Handbol

Ortega tanca el cercle

Champions. El títol europeu del Barça reivindica la tasca del tècnic, que ha evolucionat des d’una tardor negra amb dues derrotes contra el Kielce fins a la glòria de Colònia amb el triomf contra el mateix rival

L’esprint del tècnic Carlos Ortega i els seus plors desconsolats abraçat a diferents integrants del cos tècnic van ser una de les imatges més emotives de l’esclat d’eufòria i la celebració de l’onzena Champions del Barça al Lanxess Arena de Colònia. “Ha estat l’explosió de tot el que he acumulat durant el curs”, confessava l’entrenador andalús. I argumentava: “Tot ha estat molt dur, vaig arribar aquí per substituir un entrenador [Xavi Pascual] que havia fet la millor campanya del Barça en els últims anys. Em va costar molt que els jugadors entenguessin el canvi i vaig tenir molta pressió tant de dins com de fora.” De fet, Ortega encara va anar més enrere per cicatritzar antigues ferides: “En aquests moments penso en els meus pares, en la meva família, que els he portat per tot el món en la meva carrera esportiva. He recordat la meva etapa al Veszprém (2012-15), després d’haver-ho guanyat tot i haver arribat a dues finals a quatre vaig ser cessat per temes extraesportius. Ara tot això m’ha vingut a la memòria.”

En el procés d’evolució i creixement del grup d’Ortega segur que hi van tenir molt a veure les dues derrotes contra el Kielce en un mes de novembre negre (30-32 al Palau i 29-27 a Polònia). Va ser un punt d’inflexió. “Quan vaig arribar a un vestidor que ho havia guanyat tot volia conèixer els jugadors i deixar que les coses fluïssin obertament. Però després d’aquelles dues derrotes em vaig adonar que havia de tancar aquella etapa i prendre més el comandament, anar a mort amb les meves idees. A partir d’aleshores, de mica en mica, els jugadors també van començar a entendre el que volia, a acceptar els canvis de sistema i es van adonar que també podia funcionar”, argumenta. L’equip blaugrana va progressar adequadament, però faltava rematar la feina a Colònia. “Penso que el Barça havia d’estar a la final a quatre. Després, un cop aquí, és molt difícil. Al final, ha sortit cara, però penso que des del novembre no hem perdut cap partit, hem anat cada cop a més. Tenim un bon projecte encarrilat, la temporada vinent tindrem un bon equip i podem continuar aspirant a tot”, remarca. Diumenge, amb el triomf agònic en els penals, es va tancar aquell cercle. En aquest sentit, Ortega també va explicar les interioritats de la tanda de penals: “Haig de reconèixer que feia dos dies que assajàvem els llançaments i l’estratègia estava planificada, de millor a pitjor llançador. Tots han volgut contribuir i especialment dos, Ali Zein i Ludovic Fàbregas, que no estan acostumats a llançar-los, però que han respost de manera extraordinària.” El títol a Colònia suposa tota una reivindicació personal i reforça el projecte d’Ortega: “Guanyar la Champions en la meva primera temporada evidentment que ajuda. He rebut molta pressió externa des del principi de diversos mitjans de comunicació, fins i tot abans de començar, i tot això no ha estat gens fàcil de gestionar.”

Paraula de capità

Un altre dels homes més feliços sobre la pista del Lanxess era Gonzalo Pérez de Vargas, que va aixecar el seu primer trofeu de Champions com a capità i que va fer bones les seves paraules en el dia destinat als mitjans a la ciutat esportiva de Sant Joan Despí: “Aquest equip mereix crèdit i volem fer història a Colònia.” I sobre els penals va comentar: “Sabia que si feia una aturada podria ser decisiva. Sé que els meus companys els han marcat tots, però no ho he volgut mirar. Hi havia molta gent que no confiava en nosaltres, però hem sabut mantenir la calma, mirar endavant i guanyar aquest títol és el premi a tot això. Estic en un moment dolç de la meva carrera que vull aprofitar. A més, penso que aquest equip té molt recorregut, segur que tornarem i ja pensem a tornar a guanyar. Estic molt orgullós de ser el capità d’aquest equip.”

President reivindicatiu

Finalment, el president del Barça, Joan Laporta, va voler reivindicar la figura de Carlos Ortega i va estendre les felicitacions a tota la secció: “És un èxit col·lectiu d’uns jugadors extraordinaris, del cos tècnic, de tots els responsables de l’handbol, però també d’Enric Masip i de Valero Rivera, que em van aconsellar prendre una decisió valenta, però que era necessària. No tinc res a dir respecte a l’etapa anterior, però vam considerar que hi havia símptomes que s’havia de canviar i s’ha vist amb els sis títols que ha guanyat l’Ortega. En tot cas, en el Barça quan guanyem, guanyem tots, i quan perdem, també ho fem tots.”

ELS PROTAGONISTES

Amb les derrotes contra el Kielce al novembre em vaig adonar que havia de tancar l’etapa i d’anar a mort amb les meves idees
És un èxit d’Ortega i tota la secció, però també de Masip i Valero, que em van aconsellar prendre una decisió valenta
Joan Laporta
president del barça
A partir d’aleshores, els jugadors van començar assimilar els sistemes i sempre han respost
Carlos Ortega
Aquest projecte té molt recorregut. Estic molt orgullós de ser el capità d’aquest equip
Gonzalo Pérez de Vargas
capità del barça

La cohesió del grup i la il·lusió dels que marxen

Per Aitor Ariño, un dels quatre capitans del Barça, el desenllaç de la Champions va suposar “la descripció perfecta de la temporada”. “Hi hagut moments molt bons, molt dolents, molts dubtes, però amb el treball, el sacrifici i la unió del grup s’aixequen projectes així.” Per l’extrem barceloní, la victòria contra el Kielce, com pel capità Gonzalo Pérez de Vargas, suposen la quarta Champions del seu palmarès, que l’acosta una mica més a algunes de les llegendes del club. En tot cas, Ariño va voler reivindicar la tasca de tota la plantilla: “Hi havia diversos jugadors nous, alguns fins i tot que han arribat a mitja temporada. Potser no se’ls ha vist molt, però son els que més han treballat i més il·lusió hi han posat. Els que fa més anys que som aquí sabíem que potser no tornarien a tenir una oportunitat així i també volíem sumar aquesta Champions per a ells. Quan tornin als seus països i a les seves seleccions mereixen tot el respecte, perquè són tots jugadors de màxima classe.” Més enllà de l’internacional espanyol Ángel Fernández, que prosseguirà la seva carrera al Llemotges d’Alberto Entrerríos, els altres jugadors que tanquen l’efímera etapa blaugrana son Leo Maciel (Sporting de Lisboa), Ali Zein (Dinamo Bucarest) i Youssef Ben Alí (Pays d’Aix).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)