Més esport

NATACIÓ

CAMPIONAT D'EUROPA DE BUDAPEST

La revolució Lacourt

Camille Lacourt esclata a Budapest empentat pel seu rècord europeu

La seva trajectòria personal passa per l'Alta Cerdanya i Font-romeu

Exemplifica l'èxit dels nedadors de la federació francesa al campionat

La natació continua avançant a pesar que la prohibició dels banyadors de poliuretà l'1 de gener passat ha tallat de soca-rel l'allau de rècords dels món dels dos darrers anys. En els set dies d'europeu a Budapest, on el tèxtil ha tornat a ser el protagonista d'un gran campionat, no s'ha trencat la previsible sequera de plusmarques globals, però els nedadors han respost amb un balanç destacable de rècords dels campionats i un d'Europa a càrrec de Camille Lacourt, erigit com el principal triomfador de la cita. De fet, els seus 52.11 en els 100 m esquena tenen un gran valor tractant-se de la primera plusmarca continental que s'assoleix en l'època postbanyadors màgics. A més, el nedador nascut a Narbona però amb una intensa trajectòria personal i esportiva lligada a la Catalunya del Nord també va penjar-se l'or en els 50 m esquena i va quedar a només tres centèsimes del rècord del món que acredita Liam Tanckoc des dels mundials de Roma del 2009. A Budapest, i sense poliuretà pel mig, el britànic ha estat plata.

La sorprenent eclosió de Lacourt ha marcat el èxit rotund dels representants de la federació francesa de natació a la capital hongaresa, que amb 21 medalles –vuit d'or– ha signat el seu millor paper en un europeu de piscina llarga. Un èxit que relleva l'assolit fa tot just quinze dies pels atletes de l'estat veí a l'estadi olímpic durant el campionat d'Europa d'atletisme de Barcelona.

De secundari a estrella.

«No m'esperava que nedés tan ràpid. Fins ara no havia destacat en una final important i, de sobte, neda a aquest nivell.» Així definia Aschwin Wildeboer la trajectòria de Lacourt, que a partir d'ara passa a ser un rival directe. Amb 25 anys i gairebé dos metres d'alçada, va començar a nedar als cinc al municipi de la Cabanassa, a l'Alta Cerdanya, sota la supervisió de Richard Martínez. El 2001, i després de destacar en les categories d'edat, va ingressar al centre d'entrenament de Font-romeu. Llavors tenia 16 anys, però en van haver de passar quatre més per començar a deixar-se veure en campionats absoluts de França. L'any 2005 va fer bronze en els 50 i 100 m esquena i un any després (2006) va marxar a entrenar-se a Canet del Rosselló amb el prestigiós grup de Philippe Lucas, mentor de Laure Manaudou. Per contra, l'objectiu de fer el debut olímpic a Pequín 2008 es va esmicolar a causa d'un seguit de lesions que li van impedir fer les mínimes durant el selectiu francès d'aquell any. La dissolució del grup de Lucas el va dur a Marsella, on ha fet el salt definitiu a les ordres de Romain Barnier. L'any passat, als mundials de Roma, va ser cinquè en la final dels 50 m esquena, però el retorn als banyadors tèxtils ha fet augmentar el seu potencial a la piscina.

Peça clau de l'èxit francès.

A banda dels ors de Lacourt en els 50 i 100 m esquena, s'hi afegeix un tercer assolit amb el relleu de 4x100 m estils, completat per Hugues Duboscq (braça), Fabien Gilot (crol) i el nord-català Frederick Bousquet (papallona). De fet, aquest triomf exemplifica el gran rendiment de l'equip francès en l'europeu. Dels 30 nedadors seleccionats, 19 han aconseguit penjar-se una medalla. A més, aquestes s'han repartit des dels 50 m lliure (Bousquet) fins als 1.500 (Sébastien Rouault), passant per la braça (Duboscq).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)