Espanya venç els EUA (8-12) amb López Pinedo estel·lar i jugarà la semifinal

La selecció espanyola, amb set catalans, ha segellat avui l’accés a les semifinals dels Jocs de Tòquio superant els Estats Units per 8-12 (3-3, 3-3, 0-1 i 2-5) en un partit costerut i travat en què la irrupció del porter Daniel López Pinedo a partir del tercer quart ha estat fonamental. El veterà, ben arrecerat en l’actitud defensiva dels seus companys, que han deixat els EUA en 5/15 en les superioritats –3/9 en atac amb un home més per Espanya–, només ha encaixat dos gols en els dos darrers parcials del partit. L’equip de David Martín, que du 6/6 comptant els cinc triomfs clars de la primera fase, se les haurà en la semifinal contra el vencedor de l’Itàlia-Sèrbia. Feia 21 anys que Espanya no accedia a la lluita per les medalles.

L’equip estatal ha sortit molt endollat (1-3), amb gols de Perrone i Sanahuja en superioritat (2/3) i de Fernández en igualtat, però un parcial de 3-0 dels nord-americans amb tres gols exteriors de Daube, dos dels quals en el darrer minut del primer quart, han capgirat la dinàmica inicial (4-3). Granados (2) i De Toro, en la boia, han neutralitzat la reacció rival: 6-6 a la mitja part. Dani López Pinedo ha liderat l’equip de David Martín en el tercer quart aturant d’entrada diversos intents a boca de canó del boia nord-americà i amb un tret exterior en el darrer minut. En atac, però, Espanya només ha marcat amb un cacau de Bernat Sanahuja i ha fallat les darreres quatre accions de superioritat.

Amb 6-7 a favor, l’equip de Martín ha malbaratat una doble superioritat en un moment en què un gol hauria estat fonamental. Però els àrbitres han revisat l’acció de Luca Cupido, que ha tornat a la piscina abans de temps per reincorporar-se al joc i que, a més, havia bloquejat el tir del jugador de l’equip estatal. Cupido ha estat expulsat de nou i els EUA han estat sancionats amb penal. Munárriz no ha perdonat (6-8). Cupido, però, ha tret les teranyines de l’escaire (7-8) amb cinc minuts per davant en el primer gol nord-americà en tota la segona part. L’esquerra de Mallarach ha sorprès tothom en un acció elèctrica (7-9). Tahull, des de la boia, ha encarrilat definitivament el duel (7-10) culminant una gran circulació de pilota. El gol del boia nord-americà Obert (8-10) a un minut del final ja no ha tingut transcendència. Munárriz, de penal, i Fernández, sense oposició, han arrodonit el triomf (8-12).