Atletisme

La mitja i la marató de Barcelona s’aproximen a les xifres prepandèmiques

A tres setmanes per a la mitja ja es comptabilitzen 17.000 inscripcions, i per a la marató, que es disputa el 19 de març, 12.000

Després de dos anys complicats, amb canvis de data i escassa participació per la pandèmia, la mitja i la marató de Barcelona han començat clarament la remuntada, amb xifres que ja s’aproximen a l’època precovid. Així ho han anunciat els organitzadors i el regidor d’Esports David Escudé aquest matí en una trobada amb els mitjans de comunicació. A tres setmanes per a la mitja marató (19 de febrer), ja es comptabilitzen 17.000 inscripcions, mentre que per a la marató (19 de març) se n’han tramitat 12.000.

Dates habituals

“Ja hem recuperat el calendari normal de les dues curses. Pel nombre d’inscrits, ja veiem que serà una edició molt especial i volem batre el rècord de les últimes edicions i arribar als 18.000 corredors. És un orgull que la nostra ciutat sigui la protagonista d’una de les millors mitges maratons d’Europa, on aquest any ja han confirmat la seva participació grans atletes internacionals”, ha remarcat David Escudé. La mitja marató de Barcelona és l’única que té el segell Gold Label de la World Athletics, una distinció que aquest curs també tindrà la marató. Pel que fa als rànquings, fins a cinc registres aconseguits a Barcelona el 2022 es van col·locar entre les 25 primeres marques mundials de l’any en mitja marató.

Teklu, Jepkosgei i Dibaba encapçalen el cartell

Més enllà del nombre de participants, també destaquen els caps de cartell de la mitja marató. L’etíop Haftu Teklu intentarà allargar els seu idil·li amb la prova barcelonina, després d’haver-hi triomfat en les dues últimes edicions, amb sengles rècords del circuit, el 2021 amb 59:39 i el 2022 amb 59:06. En la cursa femenina es preveu un duel apassionant entre Joyciline Jepkosgei i Genzebe Dibaba. La kenyana, amb marques de 1h04:51 i 2h17:43, té un palmarès espectacular en proves en ruta, on destaquen les victòries en dues de les grans maratons mundials, la de Nova York del 2019 i la de Londres del 2021. Dibaba és una superestrella de la pista –té el rècord mundial de 1.500 m en 3:50.07–, cada cop més avesada a l’asfalt. De fet, el 2020 ja va vèncer en la mitja marató de València amb 1h05:18. Segur que entre totes dues voldran assaltar la històrica plusmarca de Florence Kiplagat (1h05:19), aconseguida en l’edició de 2015.

Els principals adversaris de Teklu en el repte d’assolir una tercera victòria seran el seu compatriota Birhanu Legese (59:20) i el neerlandès Abdi Nageeye (59:55). També destaca la participació de l’alemany Richard Ringer (1h01:33), protagonista d’una de les gestes de l’europeu de Munic aconseguint l’or de marató després d’una remuntada espectacular en què va superar l’israelià Maru Teferi a 10 metres de l’arribada.

El repte de baixar de les 2h05

Tot i que falten gairebé dos mesos per a la marató, els organitzadors ja han anunciat el nom d’un dels participants d’elit, el kenyà Reuben Kiprop Kipyego (2h03:55) amb el propòsit de trencar la barrera de les 2h05. El mes de maig passat, l’etíop Yihuniligne Adane va establir el nou rècord de la prova en 2h05:52. El director de la cursa, Mauro Llorens, ha explicat que es faran alguns retocs al circuit perquè la prova pugui ser encara més ràpida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)