Atletisme

La Cursa dels Nassos de Barcelona, a la línia de sortida

Atletisme. Es manté la doble vessant popular (10 km) i d’elit (5 km), en què els joves etíops Berihu Aregawi i Ejgayehu Taye Hailu assaltaran els rècords mundials de la distància

La Cursa dels Nassos de Barcelona manté el format instaurat el curs passat en el primer any de pandèmia i apostarà per la doble vessant de la prova popular (17.15 h), de 10 km, i l’elit (19.15 h), amb 5 km de distància i aspiracions d’assaltar els rècords mundials. Són reptes majúsculs i amb aquest horitzó es confiarà en dues joves perles del planter etíop, Berihu Aregawi (20 anys) i Ejgayehu Taye Hailu (21 anys). La cursa barcelonina va aparèixer el curs passat en el mapa internacional amb la participació de Hellen Obiri en els 10 km (30:53) i Genzebe Dibaba en els 5 km (15:00), i en aquesta edició vol tornar a ser a la línia de sortida de les grans cites de finals d’any.

Joves com són, Aregawi i Taye potser no tenen el cartell d’altres compatriotes, però les seves credencials són de primer nivell. Aregawi, quart en els 10.000 m dels Jocs de Tòquio, acredita la segona millor marca de la història en els 5 km en ruta (12.52), aconseguida el 6 de novembre a Lille. El jove etíop es va quedar aleshores a només un segon de la plusmarca de l’ugandès Joshua Cheptegei (12.51). Són ritmes molt exigents i per contribuir al seu propòsit Aregawi disposarà de dues llebres en els dos quilòmetres inicials, el letó Dmitrijs Serjogins (2:34) i el també etíop Gebregewergs Teklay (5:06). Taye Hailu va ser cinquena en els 5.000 m de Tòquio i en aquesta distància en pista figura en el sisè lloc en el rànquing de tots els temps (14:14.09). La plusmarca dels 5 km en ruta en proves mixtes són els 14:43 que va acreditar Beatrice Chepkoech el 14 de febrer a Mònaco. Miguel Ángel López i Mourad el Bannouri seran les llebres de Taye amb l’objectiu d’acabar entre 14:30 i 14:35, un repte que a priori sembla més accessible que no pas la plusmarca masculina.

Berihu Aregawi i Ejgayehu Taye Hailu són els dos noms propis de la Cursa dels Nassos, però n’hi ha molts altres. En la prova masculina, per exemple, destaquen el jove ugandès de 18 anys Peter Maru; el noruec Sondre Moen, exrecordista europeu de marató; el neerlandès Mike Foppen, els aragonesos Carlos Mayo i Pol Oriach, i els catalans Adam Maijó i Santiago Catrofe, que en l’última edició va rebaixar el rècord català de la distància (13:40). En dones, altres atletes que poden lluitar per les places d’honor són la sueca d’origen eritreu Meraf Batha, subcampiona europea de cros; la francesa Alessia Zarbo, la sueca Julia Samuelsson i les catalanes Carla Domínguez i Esther Guerrero, que ara fa un any també va rebaixar la plusmarca catalana (16:03). Amb l’objectiu d’aconseguir millors marques, s’estrenarà un circuit encara més pla amb sortida a l’avinguda Icària i arribada a Selva de Mar.

Tot i que la major part dels fondistes d’elit es concentren en la cursa de 5 km, en la de prova de 10 km també hi haurà noms destacats de l’atletisme català, encapçalats per la maratoniana olímpica Marta Galimany. També hi seran el vallesà Artur Bossy, després d’un llarg període marcat per les lesions; el veterà Carles Castillejo, i Marc Alcalà, entre altres. La participació s’ha restringit a 6.400 corredors per la covid-19 i les sortides seran esglaonades per evitar aglomeracions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)