Atletisme

Medalles col·lectives

Atletisme. Marta Galimany (11a) i Ayad Lamdassem (6a) lideren la plata i el bronze de la marató espanyola en la classificació per equips de l’europeu

La vallenca Marta Galimany i el lleidatà Ayad Lamdassem van exercir de líders dels equips espanyols de marató que van assolir la medalla d’argent i de bronze, respectivament, en la jornada inaugural de l’europeu de Munic.

Alçant el braç dret amb vehemència, Galimany va celebrar el seu onzè lloc en una cursa en què va saber dosificar perfectament les seves forces, corrent de menys a més, per arribar a la meta d’Odeonplatz en 2h31:14. La classificació per equips s’estableix amb la suma dels registres de les tres millors representats de cada federació. Sense tenir cap corredora entre les deu primeres, el mèrit del conjunt estatal va ser arrodonir una actuació molt compacta, amb tres fondistes per sota de les 2h35. Amb l’onzè lloc a Munic, Galimany signa el seu millor resultat en l’alta competició després d’haver estat setzena en el mundial de Doha 2019. En l’anterior europeu, Berlín 2018, la recordista catalana havia acabat 24a i tercera per equips.

Després del cinquè lloc en els Jocs i de la seva nova plusmarca espanyola, al febrer a Sevilla (2h06:25), les expectatives de Lamdassem per pujar al podi de l’europeu eren molt altes. Al fondista lleidatà no se li podrà retreure que no ho intentés. Va ser dels corredors més actius en el tram inicial i també en la part final, amb un fort atac en el quilòmetre 36 que a la llarga li acabaria passant factura. Lamdassem, que a l’octubre farà 41 anys, va guanyar uns metres de distància, però poc després el grup capdavanter, format per dos corredors alemanys i dos d’israelians, el va neutralitzar. El català va estar en disposició de lluitar pel podi fins al quilòmetre 41, però en la llarga recta d’arribada va perdre pistonada, no va tenir ni cames ni velocitat davant de rivals molt més joves i es va haver de conformar amb el sisè lloc (2h10:52).

Emoció final

El desenllaç de les dues maratons no va estar absent de l’èpica i el dramatisme habituals. L’afició local va vibrar amb el triomf de Richard Ringer (2h10:21), que amb un esprint descomunal va superar a 10 metres de l’arribada l’israelià Maru Teferi, que pràcticament ja cantava victòria. En la prova femenina, la polonesa Aleksandra Lisowska (2h28:36) va prendre el lideratge amb un atac llarg entre el quilòmetre 39 i 40. Aquí l’emoció es va viure en la pugna per la tercera plaça. Al límit de les seves forces, la neerlandesa Nienke Brinkman es va acabar enduent el bronze amb el mateix temps que la local Miriam Dattke, també desfeta.

4t Bèlgica 7h41:35
En els dos últims quilòmetres m’ha faltat un canvi final, però estic content amb el resultat
Ayad Lamdassem
Particularment ha estat una marató molt bonica per mi i compartir la medalla amb l’equip és espectacular
Marta Galimany

Jaël Bestué i Marcos Ruiz, endavant

Jaël Bestué i Marcos Ruiz van superar el primer sedàs de l’europeu de Munic amb solvència. La velocista santcugatenca va accedir a les semifinals de l’hectòmetre (20.35 h) amb el tercer millor registre de les sèries (11.39). Es va quedar un pèl en la sortida, però la progressió va ser notable. L’atleta valencià, adscrit a la federació catalana, va ocupar el sisè lloc (16,76) en la qualificació d’un concurs de triple salt marcat pels canvis de direcció del vent. Els tres primers títols a l’estadi van ser per a la neerlandesa Jessica Schilder (20,24) i el croat Filip Mihaljevic (21,88), en pes, i la turca Yasemin Can en 10.000 m (30:32.57).