Tennis

Badosa cristal·litza el somni

Tennis. El triomf contra Azarenka en la final èpica d’Indian Wells reconcilia la catalana amb les seves expectatives i la ressitua tretzena de la WTA i vuitena en la lluita per jugar la copa Masters

El títol conquerit per Paula Badosa en el WTA 1.000 d’Indian Wells, rebatejat per la seva notorietat com el cinquè Grand Slam, contra una jugadora de la magnitud de la bielorussa Victoria Azarenka en un duel esquizofrènic, dramàtic i maratonià –7-6 (5), 2-6 i 7-6 (2) en 3h04– la situa en l’imaginari del tennis femení català i estatal i la impulsa de manera notable. Es consolida així la reconciliació amb les expectatives que va generar el 2015, quan va guanyar el títol júnior a Roland Garros, i que l’han perseguit els darrers anys. “És un somni fet realitat”, proclama eufòrica la primera catalana i de l’Estat que guanya a Indian Wells. Badosa (23 anys) va elogiar Azarenka (32), una de les tennistes que admirava de petita, quan es va aficionar a aquest esport: “Gràcies per haver-me inspirat.” La bielorussa té 21 títols, és bicampiona de l’obert d’Austràlia i d’Indian Wells i va ser 51 setmanes número 1, prestigi que realça el triomf subratllat arreu de Badosa. En aquest sentit, ahir va rebre el reconeixement del president Pere Aragonès, que va piular: “Gràcies perquè ets un exemple de constància i superació. Ets història del tennis. Enhorabona, campiona!”

Se situa tretzena de la WTA i accedeix per primer cop al top 20–era 27a i va iniciar l’any 70a–i és la vuitena en la race, –era 19a–, amb un balanç de 45-11 en un 2021 brillant en què ha estrenat el seu palmarès a Belgrad i que, paradoxalment, havia iniciat confinada en un hotel abans de debutar amb derrota en l’obert d’Austràlia. L’enlairament en la race la ressitua de ple en la lluita per jugar la copa Masters –WTA Finals– a Guadalajara el mes vinent, per a la qual ja hi ha quatre classificades i falten quatre places per assignar. Badosa no competirà aquesta setmana a Moscou, tot i que hi estava inscrita.

Pel que fa al partit, no va excel·lir com en duels anteriors. Fins i tot va cometre onze dobles faltes, intimidada per les restades de la bielorussa. Però va ser molt competitiva en els moments clau i va reviure després d’un 4-5 i 0-30 en el tercer set amb Azarenka al servei quan semblava que la final ja se li havia esmunyit.

LA PROTAGONISTA

Tinc memòria i he patit molt abans de fer realitat aquest somni. Estic disfrutant poder jugar contra les millors en les grans finals
Mai vaig deixar de somiar, i ara, amb 23 anys, estic guanyant. Vull continuar igual i guanyar més títols com aquest
Paula Badosa
Rànquing WTA
1a Ashleigh Barty 9.077 punts
2a Aryna Sabalenka 7.115 punts
3a Karolina Pliskova 5.320 punts
4a Barbora Krejciková 4.748 punts
5a Garbiñe Muguruza 4.425 punts
6a Elina Svitolina 4.096 punts
7a Maria Sakkari 4.005 punts
8a Ons Jabeur 3.500 punts
9a Belinda Bencic 3.365 punts
10a Naomi Osaka 3.326 punts
13a Paula Badosa 3.248 punts
Rànquing ‘race’
1a Ashleig Barty 6.411 punts
2a Aryna Sabalenka 4.669 punts
3a Barbora Krejciková 4.518 punts
4a Karolina Pliskova 4.036 punts
5a Iga Swiatek 3.226 punts
6a Maria Sakkari 3.157 punts
7a Garbiñe Muguruza 3.150 punts
8a Paula Badosa 3.112 punts
9a Ons Jabeur 3.020 punts
10a Naomi Osaka 2,771 punts *Les quatre primeres ja estan classificades

Context històric català

Badosa se situa en la cúspide del tennis català. Supera en el rànquing de la història la barcelonina Àngels Montolio, 22a el 2002 i que va guanyar tres títols. Al davant, hi ha Arantxa Sánchez Vicario (Barcelona, 1971), que en la dècada dels noranta va ser número 1 durant dotze setmanes, amb quatre Grand Slams a les vitrines en vuit finals i 29 títols. El seu títol de Roland Garros 1989 als 17 anys contra Steffi Graf és el seu partit de capçalera. Formada en el tennis català des dels 6 anys i nascuda a Caracas, Garbiñe Muguruza (5a de la WTA) és bicampiona de Grand Slam –Roland Garros 2016 i Wimbledon 2017– i va ser número 1 el 2017. El 2015 va fer eclosió guanyant el Premier Mandatory de Pequín, equivalent als WTA 1.000 actuals.

Evolució física i mental

El progrés, tant físic –el seu preparador, clau, és David Antona, tres cops campió d’Espanya de salt d’alçada– com de joc i mental, experimentat en l’etapa amb Javier Martí d’entrenador, finalitzada l’agost passat després d’onze mesos, va assentar les bases de futur d’una tennista amb talent, però que necessitava millorar la seva mobilitat. Amb esforç i després d’un període de gestació iniciat en la segona etapa amb Xavi Budó, prosseguit amb Javier Martí i ara rematat amb Jorge García, la begurenca ha transformat l’angoixa, l’ansietat i la incertesa en resultats. Antona li ha dedicat una piulada: “Vas néixer amb talent i ara hi has afegit treball, sacrifici i enfocament. Disfruta d’aquest dia, perquè has fet història.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)