Més esport

L’esport català es presenta al món en la seva Setmana

Poliesportiu. La II Setmana Catalana de l’Esport se celebrarà del 13 al 23 d’octubre, amb participants d’uns vint països i les seleccions catalanes

Onze dies, 20 seus, 22 països, 30 esports i 2.000 esportistes participants, són alguns dels números de la II Setmana Catalana de l’Esport que se celebrarà del 13 al 23 d’octubre i que es va presentar ahir al Palau de la Generalitat. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Gerard Esteva, que van estar acompanyats de la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula; van parlar amb orgull de la Setmana en la presentació.

Laura Vilagrà va reivindicar la Setmana com un esdeveniment de promoció internacional únic, i va dir: “Catalunya torna a l’escenari internacional per mostrar al món l’excel·lència dels seus esportistes, les seves instal·lacions esportives d’alt nivell i el seu prestigi federatiu a través de les seleccions catalanes.” La consellera Vilagrà va destacar que l’aliança entre el govern i la UFEC, el món local i les federacions i els clubs catalans és clau per “empoderar l’esport català” i potenciar-lo perquè ocupi un lloc central al país, amb projectes de present i futur. Tant Laura Vilagrà con Gerard Esteva van recordar la primera edició, que es va fer l’any 1935, i es van mostrar satisfets de poder recuperar, 87 anys després, un esdeveniment esportiu històric com va ser aquell.

“Esportivitzar la política”

Gerard Esteva va explicar: “La II Setmana Catalana permetrà mostrar la riquesa i el potencial de les federacions, així com l’impacte de les seleccions catalanes per promoure els valors de l’esport”, i va afegir: “Volem reivindicar l’esport com a territori d’entesa i d’orgull per al nostre país.” Amb el context polític actual, Esteva va instar a “esportivitzar la política perquè els nostres representants superin les divergències, en pro de fer avançar el país”.

Inici amb la GoldenCat

La inauguració de la II Setmana Catalana de l’Esport es farà el dijous 13 d’octubre a Olot amb la disputa del torneig internacional d’hoquei sobre patins: la GoldenCat. Serà un torneig d’un gran nivell que enfrontarà les seleccions catalanes masculines i femenines contra Suïssa, França, Alemanya i Itàlia. L’inici de la setmana el marcarà el partit de la categoria femenina entre Catalunya i Suïssa (19 h) i després hi haurà el Catalunya-França (21 h). Durant la setmana es faran jornades d’exhibició, competicions tradicionals, trobades internacionals, tornejos de competició oficial i també campionats de Catalunya.

L’acte de cloenda de la II Setmana Catalana de l’Esport es farà a l’Auditori Sala Cambra de Girona. A més d’actuacions musicals, hi haurà una desfilada de banderes amb representants de tots els països participants, discursos dels representants institucionals i l’entrega de quatre reconeixements especials. Aquests són: el premi Pompeu Fabra, que es donarà a una entitat que fomenti l’ús del català en l’àmbit esportiu; el premi David Moner, per a una entitat estrangera que col·labori en la promoció de l’esport català; el premi Ramon Basiana, que s’entregarà a una entitat que promogui la internacionalització del seu esport, i el premi Dolors Vives, per a una entitat que promogui la internacionalització de l’esport femení català.

Les dates
Del 13 al 23 d’octubre.
Les seus
Avinyonet de Puigventós, Banyoles, Bàscara, Begur, Blanes, Girona, l’Escala-Empúries, Llampaies, Llers de Cerdanya, Lloret de Mar, Olot, Oix, Pals, Platja d’Aro, Puigcerdà, Ripoll, Roses, Salt, Sant Cebrià de Vallalta, Santa Cristina d’Aro, Tossa de Mar i Vidreres.
Els esports
Atletisme, bàdminton, ball esportiu, bàsquet, bàsquet per a persones amb discapacitat intel·lectual, billar, bicitrial, caça, curses d’orientació, curses de muntanya, dards, escacs, esports per a sords, esquaix, futbol sala, golf, handbol, hoquei sala, hoquei sobre patins, bàsquet a cavall, lluita, natació amb aletes, pentatló modern, petanca, piragüisme, pitch & putt, polo, roller ski, tennis de taula, tir amb arc i twirling.

La primera edició va ser l’any 1935

La primera edició de la Setmana Catalana de l’Esport es va celebrar del 25 de maig al 2 de juny del 1935 a Barcelona. Hi van participar un miler d’esportistes de dotze països diferents que van disputar una vintena d’esports. En la presentació d’aquesta segona edició, del 2022, tant la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, com el president de la UFEC, Gerard Esteva, ho van recordar àmpliament i es van mostrar orgullosos de poder recuperar aquell esdeveniment esportiu 87 anys després. En aquell moment la Setmana Catalana de l’Esport no va tenir continuïtat per l’inici de la guerra civil i la dictadura que la va succeir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)