. Wout van Aert (Jumbo), ara segon en la general i l’únic amb un equip capaç de retallar la distància en un sol dia –després ve l’Ineos, amb Carapaz, i l’Astana, amb Lutsenko– aprofitava els cinc primers quilòmetres, amb el 6,6% de mitjana, per animar l’etapa des de l’inici i enviar Geraint Thomas (Ineos) i Marc Hirschi (UAE) al darrere. Primoz Roglic, resignat, era el següent mentre no hi havia ni escapada, ni ordre ni concert. Setanta homes al que havia de ser el gran grup i Pogacar defensant-se en primera persona dels intents com el de Michal Kwiatkowski i Richie Porte (Ineos) i Miguel Ángel López (Movistar).

Els moviments de Wout Poels (Bahrain) i Van Aert van acabar amb una escapada de vint seguint el primer i el pilot ordenat al darrere quan s’arribava al primer dels tres ports de 1a categoria i quatre minuts per a la fuga –cinc en coronar– sobre el grup de Pogacar i Van der Poel, que aprofitaven per menjar. Tots sota una fina pluja que feia despenjar-se Valverde, de la fuga primer i del pilot després, amb molt fred.

Costa fins llavors i Formolo després imposaven el ritme al pilot, amb Carapaz a roda de Pogacar. De fet, l’equatorià va ser l’únic que va seguir l’eslovè quan es va produir l’atac. Una segona embranzida a tres quilòmetres per coronar el coll de Romme, el penúltim port, obrien el solo de l’encara mallot blanc.

Superar els homes que havien estat en l’escapada –Castroviejo esperava Carapaz– li donava enca- ra més energia, amb Michael Woods (Israel) sol al davant.

La Colombière començava amb Pogacar a menys de 3 minuts del cap de cursa, en què Dylan Teuns atrapava Woods quan l’eslovè, pujant amb el plat gran, ja estava a menys de minut i mig. Pogacar superava Ion Izaguirre i el canadenc i coronava en segon lloc, a 15 segons. L’esforç, i jugar-se el segon Tour, van fer que el descens afavorís el belga, que trauria 44 segons als tres perseguidors, entre els quals el nou líder de la general, que no malgastava forces veient el que espera avui als supervivents en la cursa fins al dia previ a la primera jornada de descans.

Etapa 8 (150,8 km)
1r D. Teuns (Bahrain) 3h54:41
2n I. Izaguirre (Astana) a 0:44
3r M. Woods (Israel) a 0:47
4t T. Pogacar (UAE) a 0:49
5è W. Poels (Bahrain) a 2:33
6è S. Yates (BikeExchange) a 2:43
10è J. Vingegaard (Jumbo) a 4:09
11è A. Lutsenko (Astana) m. t.
12è E. Mas (Movistar) m. t.
13è R. Carapaz (Ineos) m. t.
14è R. Uran (Education First) m. t.
15è D. Gaudu (Groupama) m. t.
21è W. van Aert (Jumbo) a 5:45
22è N. Quintana (Arkéa) a 8:34
44èr M. van der Poel (Alp.) a 21:47
General (1.302,3 km)
1r T. Pogacar (UAE) 29h38:25
2n W. van Aert (Jumbo) a 1:48
3r A. Lutsenko (Astana) a 4:38
4t R. Uran (Education First) a 4:46
5è J. Vingegaard (Jumbo) a 5:00
6è R. Carapaz (Ineos) a 5:01
7è W. Kelderman (Bora) a 5:13
8è E. Mas (Movistar) a 5:15
9è D. Gaudu (Groupama) a 5:52
10è P. Bilbao (Bahrain) a 6:41
23èr M. van der Poel (Alpecin) a 17:20
24è J. Alaphilippe (Deceun.) a 18:51
27è R. Porte (Ineos) a 22:01
32è M. Á. López (Movistar) a 26:15
45è G. Thomas (Ineos) a 36:03
51è P. Roglic (Jumbo) a 39:45
65è A. Valverde (Movistar) a 44:22
Regularitat
1r M. Cavendish (Deceun.) 168 punts
Muntanya
1r W. Poels (Bahrain) 23 punts
2n M. Woods (Israel) 16
Joves
1r T. Pogacar (UAE) 29h38:25
2n J. Vingegaard (Jumbo) a 5:00
Equips
1r Bahrain-Victorious 89h03:04
Patrocini

Eddy Merckx: “S’ha acabat el Tour: ningú puja millor que Pogacar”

“S’ha acabat el Tour, no veig qui pot evitar que Tadej Pogacar sumi la segona victòria seguida.” És la sentència d’Eddy Merckx (1945), després que el campió de l’any passat aconseguís situar-se líder de la general per segon cop. El primer va ser el 19 de setembre de l’any passat, el dia abans d’entrar a París. El Caníbal, que va dur el groc 96 dies –Mathieu van der Poel sis, fins ahir–, argumenta que ara mateix ningú puja millor que Pogacar i que l’eslovè està envoltat d’un equip més fort que el 2020. “No em treu la son, els rècords hi són per superar-los. Suposem que passi; encara me’n quedaran, perquè Mark Cavendish mai guanyarà cinc Tours”, remarcava el flamenc a Het Laatste Nieuws, qüestionat sobre l’amenaça del seu registre de 34 triomfs d’etapa. El mallot verd, que n’ha aconseguit dos aquest any, en té 32 i demà passat podria sumar-ne un altre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)