Atletisme

Teklu, arribar i moldre

Atletisme. El fondista etíop de 26 anys s’estrena en una mitja marató amb la victòria a Barcelona, amb rècord del circuit inclòs (59:39) i davant del gran favorit, l’ugandès Stefhen Kissa

L’esperada eDreams mitja marató de Barcelona, vuit mesos després de la seva data habitual, va coronar un debutant en la distància, l’etíop de 26 anys Haftu Teklu. Acreditat en 27:30.88 en 10.000 m, Teklu es va estrenar en els 21,097 km per la porta gran, amb un triomf de prestigi guarnit amb un nou rècord del circuit (59:39), rebaixant en 5 segons la plusmarca del també etíop Mule Wasihun (59.44), aconseguida el 2018. Totes les mirades estaven concentrades en l’ugandès Stephen Kissa, segon l’any passat i que presentava el millor registre (58:56) de tots els participants. A l’hora de la veritat, però, Teklu va ser el més fort i es va imposar clarament en el cos a cos final entre tots dos corredors. Com l’any passat, Kissa es va haver de conformar amb el segon lloc (1h00.19), seguit per un altre debutant, l’etíop Chala Regasa (1h00:38).

En la prova femenina, va brillar amb llum pròpia la kenyana Sandrafelis Tuei, que amb un registre final d’1h07:12 va esmicolar la seva marca personal (1h08:14). La van acompanyar en les places d’honor la seva compatriota Brillian Kipkoech (1h07:31) i l’etíop Asnakech Awoke (1h07:47), totes tres per sota d’1h08. La plusmarca del circuit és caríssima, ja que l’1h05:09 de Florence Kiplagat va ser llavors (2015) el rècord mundial.

Bona part de l’èxit del registre final s’ha d’atribuir a la bona feina dels dos corredors que van exercir de llebre, els ugandesos Abel Sikowo i Mathew Chekwurui, que van complir escrupolosament els temps de pas fixats: 14:09 als 5 i 28:13 als 10 km. Al pas pels 15 km la cursa ja s’havia convertit en un duel entre Teklu i Kissa, amb l’etíop tibant de valent fins que va aconseguir despenjar-se de l’ugandès.

Més enllà dels corredors d’elit, els 10.000 inscrits en la prova, un 24% d’estrangers provinents de 80 països, tot un rècord en temps de pandèmia, van gaudir d’una jornada molt agradable per retrobar-se amb les curses en ruta. El dia assolellat, amb 18ºC a l’hora de la sortida i un vent imperceptible, van facilitar la consecució dels grans registres finals.

ELS PROTAGONISTES

És increïble haver guanyat una prova de prestigi en aquesta ciutat i amb el rècord el dia del meu debut
Haftu Teklu
El circuit és fantàstic, ràpid i l’he gaudit molt. Em sentia bé i en el quilòmetre 19 m’he escapat en solitari