Tennis

La cursa per la història

Novak Djokovic ha guanyat sis dels darrers deu tornejos grans, és el segon en l’era oberta que s’endú els tres primers del curs i es presenta com a favorit per desfer el triple empat a 20 corones amb Roger Federer i Rafa Nadal

Emocionat i sovint amb dots escèniques perquè no té gaire vergonya i li agrada sentir-se protagonista, el geni serbi Novak Djokovic es va menjar diumenge un tros d’herba de la central de Wimbledon quan acabava de signar el seu tercer títol seguit a l’All England Lawn Tennis amb Croquet Club, el sisè global, que el situa rere les passes de Roger Federer (8), William Renshaw i Pete Sampras (7). Un símbol de fam metafòrica i de respecte pel santuari que acabava de reconquerir. El gran què de tot plegat, el gran fil conductor de la seva croada de sacrificis que revalora encara més l’èxit, és haver igualat els 20 Grand Slams del fa ben pocs anys inaccessible Roger Federer i de Rafa Nadal. Djokovic ha guanyat amb brillantor, aplom i paciència sis dels últims deu majors jugats i s’ha enfilat al capdamunt de la història. El big-trhee reprèn una lluita en què, per edat, Nole és el més jove de tots tres –en té 34 per 35 de Nadal i 39 de Federer, que el dia 8 d’agost farà els 40–, i per algidesa, ha guanyat els tres primers títols grans del curs, el serbi surt amb teòric avantatge per consagrar-se com el més gran de sempre. En el record queda aquella primera final perduda a l’obert dels EUA el 2007 precisament contra Federer quan tenia 20 anys. S’hi va regirar de seguida i el 2008 va celebrar a Austràlia el seu primer títol de la sèrie.

El repte del Golden Slam

Al número 1 del món no li falten motivacions. Un altre gran repte és igualar Steffi Graf i conquerir el preuat Golden Slam, una fita que mai cap tennista masculí ha celebrat: guanyar els quatre tornejos grans i l’or olímpic en un mateix any. Els arguments del balcànic, però, són inqüestionables. Té una mentalitat guanyadora contrastada que li permet de sobreposar-se a situacions complicades. Ho demostren la recció després d’haver perdut el primer set contra Matteo Berrettini en la final de diumenge quan dominava per 5-2, o haver remuntat dos sets en la recent final de Roland Garros a Stéfanos Tsitsipas, un jugador molt qualificat. Una tècnica de primer nivell amb el millor revés a dues mans del món, el timó que sovint el guia en la construcció dels punts, el seu gran talent. Una dreta millorada i un servei obert que fa mal i un pla de joc variable que li permet de readaptar-se si les circumstàncies ho requereixen amb una gran astúcia. Tot plegat amb un físic espectacular, amb una elasticitat i rapidesa explosiva que li permeten de ser el millor jugant el contraatac i de mantenir un gran marge de seguretat en els seus atacs. Djokovic no depèn dels primer serveis com els canoners, ni de si la dreta li funciona amb winners. És un tennista multifuncional i versàtil que quan és al nivell actual –similar al que va mostrar al món el 2011 o el 2015–és molt difícil de batre en qualsevol superfície, com acaba de demostrar. Pista dura a Austràlia, terra batuda a París i herba a Londres. Testimonis del seu domini.

Amb el títol a Wimbledon s’ha convertit, a més, en el segon home que guanya els tres primers títols de Grand Slam del curs en l’era oberta. Rod Laver va ser el primer el 1969. Ja n’havia conquerit tres en els seus gloriosos 2011 i 2015, però no per aquest ordre cronològic.

EL PROTAGONISTA

Aquests deu anys han estat un viatge increïble. Sense Nadal i Federer jo no estaria ara aquí. La història del tennis està en joc

Paula Badosa ja és la 29a del món

Els vuitens a Wimbledon, els magnífics quarts a Roland Garros, la semifinal a Madrid i el títol a Belgrad han catapultat Paula Badosa per primera vegada entre les 30 millors del món (29a de la WTA), quan va arrencar l’any 69a. Combativa, ràpida i amb el talent que sempre ha atresorat, ha fet un salt qualitatiu i ha ascendit 40 posicions en menys de set mesos. Entre els seus resultats també destaquen la semifinal a Charleston, en un torneig inoblidable en què va batre l’australiana Ashleigh Barty, la número 1 indiscutible i campiona a Wimbledon, i les semifinals a Lió. El pròxim gran repte és ara fer un bon paper en els Jocs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)