Més esport

Catalunya, candidata oficial per a la Ryder Cup del 2022

Golf. El camp de Caldes confirma que ha estat escollit per lluitar per la nominació definitiva amb cinc països més en un projecte amb gran pes de les institucions catalanes

El PGA Catalunya Resort de Caldes de Malavella ha estat escollit finalment per la Federació Espanyola de Golf com el camp que competirà oficialment per ser la seu de la Ryder Cup del 2022, el torneig de golf que enfronta cada dos anys els millors jugadors dels Estats Units i d'Europa. L'elecció, amb tot, no serà fàcil. Hi ha cinc països més que aspiren a quedar-se el torneig internacionalment més mediàtic: Àustria, Alemanya, Itàlia, Portugal i Turquia. Caldes ja va intentar portar la Ryder a Catalunya el 2010 i el 2018, però no va passar mai al tall final. L'organització Ryder Cup Europa, que vetlla pels interessos del torneig al Vell Continent, donarà a conèixer la seu la tardor de l'any vinent.

En la candidatura, no només hi col·labora la federació espanyola –que és la que en fa la petició formal–, sinó que hi tenen un paper determinant la Generalitat i altres institucions públiques catalanes, entre les quals destaquen els ajuntaments de Caldes, Girona i Barcelona, les diputacions de Girona i Barcelona, a banda de la federació catalana. Totes tindran un representant en el comitè de la candidatura que ja s'està forjant.

El petit desencís que va provocar la no-elecció de Barcelona com a seu del campionat del món d'atletisme del 2019 –va ser concedit a Doha la setmana passada– ha accelerat les gestions perquè la candidatura sigui una realitat i Catalunya pugui aspirar a un altre gran esdeveniment. De fet, el nom de Barcelona va oficialment lligat a la candidatura i serà, per tant, clau en l'èxit del projecte, ja que la situació de proximitat de la capital catalana és un dels principals arguments de la candidatura-

Si l'any vinent Caldes és triada com a seu de l'esdeveniment faran falta més de 20 milions d'euros d'inversió en infraestructures i en l'adequació del camp, una quantitat similar a la que haurien d'haver fet front les institucions catalanes si el mundial d'atletisme hagués aterrat a la capital catalana. Es calcula que durant l'esdeveniment vindrien a Catalunya 170.000 persones i que hi hauria un impacte econòmic directe molt superior a la inversió prevista, a banda de la promoció turística i econòmica intangible de la zona.

Els responsables de la candidatura, liderats per Àngel Gallardo –dissenyador del camp i vicepresident del circuit europeu de golf– ja treballen en l'elaboració d'un dossier que haurà de ser presentat al comitè de selecció de la Ryder Cup abans del 30 d'abril del 2015. Fins aquest dia, el comitè de selecció de la Ryder visitarà Caldes i Catalunya diverses vegades per decidir si la seu compleix amb tots els criteris requerits, entre els quals hi ha el d'organitzar en els propers anys campionats internacionals de primer nivell.

Del projecte en va parlar ahir mateix el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, en un comunicat conjunt de les institucios: “Barcelona i Girona seran la porta d'entrada per a aficionats al golf de tot el món, que podran gaudir no només del seu esport preferit, sinó de tots els reconeguts atractius turístics del país.” “Tenim un camp –va afegir– de categoria mundial, les infraestructures necessàries i un historial sense precedents en l'organització.”

El propietari del camp, Denis O'Brien, també va mostrar el seu optimisme amb un projecte que el camp persegueix gairebé des de la seva creació. “El camp va ser dissenyat i construït amb la intenció de ser l'escenari algun dia d'una Ryder Cup. Portar-la el 2022 suposaria la realització d'aquesta visió.”

Un dels grans avantatges del Catalunya Resort, guardonat com el millor camp d'Europa, és l'accessibilitat des de ciutats com ara Barcelona i Girona, que estan connectades pel tren d'alta velocitat i la possibilitat d'arribar-hi amb avió gairebé al costat gràcies a l'aeroport de Vilobí. Les platges i els centres turístics de la Costa Brava es troben a uns 25 minuts del camp.

Els criteris

El director de Ryder Cup Europa, Richard Hills, va parlar també ahir del procés de selecció: “Preveu una sèrie de qüestions importants i examinen igualment els mèrits esportius i els comercials de cada projecte.” L'anunci de la seu es donarà a conèixer a la tardor del 2015. Alguns dels criteris clau per obtenir la nominació són el suport de les institucions públiques, una instal·lació de golf de màxima categoria, grans infraestructures, oportunitats comercials i la contribució de la candidatura al desenvolupament del golf al seu país.

La Ryder del 2022 serà la 44a edició de torneig, que es va estrenar el 1927 i que des del 1981 manté l'actual format d'enfrontament entre els Estats Units i Europa. Des de llavors, les nou edicions s'han jugat als Estats Units, cinc a Anglaterra, una a Irlanda, Gal·les i Escòcia i una altra a Espanya (Valderrama 1997). Les properes edicions es faran a Minnesota el 2016, a París (2018) i a Wisconsin (2020). Europa és l'actual campió gràcies a la victòria recent a Gleneagles (Escòcia).

REACCIONS

Tenim un camp de categoria mundial, les infraestructures necessàries i una gran experiència
Ivan Tibau
Secretari general de l'Esport
Els criteris que tenim en compte examinen igualment els mèrits esportius que els comercials
Richard Hills
Director Ryder Cup europa
El camp va ser dissenyat i construït amb la intenció de portar alguna dia la Ryder Cup
Denis O'Brien
PGA CATALUNYA RESORT

Alguns canvis seran necessaris

Durant l'últim Open d'Espanya, que es va disputar precisament a Caldes, alguns dels jugadors professionals ja van manifestar la seva opinió sobre les possibilitats que tenia el camp de ser l'escenari d'un torneig tan grandiós com la Ryder. Sergio García, per exemple, va valorar els punts febles: “Caldrà fer un treball de neteja, sobretot per al públic, perquè hi ha poc lloc entre el camp i la zona de matolls.” El golfista local Jordi Garcia Pinto, en canvi, es va manifestar convençut que el camp és idoni. Es dóna per descomptat que el desdoblament de l'N-II ja estarà acabat i que, per fi, el camp disposarà d'uns accessos adients. El camp de Caldes es va començar a projectar el 1985 quan Gallardo, cap de l'oficina de la PGA a Barcelona, va decidir que els terrenys de Caldes eren els més idonis per fer-hi el camp. “El 1982 estava al comitè de la Ryder i els vaig dir que calia sortir de les illes Britàniques, i a partir d'aquí em vaig proposar portar-la algun dia a Catalunya”, va explicar Gallardo en una entrevista a aquest diari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)