Tennis

PAULA BADOSA

TENNISTA. VENCEDORA D’INDIAN WELLS I NÚMERO 13 DEL MÓN

“M’agradaria ser un referent per als més joves”

La jugadora de Begur admet que li està costant encara assimilar els èxits de la temporada, sobretot el triomf a Indian Wells

L’objectiu immediat, acabar entre les vuit primeres del 2021 i jugar les finals de la WTA

La sensació que tinc aquest any és que tot va molt ràpid; encara he d’assimilar moltes coses de les que estan passant

Paula Badosa (Nova York, 1997) és la nova gran sensació del tennis mundial. La tennista empordanesa, que ara viu entre Madrid i València, ha fet un salt més en la seva meteòrica progressió amb el triomf a Indian Wells. Amb el Masters en l’horitzó –el jugaran les vuit millors del món aquest any– parla de com ho està vivint tot plegat.

Amb els dies ja s’ha fet una idea del que significa aquest èxit?
La veritat és que no he parat des de diumenge. Tinc la sensació que això és una bogeria i necessito una mica més de temps per aturar-me i pensar-hi perquè està sent tot molt intens.
Hi ha un moment clau de la final. Perdent 5-4 i 30-0 després de tres hores, acaba aixecant el partit...
Una cosa que tinc pendent és tornar a veure la final i tinc moltes ganes de fer-ho. Necessito, això sí, tres hores de calma, perquè sé que revivint la final aprendré molt. És veritat que aquell va ser un moment límit, perquè feia tres hores que lluitàvem totes dues, i jo tampoc em volia rendir fins a l’últim punt i això al final va tenir recompensa.
Entenc que el canvi d’entrenador ha estat clau per arribar a una final com aquesta i guanyar-la.
He millorat en tots els aspectes i estic notant que el treball que estem fent m’està ajudant. A més, és molt important tenir una bona relació personal amb una persona amb qui treballes cada dia perquè d’aquesta manera ho fas més relaxadament.
Era una decisió determinant en la seva carrera triar un nou entrenador. Per què Jorge García?
Era molt complicada, i sobretot fer-ho a mitjan temporada, però ens coneixem de fa molts anys. Ell va estar en el meu primer títol ITF, quan encara era molt jove. Sempre hem tingut una molt bona relació i mai l’hem perduda. Era el moment ideal per retrobar-nos.
El repte més proper que li ve són les finals WTA (Masters). La cursa per acabar entre les vuit primeres és molt ajustada. Preveu jugar algun torneig més?
Estic pendent aquesta setmana de si alguna jugadora puntua molt. Si és així, em veuré obligada a jugar a Romania (Cluj), tot i que preferiria descansar després d’un torneig com aquest. Però si no em queda més remei que anar-hi, ho faré. Ara l’objectiu és ser en el Masters i faré tot el que pugui per ser-hi.
Ha estat un 2021 difícil d’imaginar. Amb què es queda?
És un any increïble. He après de totes les experiències que he anat vivint. Òbviament, guanyar Indian Wells ja és un somni, però recordo les semifinals que vaig jugar en el Masters 1000 de Madrid i també l’experiència que va significar viure uns Jocs Olímpics.
La seva trajectòria inclou uns quants canvis d’entrenadors, la depressió, lesions importants i canvis de residència. Això l’ha enfortit?
Evidentment, sempre t’agrada estar si pots més estable i tranquil·la, però estic convençuda que haver passat tot això m’ha fet ser la jugadora que soc ara. Sempre intento agafar-me les coses en positiu. Aquesta és la meva filosofia. Segurament si no hagués passat tot això, l’altre dia no hauria tirat endavant la final.
Fa tot just dues temporades l’objectiu era accedir al ‘top 100’ de la WTA i encara jugava al circuit ITF. Ara està al llindar del ‘top ten’. M’imagino que un salt impensable?
La sensació que tinc és que va tot molt ràpid i encara he d’assimilar moltes coses. El meu somni era arribar un dia a ser una de les deu millors tennistes del món i soc a un pas. Imagina’t...
Després de la final va recordar que havia crescut admirant Azarenka. Ara es deu trobar en la situació que moltes nenes la veuen com a referent. És una responsabilitat?
Un dels meus objectius, a banda de ser una de les millors jugadores del món, és inspirar també joves esportistes. I també ajudar-los. M’agradaria que em veiessin com un referent. Que no deixin de somiar i tampoc de treballar. Només que millorin un 1% cada dia, ja estaran en el bon camí.
Hi ha alguna gran jugadora que l’hagi sorprès en el circuit?
El que més es veu és que cada vegada hi ha més nivell i és més dur, perquè les jugadores tenen cada vegada més talent. Azarenka, per exemple, va fer una final brutal. És una campiona de cap a peus i ara entenc encara més per què ha estat una llegenda d’aquest esport.
Ara entrarà en una nova fase en el tennis professional. El 2022 tocarà defensar punts i la gent li estarà més a sobre. Hi pensa?
És una cosa que em tocarà fer. En soc conscient. Els punts s’han de defensar i la pressió hi serà. Pensaré sobretot a competir i a no capficar-me més enllà d’això.
Com a jugadora formada en terra batuda, el seu marge de millora es troba sobretot a la pista dura i la gespa?
Després de guanyar Indian Wells [riu], no crec que ningú pugui dir que no he millorat en pista ràpida. Dit això, soc conscient que tinc marge de millora, però crec que en totes les superfícies. En pista ràpida potser hi ha més detalls a polir i hi treballarem.
Quin rol ha tingut David Antona, el preparador físic, en el seu canvi d’aquest any?
És un dels meus millors fitxatges. Ha estat un dels meus canvis més determinants en el meu joc i ell ha estat clau. En tornejos com els d’Indian Wells és clau aguantar físicament per arribar als punts decisius. La feina que he fet amb ell ha estat boníssima.
Com porta el tema d’haver estat tants anys fora de casa i voltant pel món de manera incessant?
Amb els anys ho vas assimilant. És veritat que és una vida molt intensa, perquè no pots parar quiet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)