Waterpolo

ALBERT ESTIARTE

METGE DE LES SELECCIONS DE WATERPOLO

“Els controls que ens fan són extrems”

Porta vuit olimpíades consecutives i per primer cop ha de conviure i fer conviure els jugadors amb les mesures excepcionals a Tòquio

Albert Estiarte (1957), metge de la clínica Sant Josep de Manresa, viu els seus vuitens jocs olímpics seguits des del 1992 com a metge dels equips de waterpolo –la selecció femenina va debutar el 2012 a Londres– i ho fa en una situació en què, segons ell, tot l’equip i el cos tècnic es troba aïllat i sota un control constant.

Deuen ser els Jocs més excepcionals que heu viscut?
Esportivament, no. És la màxima competició a què pot aspirar un esportista, allò que ha somiat tota la vida, i ho estem veient en els entrenaments. Els jugadors i jugadores ho estan donant tot. Per ells assolir una medalla és una cosa que recordaran tota la vida. La competició és la competició. Una altra cosa són els aspectes que envolten concretament aquests Jocs. Abans de marxar ens vam fer dues PCR, quan vam aterrar a l’aeroport els japonesos ens en van fer una altra i no ens van deixar agafar les maletes fins que no van tenir els resultats. Tenim una aplicació on entrem cada dia les dades de salut i cada dia ens fem una PCR, al matí o a la tarda. Ens van enviar a Aoyama, al nord de Tòquio, on dinem separats amb mampares, dormim separats, ens prenen la temperatura cada dia, i estem aïllats de qualsevol altre contacte. La població no s’hi pot acostar. Això trenca la tradició dels Jocs, que no deixen de ser color, alegria i relacions entre la gent de diferents països. Estem sols, aïllats i controlats a diari.
Hi ha temor entre els esportistes o entre la població per la propagació del virus?
Es detecta molt la por que tenen els japonesos a la Covid-19 i als contagis. Són generalment per se una cultura molt estricta, que ho vol regular tot, i si ara hi afegim això, acaben essent, com diríem nosaltres, molt pesats.
Es mantindrà la separació individual de tots els jugadors a la vila olímpica?
Ens separaran per bombolles per esports i països. Haurem de vigilar la relació no només entre nosaltres sinó també amb qualsevol esportista d’un altre país. Aquesta és la gran preocupació que tenen. Estan arribant cada vegada més delegacions i esportistes i el que volen és fer moltes bombolles i molt petites, i no serà fàcil que ens puguin ordenar a tots d’aquesta manera. El que és segur és que al menjador hi tindrem mampares, la mascareta serà obligatòria sempre, en tot moment, i la desinfecció de les mans és continuada.
El risc zero entre els esportistes no deu existir?
Els controls i les mesures que apliquen són extremes. A Aoyama, per exemple, no hem agafat mai cap ascensor amb un altre equip i viceversa. Nosaltres estem tots vacunats i, si fem bé les coses que ja sabem, teòricament ningú s’hauria de contagiar. Ara bé, estarem en una ciutat tancada amb més de vint mil persones. Això, en els altres Jocs, és meravellós, poder compartir aquesta experiència amb gent de tot el món, de cultures diferents. Però ningú pot descartar que alguna PCR pugui sortir positiva en algun moment.
Els controls en els partits quins seran?
Com a metge et puc dir que és impossible que ens puguem contagiar en un partit. Els dos equips hi arriben per separat, no tenen cap interacció abans del partit, ni en l’escalfament ni en els minuts previs. Tots els membres de l’staff anirem amb mascareta fins al moment en què ens dirigim a les banquetes, que ja estan separades. Dins de l’aigua no existeix el risc de contagi i més amb els desinfectants que hi posen.
Si una PCR dona positiu, quin protocol teniu?
S’aïlla aquesta persona i l’organització ràpidament localitza tots els contactes directes, ja que tots portem un geolocalitzador. Tots aquests contactes també queden aïllats. Tots els equips podran seguir en la competició mentre continuïn tenint set jugadors per alinear. En cas contrari t’eliminen.
Tot això afecta els ànims dels jugadors?
Diria que no. Estan molt motivats i, pels resultats del 2018 i el 2019, els dos equips aspiren a jugar la final.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)