Gimnàstica

El Blume més esperat

Gimnàstica artística. El memorial internacional torna demà a escena després de quatre anys amb el japonès Kazuma Kaya, el britànic Joe Fraser i el català Joel Plata com a principals referents

Quatre anys després de l’última edició, el Memorial Joaquim Blume torna a escena dissabte al Pavelló Olímpic Vall d’Hebron a les portes del mundial de Liverpool, que repartirà els primers bitllets per als Jocs de París 2024. La pandèmia va estroncar l’edició del 2020 –la federació organitza el Blume els anys parells i el torneig de rítmica, els senars– i per tant s’ha hagut d’esperar quatre temporades llargues per tornar a veure una competició internacional de gimnàstica artística a Catalunya, l’única d’aquestes característiques en tot el territori estatal. “Estem il·lusionats per recuperar el Blume després de quatre anys. Ha costat quadrar les dates en el calendari, tenint en compte que en la segona quinzena d’agost es va fer l’europeu a Munic i entre finals d’octubre i principis de novembre [del 29 al 6] es disputarà el mundial a Liverpool, a més d’algunes proves de la copa del món entremig”, va explicar el president de la Federació Catalana de Gimnàstica, Xavier March, en l’acte de presentació al Museu Olímpic. “Serà un bon aparador per als gimnastes que s’estan jugant una plaça per a l’equip del mundial”, remarca Carme García, directora de la competició, en referència als gimnastes catalans i espanyols inscrits en el memorial. La competició es disputarà entre les 5 i les 8 del vespre, i ahir al migdia restaven poc més d’un centenar d’entrades per completar la capacitat màxima de 2.052 persones del pavelló.

Caps de cartell

De la llista de participants sobresurten dos noms: el japonès Kazuma Kaya i el britànic Joe Fraser. El gimnasta nipó, plata per equips als Jocs de Tòquio i bronze al cavall amb arcs, va quedar a un pas de la victòria en l’edició del 2018. El rus Artur Dalaloian, campió del món aquell mateix any, va clavar la sortida de l’exercici de barra i va acabar prenent el triomf al gimnasta japonès, que afrontava l’última rotació amb 7 dècimes de marge. Kaya disposarà demà d’una altra oportunitat per cantar victòria, tot i que tindrà en el gimnasta britànic, vigent campió europeu, un contrincant de primera fila. El viladecanenc Joel Plata (CG Sant Boi), quart en el concurs complet de Munic i tercer en la barra, serà la gran esperança de la gimnàstica catalana. El campió d’Espanya, cinquè en el Blume del 2018, no va poder ser ahir en l’acte de presentació perquè estava entrenant-se a Madrid. En la competició femenina, la participació és més reduïda i entre les candidates al triomf destaquen les italianes Manila Esposito i Veronica Mandriota, i la francesa Morgane Angele Osyssek.

Exhibició de Zapata

Més enllà de la competició –els sis aparells entre els homes i els quatre entre les dones–, en el memorial també es podran veure diverses exhibicions, com ara l’exercici de terra del canari Ray Zapata, plata als Jocs de Tòquio, el del campió del món d’aeròbic Eric Gutiérrez i de diversos gimnastes amb discapacitat intel·lectual.

Homes
Kazuma Kaya (Japó)
José Antonio López (Puerto Rico)
Lay Giannini (Itàlia)
Mario Macchiati (Itàlia)
Joe Fraser (Gran Bretanya)
Joshua Nathan (Gran Bretanya)
Noe Seifert (Suïssa)
Joel Plata (CG Sant Boi)
Nicolau Mir (Xelska)
Joshua Williams (Xelska)
Pau Jiménez (Salt GC)
Daniel Carrión (CGB Sevilla)
Dones
Morgane Angele Osyssek (França)
Ofir Netzer (Israel)
Manila Esposito (Itàlia)
Veronica Mandriota (Itàlia)
Laura Casabuena (El Pastoret)
Paula Raya (Esplugues Les Moreres)
Emma Fernández (Alcorcón)
Lorena Medina (Egiba Manresa)
Maia Llacer (Xelska)

Medina i Jiménez, debutants

Lorena Medina (Egiba Manresa) i Pau Jiménez (Salt GC), dos dels joves valors de la gimnàstica catalana, faran demà el seu debut en el memorial Blume. “És una competició que em fa molta il·lusió perquè venia a veure-la de petita i em servirà per anar agafant seguretat amb vista al mundial”, explica la gimnasta de 19 anys de Gironella, que aquest curs s’ha estrenat amb la selecció espanyola absoluta tant en els Jocs Mediterranis d’Orà com en l’europeu de Munic i és una de les principals candidates per a la llista de Liverpool. Medina, que el cap de setmana va ser vuitena en l’exercici de terra de la copa del món de París, destaca la seva “velocitat i capacitat d’aprenentatge”. La gimnasta de l’Egiba s’entrena a les ordres de Xavier Casimiro a Manresa i ho compagina amb els estudis a Sant Joan de Vilatorrada a diferència de la majoria de components de la selecció espanyola, que ho fan al centre de tecnificació de Madrid. En la competició femenina, també figura entre les inscrites Paula Raya (CG Esplugues Les Moreres), mentre que la seva companya de club Alba Petisco és baixa perquè s’està recuperant d’una intervenció al taló. També s’estrenarà en el Blume Pau Jiménez, de 18 anys, internacional júnior en l’europeu de Glasgow 2018 i el mundial d’Hongria 2019, però que un trencament del tendó d’Aquil·les va tallar la seva progressió l’any passat. “Ja fa vuit mesos. Vaig millorant de mica en mica i el Blume és una oportunitat perquè el seleccionador confiï en mi per al mundial, encara que sigui com a reserva”, comenta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)