Tennis

Relleu generacional?

Badosa il·lusiona a París tot i un quadre costerut, però la gran favorita és Swiatek (20 anys), campiona el 2020, que hi arriba amb 28 triomfs seguits

Alcaraz (19) aspira a destronar Djokovic i trencar el domini de Nadal

L’eclosió espectacular de Carlos Alcaraz, la revifada a Roma de Novak Djokovic, el vigent campió a París, i la lesió crònica al peu de Rafa Nadal, que arriba ben justet, provoquen una major incertesa en els pronòstics que anys enrere a Roland Garros, el temple de la terra batuda. També s’ha de tenir en compte el rus Daniïl Medvédev, que surt d’una lesió –una hèrnia– i que ja ha demostrat a bastament la seva gran qualitat, tot i que va caure aquesta setmana a Ginebra en el retorn a les pistes. El rus va ser campió de l’obert dels EUA el 2021 esborrant de la pista Djokovic i va acaronar el títol a Austràlia enguany en una final en què Nadal li va pispar la corona apel·lant a l’èpica i va sumar el seu 21è títol de Grand Slam, desempatant amb Djokovic i Federer (20). El torcebraç històric entre el serbi i el balear –el suís està lesionat– és el rerefons de la cita.

Alcaraz, que avui debuta contra l’argentí Juan Ignacio Londero (141è), ha meravellat a Miami en pista dura i a Barcelona i Madrid en argila, torneig en el qual va superar tant Nadal com Djokovic i va apallissar literalment en la final Zverev. L’any passat va arribar al tercer partit i el seu sostre en un Grand Slam són els quarts de l’obert dels EUA 2021. Nadal és el dominador a París amb 13 títols, que aviat és dit, i l’any passat va caure en la semifinal contra Djokovic, que en la final va derrotar el grec Stefanos Tsitsipas, un altre dels ara aspirants, i va conquerir el torneig per segona vegada, trencant una sèrie de quatre títols del manacorí, que guanya sempre que arriba a la final. Debutarà contra l’australià Jordan Thompson (82è). El serbi, que té com a primer escull el japonès Yoshihito Nishioka (94è), ha tingut molts problemes per no haver-se vacunat, ha redreçat el rumb amb un títol a Roma precisament contra Tsitsipas. Completarien la llista d’aspirants l’alemany Alexander Zverev o el rus Andrei Rublev. La part de dalt del quadre crema, amb Djokovic, Nadal i Alcaraz plegats. L’únic català és el mataroní Albert Ramos, un clàssic que el 2017 va arribar als quarts, la seva millor actuació. Debuta avui contra l’australià Thanassi Kokkinakis, un jugador amb talent que refà la seva carrera després de diverses lesions.

Badosa il·lusiona

La gran il·lusió en el quadre femení és veure Paula Badosa (3) al capdamunt. La seva actuació a Roma, derrota contra Daria Kastkina, no és encoratjadora, però arriba com a número 3 del món i amb un títol aquest curs. Tot plegat, la situa entre les favorites al títol. Serà el seu primer Roland Garros instal·lada en la cúspide, una situació que admet que la tenalla i que espera superar. Quan tenia 17 anys (2015), va guanyar el quadre júnior i ara vol tornar a aixecar el trofeu. En el mar de fons del circuit femení, la gran favorita, però, no és altra que la polonesa Iga Swiatek (1), que s’ha erigit en la màxima exponent de la WTA amb 28 victòries seguides i quatre títols. De fet, Swiatek, que el dia 31 farà 21 anys, va fer el salt a la fama el 2020 quan va guanyar Roland Garros. L’any passat no va passar de quarts, com Badosa, que va claudicar contra l’eslovena Tamara Zidansek. Tampoc no es pot descartar la talentosa tunisiana Ons Jabeur, que va aprofitar l’absència de Swiatek a Madrid per aixecar el trofeu, o la grega Maria Sakkari, semifinalista el 2021.

Badosa debutarà contra la francesa Fiona Ferro (139a) en el marc d’un quadre complicat. Comparteix la part de dalt amb Swiatek i es trobaria en uns hipotètics quarts la bielorussa Arina Sabalenka. La vigent campiona és Barbora Krejcikova. La txeca de 26 anys va seguir una progressió similar a la de Badosa i va escalar moltes posicions en l’any de la seva eclosió. Ara, el seu rendiment és una incògnita. No juga des del febrer a Qatar per una lesió en un colze. L’altra gran aspirant i a la vegada incògnita és la japonesa Naomi Osaka. La tetracampiona de Grand Slam –a París mai ha superat la tercera eliminatòria– no és ni cap de sèrie –38a– i això li provoca un debut entremaliat contra la nord-americana Amanda Anisimova (27), semifinalista l’any 2019.

LA DADA

21
títols
de Grand Slam té Nadal, que lidera la cursa de la història al davant de Djokovic i Federer: 20
Hipotètics quarts. Masculí
Novak Djokovic (1) - Rafa Nadal (5)
Alexander Zverev (3) - Carlos Alcaraz (6)
Casper Rudd (8) - Stefanos Tsitsipas (4)
Andrei Rublev (7) - Daniïl Medvédev (2)
Hipotètic quarts. Femení
Iga Swiatek (1) - Karolina Pliskova (8)
Paula Badosa (3) - Aryna Sabalenka (7)
Ons Jabeur (6) - Maria Sakkari (4)
A. Kontaveit (5) - Barbora Krejcikova (2)
Quan em sento així soc capaç de jugar lliure i ser competitiva; és el que vull trobar aquí a Roland Garros
Paula Badosa
Estar tan amunt en el rànquing és nou i de vegades encara em fa una mica de por; estic treballant per sentir-me lliure a la pista
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)