Tennis

Austràlia deporta Djokovic

Tennis. Els tres jutges del tribunal federal donen la raó per unanimitat al govern del país i cancel·len definitivament el visat del número u mundial, que no jugarà l’obert d’Austràlia

La pressió del número u, de la seva pertinaç família, que va arribar a comparar-lo –delirant– ni més ni menys que amb Jesucrist, del govern serbi i dels antivacunes i negacionistes que n’han fet bandera, l’han beatificat com un símbol i alhora l’han acabat de crucificar, no han evitat la deportació de Novak Djokovic i la teòrica prohibició de tornar al país en tres anys, en un fulletó de dotze dies farcit de mentides, judicis –dos al preu d’un en una mateixa setmana–, política i disturbis, amb seguidors enfervorits, alguns de violents i fidels a una causa de mal defensar. Un serial que ha centrat l’interès de l’opinió pública mundial i que ahir va oferir l’episodi final amb un share de traca i mocador quan un tribunal federal format per tres jutges va donar la raó al govern australià i va decidir per unanimitat la denegació del recurs presentat pels advocats del tennista i la retirada definitiva del seu visat. Cap a casa. El número u va ser deportat i va volar ahir a la nit en direcció a Dubai perquè no està vacunat –requisit per entrar al país– i no ha pogut jugar la primera eliminatòria de l’obert d’Austràlia contra el seu compatriota Miomir Kecmanovic, que té com a nou rival el lucky loser –perdedor afortunat de la prèvia– italià Salvatore Caruso. “Estic profundament decebut”, afirmava Djokovic en un comunicat en què expressava el seu desig imminent: “Malauradament, he estat el focus d’interès i espero que ara ens puguem centrar en l’esport i en el torneig que estimo.” El balcànic és el vencedor de les tres últimes edicions i, amb nou títols, lidera el palmarès del torneig. La premsa sèrbia ha qualificat la sentència d’escandalosa i “sense precedents en l’esport internacional” i parla també de “vergonya”. Res de nou.

Els jutges i els polítics s’han passat la pilota com si fos un partit de tennis del Grand Slam de la divisió de poders. El fet que, segons les enquestes difoses pels diaris locals, un 83 per cent dels australians opinessin que Nole no podia seguir al país sense vacunar-se després de les severes restriccions que han suportat els ciutadans aussies, és un dels factors que han pesat en la decisió corroborada pel tribunal, que valida la que va prendre divendres el ministre d’Immigració, Alex Hawke, quan li va retirar el visat per segona vegada en pocs dies. El polític, després d’una tensa meditació de tres jornades, va revocar la decisió del jutge Anthony Kelly, que dilluns havia afirmat que no havien tractat el jugador amb “equitat” i va resoldre que tenia dret a seguir a Austràlia. Kelly el va rescabalar, li va permetre abandonar l’hotel de la discòrdia i va ordenar que li tornessin el visat que li havien confiscat el 6 de gener quan Djokovic va arribar a Melbourne pensant que l’exempció concedida per la federació australiana tindria validesa jurídica. Kelly, fins i tot, es va permetre la llicència de posar la bena abans que la ferida en una clara intromissió, qualificant de “preocupant” la possible intervenció posterior del ministre. Hawke, però, es va remetre a l’article 133 i divendres va ordenar la segona retirada del visat del serbi, que va apel·lar de nou.

Djokovic va mentir en el formulari a la duana quan va dir que no havia visitat altres països en els 14 dies previs a l’entrada a Austràlia –havia estat entrenant-se al Club Puente Romano de Marbella– i posteriorment ho va atribuir a “errors humans”. També va justificar, en la primera vista judicial, que no s’havia vacunat perquè havia donat positiu el 16 de desembre. Un argument controvertit perquè per les xarxes socials se’l veia l’endemà mateix en un acte de la seva acadèmia, amb nens i nenes i sense mascareta, i el dia 18 va concedir una entrevista a L’Équipe. Sigui com sigui, el termini de Tennis Austràlia per acollir-se a exempcions finalitzava el 10 de desembre, una altra data que ha jugat en contra del serbi.

Estic decebut. He estat el focus d’interès i espero que ara ens puguem centrar en l’esport i en el torneig que estimo

Ara és l’hora del tennis

L’obert d’Austràlia haurà arrencat aquesta matinada sense el gran favorit, una absència que fa venir salivera a la resta d’aspirants, amb Rafa Nadal al capdavant, que se l’hauria pogut trobar en unes hipotètiques semifinals. El balear aspira a desempatar amb el serbi i el suís Roger Federer –absent per lesió– en nombre de Grand Slams –tots tres en tenen 20– i la seva posada a punt ha estat positiva després d’endur-se el títol en l’ATP 250 jugat la setmana passada en el mateix escenari. Amb Dominic Thiem també fora per lesió, el rus Daniïl Medvédev (2), que va vèncer Djokovic en la final de l’obert dels EUA i que serà número u si obté el títol, és ara el cap de cartell. Els altres favorits són l’alemany Alexander Zverev (3) i el grec Stéfanos Tsitsipas (4). En femení, la primera favorita és la local Ashleigh Barty, que mai ha guanyat el torneig. La vigent campiona i doble vencedora és la japonesa Naomi Osaka. La catalana Paula Badosa (8), campiona a Sydney, debuta avui pels volts de les 11 del matí contra l’australiana Ajla Tomljanovic.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)