Esports de muntanya

Jornet torna a ‘casa’

Curses de muntanya. El corredor, que viu a Noruega, s’apunta a l’aventura de l’Ultra Pirineu, que ja va conquerir el 2012 i el 2015

Bagà i el Parc Natural del Cadí-Moixeró tornen a ser aquest cap de setmana l’epicentre internacional de les curses de muntanya gràcies a la Salomon Ultra Pirineu (100 km), una de les proves emblemàtiques del país, que torna després de la pandèmia i ho fa amb la presència del millor corredor de tots els temps en aquesta disciplina, Kilian Jornet, que buscarà repetir els triomfs del 2012 i el 2015. La cursa transcorre per les muntanyes on va començar a córrer i va créixer Jornet, ara resident a Noruega. Són 6.600 m de desnivell amb alguns dels millors paisatges que es poden gaudir en una competició esportiva. Els participants surten de matinada i es calcula que vagin arribant a partir d’aquesta tarda.

Jornet encara va guanyar el 2019, abans de la pandèmia, quatre grans curses del circuit internacional. Aquesta vegada tindrà un rival d’entitat si vol alçar els braços després de 12 hores de competició. Es tracta del rus Dimitri Mitayev, vencedor el 2019. Al seu costat hi seran Jordi Gamito, Aritz Egea i Zaid Aid Malek, muntanyers també amb triomfs en el circuit internacional. En la categoria femenina Gemma Arenas, vencedora el 2016, se les haurà amb Ekaterina Mitayeva, la més forta el 2018. Respecte a les edicions anteriors, l’organització avisa que el recorregut s’ha endurit i és encara més exigent. Hi haurà un miler de participants d’uns 50 països, tots atrets per la mística de la prova.

També avui, dissabte, es recupera la Salomon Marató Pirineu, de 42 km, una cita que sorgeix de la fusió de la Trail Pirineu i la Sky Pirineu. El traçat, amb 2.800 m de desnivell positiu, passa per alguns dels racons més icònics del parc natural, com ara el Niu de l’Àliga, Penyes Altes o Empedrats. La mitja, de 21 km, salta a demà i es trasllada a Bagà amb 1.450 m de desnivell. Ofereix vistes panoràmiques de la serra d’Ensija, el Comabona i el Pedraforca. Destaca la participació d’Emile Forsberg, Mireia Pons, Clàudia Galicia, Dani Osanz, Joel Aubeso, Josep Miret i David Nilsson.

Els refugis

L’Ultra Pirineu va sorgir de la ruta de muntanya, molt coneguda pels excursionistes més valents, la Cavalls del Vent, que uneix vuit refugis del parc natural situats al Berguedà i la Baixa Cerdanya. Són els de Rebost (1.640 m), Niu de l’Àliga (2.531 m), Serrat de les Esposes (1.505 m), Cortals de l’Ingla (1.610 m), Prat d’Aguiló (2.037 m), Lluís Estasen (1.647 m), Gresolet (1.280 m) i Sant Jordi (1.570 m). La primera edició va tenir lloc el 2009 gràcies a l’empenta de l’Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà.

LA PRIMERA EDICIÓ

2009
Cavalls de Vent.
L’Ultra Pirineu va néixer seguint la coneguda ruta dels refugis del Cadí-Moixeró
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)