Esquí

Beret acull la Copa Espanya Iberdrola d'esquí de fons

Organitzats per la RFEDI, Baqueira Beret i Federació Catalana Esports d'hivern (FCEH)

Ahir dissabte va arrencar la segona fase de la Copa d'Espanya Iberdrola d'esquí de fons organitzats per la RFEDI, Baqueira Beret i Federació Catalana Esports d'hivern (FCEH). Ho ha fet amb el Campionat d'Espanya de Sprint by Iberdrola a la zona del Pla de Beret, situat a la Vall d'Aran, un dia amb unes condicions de neu i meteorològiques espectaculars. El circuit era a 1841 metres sobre el nivell del mar amb un desnivell acumulat de 48 metres. Els participants en les proves absolutes i U-16 feien una volta a aquest circuit fins a completar 1,4 km i els d'U-14, U-12 i U-10 recorrien una distància de 600 metres en una doble volta al tram plantejat per l'organització tots ells en tècnica clàssica.

En categoria masculina, Martín Morales (FADI-SABIK) ha competit d'una forma magistral durant tot el matí, tant a les classificatòries com a la semifinal i la final, i s'ha alçat amb la victòria i el títol de campió d'Espanya absolut. L'han acompanyat al podi el català, Marc Colell (FCEH-CEFUC), i el navarrès, Lander Martín (FNDI-IRRTZ).

Tot just acabar la prova, el guanyador de l'Sprint by Iberdrola, explicava que “estic molt content perquè ha estat una final competida en què hi havia molt nivell i en arribar a meta i veure aquesta qualitat de fondistes m'ha sabut fins i tot millor la victòria. M'enorgulleix perquè aquest esport hi està molt ben representat. Aquest és el meu primer any a l'equip i vull acostar-me al màxim al nivell de Jaume Pueyo (FCEH-CEFUC) i, per això, intento replicar tot allò que ell fa, com els seus entrenaments, alimentació o altres qüestions. Tinc clar que podem donar guerra en el futur amb una bona feina i preparació”.

D'altra banda, en categoria absoluta femenina, la vencedora ha estat la navarresa Irati Cuadrado (FNDI-IRRTZ) que s'ha proclamat campiona d'Espanya de Sprint by Iberdrola després d'una final molt combatuda amb una mà a mà espectacular amb Marta Moreno (FCEH-CAEI). En aquest sentit, durant tota la prova, les dues corredores han imposat el seu ritme en els diferents trams pels quals passava la competició fins a arribar a la recta de meta on Cuadrado ha aconseguit creuar primera a escassos metres de Moreno on també han estat rebudes pel president de la RFEDI.

Després d'aquesta gran gesta, la fondista navarresa afirmava que “ha estat molt lluitada aquesta final. La veritat és que les condicions de la pista eren molt bones i s'ha gaudit d'un dia com avui en veure que estem estretes, això és molt bo. També comprovar que esportistes com Jaume, que entrena i competeix amb nosaltres, estan a Copes d'Europa a la part alta i participa en copes del Món és una motivació”.

A les categories júniors, els guanyadors han estat: Guim Gabarro (FCEH-CEFCEN) a U16-H, Naia González (FCEH-CAEI) a U-16-M, Pau Julià (FCEH-P.E.C) a U14-H, June Aranburu (NKEF-UZTUR) a U14-M, Bernat Melsio (AND) a U12-H, Paula Mora (FADI Aragó-HBEN) a U12-M i finalment Ramón Félix Garuz (FADI Aragó-HBEN) a U10-H

El Campionat d'Espanya de Sprint by Iberdrola és un dels esdeveniments en el marc de la 43a Marxa Beret organitzada pel Conselh Generau d'Aran, l'estació de Baqueira Beret i amb la col·laboració dels ajuntaments de Naut Aran, Vielha Mijaran, Volentaris d'Aran i Pompiers d'Aran. Demà es faran els Campionats d'Espanya de Llarga Distància FIS a la longitud dels 42 km també en tècnica clàssica.

La mítica competició popular d'esquí de fons acull habitualment fondistes de tota la península i també de molts països europeus. Es competirà en tres distàncies: circuit de 10 km a la zona de Beret i Orri; 21 km la zona de Beret, Orri i Montgarri i 42 km a la zona de Beret, Orri, Montgarri i Marimanha. Aquesta 43a edició tindrà unes condicions de neu espectaculars, ja que ha nevat durant les darreres setmanes a la Val d’Aran i les previsions meteorològiques apunten a un cap de setmana de bona meteorologia.

La Marxa Beret és molt més que una competició, és una de les proves d'esquí nòrdic més consolidades que es fan a la península. Més enllà dels esportistes amb llicència, la majoria dels participants són un públic familiar i grups d'amics que s'ho prenen com una festa de l'esquí de fons sumant al voltant d'un mil d'inscrits.

La notícia completa a aquí
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)