Esquí

QUIM SALARICH

ESQUIADOR ALPÍ DE LA MOLINA CLUB D’ESPORTS (LMCE)

“Sabíem de què era capaç”

“No es pot dir que ja és al cent per cent que hi vagi però és molt probable”

“És una passada i no només perquè entres a formar part del mercat dels esports d’hivern, sinó per generar futurs esquiadors”

Estem tota la vida entrenant-nos. Els resultats no arribaven i ara potser no ens esperàvem que fossin tan i tan bons

Dues quinzenes posicions en els eslàloms de les dues copes del món d’esquí alpí disputades, a Val-d’Isère i a Madonna di Campiglio, és l’inici de temporada de Quim Salarich (Malla, 1994), olímpic el 2018 a Pyeongchang i que ha aconseguit el millor resultat de la seva carrera i l’ha repetit en menys de dues setmanes. L’osonenc té coll avall que la seva presència a Pequín, del 4 al 20 de febrer en el que serien els seus segons Jocs d’hivern, no se li escapa.

Déu-n’hi-do quin inici. Es prepara per aconseguir aquests resultats, però s’ho esperava?
A veure, al final estem tota la vida entrenant-nos per a això. No sabíem realment quan arribaria però sí de què era capaç. Els resultats no arribaven i de cop n’han arribat dos que són bons i potser aquests primers no ens esperàvem que fossin tan i tan bons. Sabem que tinc el nivell i s’han donat les condicions. Ho hem aprofitat.
A Val-d’Isère fa el sisè en una de les dues mànegues, la segona. Això comença a fer patxoca.
Quan tens la possibilitat de sortir dels primers, la pista està bé i tot s’iguala més. A Madonna també ho vaig intentar però vaig tenir alguns desajustos i vaig fer l’onzè millor en la segona mànega i el resultat també és prou positiu. Toca seguir treballant pas a pas i mirar d’arribar a dalt de tot.
La tercera copa del món és a Zagreb la vigília de Reis. Com afronta el calendari previ als Jocs?
Vaig passar uns dies de vacances a casa, fins al dia 1, que marxàvem al matí. Per Cap d’Any va ser menjar el raïm i cap a dormir. L’1 anàvem a Itàlia i hi farem uns dies d’entrenament abans d’anar a Zagreb. Després tenim un gener força complet amb cinc copes del món més.
Amb aquests dos últims resultats, podrà començar amb millors posicions ja o encara no?
Quan actualitzin la llista, segur que uns deu dorsals més endavant. El que passa és que normalment actualitzen la llista el 5 de gener i la cursa és precisament aquest dia. No sé si serà en aquesta o la següent, que en lloc del 53è com a Madonna puc sortir el 43è o el 44è. Ja ajuda, ja.
La classificació per als propers Jocs, la deu tenir encarrilada.
La federació des del principi de temporada ens envia uns criteris, que si tens més de 160 punts, i és molt fàcil aconseguir-los, hi pots anar. Després cada federació estableix els seus requisits, i en som uns quants, que hi podríem anar. Sí que és veritat que ara mateix soc el principal favorit. No es pot dir que ja és al cent per cent que hi vagi però sí que és molt probable i tocarà seguir treballant: el 17 de gener es fa la llista definitiva.
Comptant que la situació epidemiològica no segueixi empitjorant. Què en saben?
De moment tot segueix igual: ens fan fer tests PCR com l’any passat i a la Xina hi has de fer una quarantena de dos o tres dies mentre et van fent tests quan arribes. Abans de volar-hi necessites dos PCR negatius dels últims cinc dies. Hi ha diverses coses i, en no haver-hi públic, ho tindran tot vigilat...
Com recorda els anteriors Jocs, hi accedeix a última hora gràcies a la reordenació de places de la federació internacional. Hi va ser però no els deuria poder preparar a consciència com sí que ho podrà fer amb aquests.
Ara ja sabem que tenim moltes possibilitats d’anar-hi i per tant podem començar a preparar-ho de manera més eficient. Fa quatre anys al principi es donava molt per fet que jo hi aniria, després hi va haver unes curses que van decantar la balança i em vaig trobar que en un principi me’n quedava fora. A última hora com aquell qui diu em van donar l’oportunitat i no ho vaig gaudir tant com espero poder-ho fer aquest cop, però són coses que passen.
Què li sembla la candidatura de Barcelona-Pirineus pel 2030?
És una passada, tenir uns Jocs a casa i no només perquè entres a formar part del mercat dels esports d’hivern sinó per generar futurs esquiadors. Pot ajudar molt i també amb tot el tema de les infraestructures i no només pel que fa a les instal·lacions sinó per accedir-hi. Sabem que s’hi ha de fer una gran inversió però crec que és una aposta que pot ajudar molt als esports d’hivern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)