Handbol

XAVI PASCUAL

ENTRENADOR DEL DINAMO BUCAREST

“Aquí la pressió és perquè es noti l’evolució de l’equip”

“Hem d’intentar ser competitius sempre. Tenim idees clares del que volem i ens hem d’adaptar al que tenim”

“El Barça té jugadors molt joves i amb capacitat per fer un tros d’equip”

Fa quatre mesos, Xavi Pascual (Barcelona, 1968) era mantejat pels jugadors del Barça després de tocar la glòria al Lanxess Arena de Colònia i de tancar per la porta gran, amb la desena Champions de l’entitat, una etapa de més de 12 anys com a entrenador culer. Dijous (20.45 h per Esport3) torna al Palau Blaugrana liderant un nou projecte, el del Dinamo de Bucarest, un equip que aspira a evolucionar de mica en mica per consolidar-se entre els grans de la màxima competició europea.

Feia 12 anys i mig que era tècnic del Barça, i uns quants més que formava part delcos tècnic blaugrana. Ha hagut de canviar moltes rutines del seu dia a dia en el Dinamo?
Sí, perquè no és el mateix ser a Barcelona que ser a fora, i perquè no són els mateixos clubs. Quant a la rutina o la metodologia de treball ens hem d’adaptar a les circumstàncies que tenim aquí.
Com va l’adaptació de la família?
Molt bé. Ens han tractat molt bé, ens han rebut molt bé, tant el club com la gent a la ciutat i estem força contents. És la sensació que vaig tenir quan vaig decidir fitxar; que tenien moltes ganes que estiguéssim aquí i m’estan tractant de meravella. És clar, però, que trobem a faltar els amics, i el meu fill gran, que s’ha quedat a Barcelona, però també forma part de la vida professional dels esportistes i dels entrenadors.
Té menys pressió aquí que al Barça?
La pressió és equivalent al club on ets. El Barça és un club enorme i tens una pressió enorme. El Kiel té la seva pressió, com la té el PSG, i el Dinamo també té la seva. Per nosaltres, és molt important fer un bon paper i no es tracta únicament de guanyar o no. Es tracta que l’equip vagi creixent a poc a poc i que es noti que va evolucionant.
Tots coneixem l’altíssim ritme de joc que ha caracteritzat el Barça les últimes temporades. Què destacaria del seu nou equip?
Evidentment, no som el Barça. Som un equip absolutament diferent. Els ritmes de joc s’han d’adaptar a les característiques dels jugadors. No pots jugar a un ritme que et fa no tenir confiança amb el que fas. No juguem al seu ritme perquè no és el mateix estar treballant en el mateix equip tres o quatre anys, que fer-ho tres mesos. Tenim unes idees clares del que volem fer i ens hem d’adaptar al que tenim aquí.
Déu n’hi do, la barreja de l’equip, amb jugadors romanesos, egipcis, iranians, tunisians, un algerià, un francès, un alemany, un navarrès, un català (…) És complicat aglutinar jugadors de tantes procedències?
El Dinamo sempre ha estat un equip amb jugadors estrangers, molts d’ells egipcis, iranians o tunisians de qualitat, però desconeguts a l’oest d’Europa. L’adaptació costa igual que al Barça. No és qüestió de nacionalitats, sinó de posar en comú un model. Som un equip d’handbol i volem tenir unes característiques recognoscibles a l’equip.
Com valora aquesta temporada?
La lliga, molt bé. Estem jugant molt bé i sumem set victòries en set partits. A principi de temporada vam perdre la supercopa. Era el primer partit oficial i vam pecar de ser un equip nou, però vaig felicitar els jugadors perquè vaig veure moltes coses que em van agradar. I en la Champions [1 victòria i 2 derrotes] hem estat lluitant en dues jornades, però a París no vam estar en el partit. El que hem d’intentar és estar en disposició de competir sempre, després sortirà bé o no.
Com veu el nou projecte del Barça?
El segueixo perquè és un dels meus rivals. Quan et toca competir contra ells has de saber com juguen. El que sempre he fet amb els oponents que hem tingut, però no vull entrar a valorar el seu joc. És una qüestió que ha de quedar per a mi i per com preparar els partits. No és qüestió d’explicar el que em sembla, cada equip juga el que vol i el que pot.
Creu que els pot afectar la derrota en la Super Globe?
No. Els equips grans saben que quan juguen contra equips grans poden perdre. El Magdeburg és un equip amb molta capacitat i no ens ha de sorprendre que el Barça perdi contra ells, com ho pot fer contra el Veszprém, el PSG o el Kielce. Ningú és invencible. Cada temporada i cada moment es diferent i els canvis requereixen un temps d’adaptació. El Barça té jugadors molt joves i capacitat per fer un tros d’equip.
Enyora el Barça?
No perquè la qüestió és poder treballar a gust i el Barça va decidir que jo no era la persona ideal per portar aquest projecte. No va ser cosa meva. Ara estic centrat en el nou projecte i estic molt content.
Quina rebuda s’espera del Palau?
No m’he parat a pensar-ho perquè no sé com estarà el Palau de gent. El que tinc molt clar és que tinc molt bon record de l’afició, sobretot de com em va tractar i com em vaig sentir estimat en els últims partits. Per tant, tot el meu respecte i el fet de sentir-me orgullós del meu club, el Barça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)