Més esport

L’esport català batega fort

26a Festa de l’Esport Català. Aina Florenza i Toni Bou reben el guardó de millors esportistes del 2022 i també són premiats el tècnic David Martín i el Barça de futbol sala

La mataronina de 20 anys del Generali Palau Aina Florenza, campiona d’Europa i de l’OK Lliga i subcampiona del mon d’hoquei sobre patins, i l’ultracampió del mon Toni Bou, que aquest curs ha prosseguit amb el seu etern monòleg guanyant per setzena vegada consecutiva tant el títol mundial a l’aire lliure com l’indoor de trial i sumant 32 títols (16+16) van recollir ahir al CaixaForum de Barcelona el premi als millors esportistes catalans del 2022 en la 26a Festa del’Esport que organitzen la UFEC i el diari Sport. La gala, presentada amb ritme i toc proper per la periodista Marta Carreras, va arrencar i va cloure amb la musica del grup musical català Stay Homas. En l’acte no hi van faltar la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, i el president de la UFEC, Gerard Esteva, que va demanar als clubs i als esportistes el seu “compromís amb la llengua catalana”.

Florenza, probablement la millor jugadora i golejadora del mon –pitxitxi i MVP de les dues últimes OK Lligues– va demanar una major “professionalització” de l’hoquei femení, alhora que va agrair l’èxit “a la família, els amics” i, sobretot, a “les seves companyes en un esport col·lectiu”. El pierenc Bou, que domina el trial mundial des de l’any 2007, ja havia rebut el guardó l’any 2020. És l’esportista català i estatal de qualsevol disciplina amb més títols mundials: “La passió que tinc pel trial és la que hem fa seguir millorant.”

El punt més àlgid d’emoció va arribar amb el torn del premi a l’esperit esportiu, que va reconèixer la feina del Barça ELA de Juan Carlos Unzué, que promou la recaptació de fons per estudiar aquesta malaltia, ajuda els malalts i sensibilitza la societat. El partit solidari Barça-Manchester va aplegar més de 90.000 espectadors al Camp Nou, amb una recaptació de 4,5 milions d’euros que Unzué, un exemple, va tornar a agrair.

Els èxits del Barça de futbol sala li han valgut el guardó de millor equip en un exercici 2021/2022 per emmarcar en què va guanyar la Champions, la lliga, la copa d’Espanya i la supercopa. El pivot brasiler Ferrão, que es recupera d’una lesió, va recollir el guardó.

En clau de present, però sobretot de futur, la projecció la capitalitzen Laura Heredia, primer or català i estatal en l’europeu sub 24 de pentatló modern i or de relleus mixtos amb Cristian Chamizo, i el nedador Dennis González, campió del món júnior de solo, tècnic i lliure en natació artística, que va declarar haver estat víctima de “masclisme i bullying” en una disciplina tradicionalment associada a les dones. També va obtenir la plata en duet tècnic i lliure en el mundial júnior. Tots dos lluiten pel “somni de ser a París 2024”. En el cas d’Heredia, a més, l’anhel és ser-hi al costat del seu germà, el seu referent.

David Martín, tècnic campió del món i bronze en l’europeu amb la selecció espanyola de waterpolo, ha estat el triomfador en la categoria d’entrenadors. Martín va subratllar el pes del waterpolo català en els èxits estatals: “Catalunya és l’enveja del món.”

Jesús Ángel García Bragado ha llaurat una carrera atlètica impressionant, amb vuit Jocs Olímpics consecutius, des de Barcelona 1992 fins a Tòquio 2020, i tretze mundials. Els mèrits li han valgut ser reconegut amb el premi a la millor trajectòria. “Estic molt orgullós del reconeixement dels últims anys.”

ELS PROTAGONISTES

Dono les gràcies a la família i als amics, i sobretot a les meves companyes, perquè l’hoquei és un esport col·lectiu
Aina Florenza
La passió que tinc pel trial és la que em fa seguir millorant després de tants títols tot i que costi a l’inici de curs
Toni Bou
Al millor esportista
TONI BOU
Trial
A la millor esportista
AINA FLORENZA
Hoquei sobre patins Esperit esportiu
FCB ELA JUAN CARLOS UNZUÉ
Futbol
Trajectòria esportiva
JESÚS Á. GARCÍA BRAGADO
Atletisme
Al millor entrenador/a
DAVID MARTÍN
Waterpolo
Al millor equip
FC BARCELONA
Futbol sala
Projecció femenina
LAURA HEREDIA
Pentatló modern
Projecció masculina
DENNIS GONZÁLEZ
Natació artística
Gestió federativa
FEDERACIÓ CATALANA D’ACTIVITATS SUBAQUÀTIQUES
Menció especial
F. CATALANA D’ESGRIMA
Centenari
FUNDACIÓ UE CORNELLÀ
Futbol
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)