Gimnàstica

L’equip rus toca la glòria olímpica 25 anys després

Gimnàstica artística. Liderat per Nikita Nagornyy, supera per només 13 mil·lèsimes de marge el conjunt japonès, que defensava el títol de Rio

Rússia, a Tòquio com a Comitè Olímpic Rus, ha hagut d’esperar 25 anys per tornar a tocar la glòria olímpica com a equip. Des d’Atlanta 1996, amb un grup liderat per Alexei Nemov i Nikolay Kruykov, que la gimnàstica russa no pujava a l’Olimp. En les cinc últimes edicions dels Jocs, les seleccions de la Xina i el Japó s’havien repartit el pastís. Però Rússia, ara liderada per Nikita Nagornyy i Artur Dalaloyan, ja havia fet tota una declaració d’intencions guanyant l’última edició del mundial, el 2019 a Stuttgart.

El desenllaç de la competició per equips va acumular tota la tensió de la millor pel·lícula de suspens. Un exercici de barra excels de Daiki Hashimoto (15,100), la nova estrella de la gimnàstica japonesa de només 19 anys –fa els 20 el 7 d’agost–, tornava a col·locar el seu equip al davant de la Xina i posava tota la pressió sobre Nikita Nagornyy, que tancava la jornada amb el terra. El campió del món no va oferir la seva millor versió i els segons d’espera abans no es va anunciar la puntuació dels jutges es van fer eterns. Nagornyy va rebre un 14,666, suficient per salvar l’or per només 13 mil·lèsimes de diferència (262,500 i 262,397) respecte de l’equip amfitrió. Els gimnastes russos van esclatar d’emoció i no van poder evitar les llàgrimes tombats sobre el tapís. Més enllà de l’ascendència de Nagornyy, també va destacar l’actuació de Dalaloyan, que va competir en els sis aparells sense haver-se recuperat totalment d’un trencament del tendó d’Aquil·les de fa pocs mesos. David Belyavskiy i Denis Abliazin van completar el quartet rus, el mateix que va triomfar en el mundial de Stuttgart en el que ja s’albira com un canvi de cicle.

L’equip rus va necessitar dues rotacions per prendre el comandament i en la tercera i en la quarta van ampliar l’avantatge respecte dels seus rivals, la Xina i el Japó, que s’anaven intercanviant les posicions. Però la barra dels gimnastes russos no va ser brillant i la classificació es va tornar a ajustar. Amb un últim aparell en joc, Rússia va superar la Xina per 0,640 punts de diferència. El desenllaç va somriure a Rússia, que va ser el millor en salt i anelles, però la competició va ser molt equilibrada, com ho demostra el fet que el Japó es va imposar en terra i barra, i la Xina en cavall amb arcs i paral·leles. Lluny dels tres primers es van classificar la Gran Bretanya (255.760) i els Estats Units (254,594), que com és habitual va competir millor en la qualificació que en la jornada final.

Final per equips
1r Comitè Olímpic Rus 262,500
2n Japó 262,397
3r Xina 261,894
4t Gran Bretanya 255,760
5è Estats Units 254,594
6é Suïssa 250,927
7è Ucraïna 246,394
8è Alemanya 238,495

El primer repte de Simone Biles

La nord-americana Simone Biles lluitarà avui (12.45 h) en la final per equips per la primera medalla d’or a què aspira al gimnàs Ariake de Tòquio. Tot i no oferir la seva millor versió, l’estrella de la selecció dels Estats Units va ser la millor en la classificació individual en la fase de qualificació de dilluns (57,731). Biles, però, necessitarà un plus més de les seves companyes si volen revalidar el títol olímpic de Rio. En la qualificació, l’equip del Comitè Olímpic Rus va ser el millor (171,629), al davant dels Estats Units (170,562) i de la Xina (166,863), més distanciada. Si el conjunt masculí de Rússia no arribava al cim des d’Atlanta 1996, el femení no hi ha arribat des de l’equip unificat de Barcelona 92. S’haurà de veure si l’or dels seus companys serveix d’estímul i es repeteix la història amb un equip format per Angelina Melnikova, Vladislava Urazova, Victoriia Listunova i Liliia Akhaimova. Les companyes de Biles en la competició per equips seran Grace McCallum, Sunisa Lee i Jordan Chiles.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)