Natació

El somriure de Belmonte

La nedadora badalonina justifica la seva participació en els 400 m estils, tot i la mínima B, amb una plaça entre les vuit millors

El bon debut reforçarà les aspiracions en els 1.500 m, els 800 m i els 4x100 estils

Mireia Belmonte torna a somriure. Torna a veure la llum. Ni les persistents molèsties a l’espatlla, ni la falta de competició han impedit que la millor nedadora catalana de la història s’hagi guanyat la plaça per a la final dels 400 m estils, la primera prova que afrontava en els Jocs de Tòquio, els quarts de la seva carrera esportiva. La il·lusió, el sacrifici i la persistència han tingut premi, i el talent i la seva capacitat competitiva han tornat a aparèixer en el moment oportú per discutir les places d’honor a les nedadores més completes del circuit internacional al centre aquàtic de la capital nipona.

Sense conèixer el resultat de la final –es nedava la matinada passada, a les 4.12 h–, Belmonte va oferir molt bones sensacions en les eliminatòries. Va prendre la sortida des del carrer 3, al costat de la seva eterna rival i recordista mundial, l’hongaresa Katinka Hosszu. Com és habitual, la catalana va plantejar la prova en progressió, de menys a més. Va cobrir el parcial de papallona en setè lloc (1:03.20). Després de l’esquena ja havia avançat a la cinquena posició (2:14.36). En la braça ja era quarta (3:33.28). I amb uns 100 metres de crol espectaculars va progressar fins al tercer lloc, superant Hosszu en el tram final. Amb un registre de 4:35.88, Belmonte només es va veure superada per la nord-americana Emma Weyant (4:33.55) i la britànica Aimee Willmott (4:35.28). El tercer millor registre va ser per a la japonesa Yui Ohashi, la guanyadora de la segona sèrie (4:35.71), mentre que Hosszu afrontava la final amb la setena marca de les eliminatòries (4:36.01). “No m’ho esperava. La veritat, ha estat una sorpresa molt bona, i a veure com surt la final, però m’he trobat bastant bé nedant”, admetia la badalonina, que havia assolit la medalla de bronze en aquesta prova en els Jocs de Rio. Belmonte va arribar a Tòquio sense haver certificat la marca mínima en 400 m estils –havia fet la mínima B–, però ben segur que els responsables tècnics van veure que, atès el rànquing mundial del curs, hi havia una porta oberta per accedir a la final. El seu millor registre del curs eren els 4:39.37 aconseguits a mitjan juny a Roma. Segur que el fet d’haver nedat una final reforçarà les aspiracions de Belmonte en la resta del seu programa a Tòquio, amb els 1.500 m (dilluns), els 800 m (dijous) i el relleu de 4x100 m estils (divendres).

Pons, rècord sense final

En els 400 m estils masculins, el solleric Joanllu Pons (CN Sant Andreu) va guanyar la seva sèrie i va establir un nou rècord d’Espanya (4:12.67), però amb el quinzè millor registre no va ser suficient per accedir a la final. Pons havia signat l’anterior plusmarca espanyola en el mundial de Gwangju 2019 amb els 4:13.30 que aleshores li van servir per ocupar el quart lloc de la final. Precisament, tampoc va poder entrar en la pugna per les medalles l’estrella local, el japonès Daiya Seto. El vigent campió mundial va ser novè, a 32 centèsimes de les places de finalista. Qui no va fallar va ser el britànic Adam Peaty, guanyador de la triple corona en els 100 m braça i que va encapçalar les sèries eliminatòries amb 57.56, més de mig segon per sobre del seu rècord mundial (56.88). En els 100 m papallona, la sueca Sarah Sjostrom, vigent campiona olímpica, va demostrar que ja estava perfectament recuperada de l’operació al colze a què va ser sotmesa al febrer, i va accedir a les semifinals amb el tercer millor registre (56.18).

LA PROTAGONISTA

No m’esperava passar a la final. Ha estat una bona sorpresa i m’he trobat bastant bé nedant
Mireia Belmonte

Jessica Vall s’estrena en els 100 m braça

En la segona jornada al centre aquàtic de Tòquio entrarà en competició Jessica Vall (CN Sant Andreu) en les eliminatòries de 100 m braça (12.45 h). Tot i no ser la seva distància preferida, segur que serà una bona manera d’entrar en competició i afrontar amb més garanties el seu gran repte a la capital nipona, guanyar-se una plaça per a la final dels 200 m braça. En els Jocs de Rio, la nedadora del CN Sant Andreu va ser semifinalista tant en els 100 m (14a) com en els 200 m braça (10a). Vall, que prendrà la sortida des del carrer 1 de la cinquena sèrie, acredita el 20è millor registre de les inscrites (1:06.67) en una llista que lideren les nord-americanes Lilly King (1:04.72), recordista mundial (1:04.13) i vigent campiona olímpica a Rio, i Lydia Jacoby (1:05.28).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)