Tennis

Nadal desafia el temps

Amb 35 anys, venç Berrettini per 6-3, 6-2, 3-6 i 6-3 i jugarà demà contra el rocós i perillós Medvédev la seva sisena final a Melbourne, tretze anys després del títol del 2009, a la recerca del seu 21è Grand Slam

Rafa Nadal va derrotar l’italià Matteo Berrettini per 6-3, 6-2, 3-6 i 6-3 en 2h55 en la primera semifinal de l’obert d’Austràlia i lluitarà demà contra el rus Daniïl Medvédev (2), que va vèncer el grec Stefanos Tsitsipas (4) –7-6 (5), 4-6, 6-4 i 6-1 en 2h30–, en la millor final possible. El balear aspira als 35 anys a eixamplar la seva llegenda amb un segon títol a Melbourne –el primer el va aconseguir el 2009 contra Roger Federer– que li permetria alçar el 21è Grand Slam i desempatar amb els absents Roger Federer i Novak Djokovic. El seu 75è triomf a Melbourne li permet accedir a la final aussie per sisena vegada en disset participacions, afrontar la seva vint-i-novena final de la màxima graduació i li confereix el privilegi de ser el quart jugador més veterà de l’era oberta que arriba a una final de Grand Slam, rere Ken Rosewall, Roger Federer i Mal Anderson.

Conscient que el seu rival apostaria per un joc agressiu, Nadal va apel·lar a la fiabilitat i a la tàctica, maltractant el revés de l’italià. Determinat, va encarrilar el partit en dos primers sets de gran nivell en què va dominar a partir del servei i la dreta. Berrettini va reviscolar en el tercer acte, però un trencament de Nadal en el vuitè joc del quart va sentenciar.

La rocositat des del fons de la pista, el seu servei sublim i una mentalitat de ferro van catapultar Daniïl Medvédev (2), que afrontarà la seva quarta final de Grand Slam i iguala el seu compatriota Marat Safin. En l’anterior, va trencar el glaç apallissant Novak Djokovic a l’obert dels EUA. El duel suposarà la reedició de la final de l’obert dels EUA del 2019 que va guanyar el balear, que domina l’històric per 3-1.

Medvédev, finalista el 2021 contra Djokovic, va guanyar els 22 primers punts amb el seu primer servei en un set resolt en el tie-break, en què va remuntar un 4-1. Tsitsipas, que va buscar amb criteri les deixades per desgastar el rival, que havia jugat una semifinal d’alt voltatge contra Auger-Aliassime, va trencar en el primer joc del segon acte. Medvédev va replicar en el sisè. En el novè i amb 4-4, el rus va cometre dues dobles faltes, i el grec no va perdonar (6-4). El desè joc del tercer set va ser fatídic per a l’hel·lè (6-4). Medvédev va aixecar de nou el puny en el quart set (3-1) i el grec ja no va replicar.

Diu “estúpid” a l’àrbitre

Amb 5-4 en contra del segon set, el rus, embogit, va protagonitzar un episodi lamentable quan va dir “estúpid” al jutge de cadira Jaume Campistol i li va deixar anar: “Com pots estar arbitrant una semifinal de Grand Slam?” El català no va atiar el foc i el va perdonar. Medvédev protestava, amb molt mala educació, perquè el pare de Tsitsipas donava instruccions al seu fill.

LA DADA

500
victòries
en pista ràpida acumula Nadal, que ha guanyat 75 partits en l’obert d’Austràlia

EL PROTAGONISTA

Em sento viu. Fa un mes i mig no sabia ni tan sols si podria tornar a jugar a tennis. No m’esperava arribar a la final
Els dos primers sets han estat dels millors que he jugat en molt de temps. Però Matteo és molt bo i ja sabia que em tocaria patir
Aquesta victòria és un èxit emocionant i té potser encara més valor que algun dels títols de Grand Slam que he guanyat
Rafa Nadal
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)