Tennis

El jutge rescabala Nole

L’allibera i ordena que li tornin el visat per jugar l’obert d’Austràlia

El ministre d’Immigració encara té potestat per deportar-lo, una decisió que el magistrat, posant la bena abans que la ferida, qualifica de “preocupant”

El jutge del tribunal del circuit federal australià Anthony Kelly va ordenar l’alliberament de Novak Djokovic, que el govern d’aquell país cancel·li l’anul·lació del seu visat i que pagui les despeses derivades del procés judicial. Tot i no estar vacunat, Djokovic és ara més a prop de poder jugar l’obert d’Austràlia del 17 al 30 d’aquest mes i ha guanyat el primer set de la batalla legal. El jutge, però, també va admetre que el ministre d’Immigració australià podria revocar el visat del serbi, tot i que remarca que el potencial gest de l’executiu de Scott Morrisson seria “preocupant”, en una clara voluntat de pressionar els dirigents aussies. En la vista, el govern d’Austràlia va accedir a revertir la seva decisió de cancel·lar el visat, tot i que l’advocat Christopher Tran va assenyalar que el ministre d’Immigració, Alex Hawke, considera la possibilitat d’usar els seus poders especials per deportar el tennista. Sigui com vulgui, la decisió no es pot allargar perquè el sorteig del torneig s’ha de fer dijous. El diari local The Age assegura que Hawke decidirà avui si aplica l’article 133, que podria impedir al balcànic entrar al país durant tres anys.

Estratègia familiar?

De fet, aquesta idea, la de la deportació contravenint el jutge, és la que van abonar alguns mitjans serbis ahir prenent com a base les declaracions tant del pare com del germà del jugador i anticipant-se als fets. “L’última informació que tenim és que volen detenir-lo”, va assegurar el seu germà Djorje a l’emissora TV Prva. El seu pare, Srdjan, va afirmar al diari Telegraf que el govern australià ja ha decidit deportar-lo, unes declaracions que també podrien formar part d’una estratègia de pressió. El president del Parlament serbi, Ivica Dacic, també es va manifestar en el mateix sentit.

Tennis Austràlia havia concedit una exempció al jugador perquè disputés el torneig que ha guanyat en nou ocasions –més que ningú–, però el govern australià va rebutjar el permís per evitar una discriminació positiva. El jugador balcànic estava confinat en un hotel de Melbourne des de dijous passat, dia en què li van revocar el visat. Djokovic va aterrar a l’aeroport de Melbourne amb la intenció de preparar el torneig, però ràpidament va ser aïllat en considerar les autoritats que no complia els requisits perquè no es permet l’entrada a persones no vacunades. La seva situació ha provocat manifestacions de seguidors serbis i un conflicte diplomàtic entre els dos països amb intervencions del president serbi, Aleksandar Vucic, i d’alts càrrecs del govern australià. Per acabar d’atiar el foc, la família de Djokovic –el seu pare, la seva mare i el seu germà– van fer una roda de premsa on van manifestar que el jugador era presoner d’una injustícia i en què van exaltar els valors humans del seu fill i germà, i van participar en les manifestacions convocades a Belgrad els últims quatre dies a favor de la causa, convertida en un assumpte d’estat d’abast mundial.

Els advocats del tennista van presentar dissabte un recurs de 35 folis perquè la vista s’ajornés fins dimecres, però el jutge el va revocar. La defensa del serbi s’ha basat en una versió que assegura que va donar positiu el 16 de desembre –sota aquest supòsit s’acolliria una de les exempcions que permet no haver-se vacunat si s’ha passat la malaltia en els sis mesos precedents–, i que el dia 1 ja estava recuperat. Per això no s’hauria vacunat, el requisit indispensable per entrar a un país molt sever durant tota la pandèmia. No obstant això, a les fotos posteriors al dia 16 en les xarxes socials se’l pot veure rodejat de gent en un acte amb joves jugadors de la seva acadèmia i sense mascareta, imatges que contradiuen la veracitat del relat. A més, el període per demanar exempcions fixat per Tennis Austràlia s’acabava el 10 de desembre.

Les reaccions

Rafa Nadal, un dels seus presumptes rivals en l’obert d’Austràlia i que ja s’havia manifestat al respecte a favor de vacunar-se, es va pronunciar de nou: “La justícia ha parlat i Novak té tot el dret a participar. Em sembla perfecte. Sempre soc un defensor de la justícia en tots els casos.” El balear, el serbi i Roger Federer, absent, estan empatats amb 20 títols de Grand Slam.

La pobra Vorácová

Paral·lelament, la tennista txeca de 38 anys Renata Vorácová va ser deportada per una situació similar a la de Djokovic però gens mediàtica. Vorácová no va tenir al darrere el suport d’un gran bufet d’advocats.

PROTAGONISTES

Estic molt agraït que el jutge revoqués la cancel·lació del meu visat. Vull quedar-me i competir en l’obert d’Austràlia
Gràcies a tots els que m’heu donat suport fins al final i que m’heu donat coratge per mantenir-me fort
Novak Djokovic
La justícia ha parlat i Novak té tot el dret a participar en l’obert d’Austràlia. Soc un defensor de la justícia
Rafa Nadal

Disturbis amb la policia

Els seguidors fanàtics de Novak Djokovic van protagonitzar disturbis al cèntric carrer Collins Street de Melbourne quan el tennista va sortir en cotxe de l’oficina del seu advocat, Paul Holdeson, després de ser alliberat hores abans pel jutge. Sota els crits de “Nole llibertat”, els seguidors van escortar el cotxe en què tampoc se sap amb seguretat si viatjava el tennista i van protagonitzat incidents seriosos enfrontant-se a la policia australiana, que va utilitzar gasos lacrimògens per dispersar la massa exaltada, tot i que un dels agents va resultar-ne també afectat. Des que Djokovic va ser confinat a l’hotel, grups de seguidors es van manifestar a favor seu al davant del recinte en un cas que ha tingut una gran repercussió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)