Esport i política

Allau de crítiques a Colau per retirar els Jocs d'hivern

Olimpisme. El govern, ERC, el PSC, el PP, alcaldes del Pirineu i dirigents esportius coincideixen a qualificar la mesura d'“unilateral” i demanen al consistori diàleg i que “reconsideri la decisió”

La discrepància ha acompanyat el projecte de la candidatura de Barcelona per organitzar els Jocs Olímpics d'hivern. Des que Jordi Hereu va sorprendre anunciant-ho el gener del 2010 i fins que dimecres el nou equip de govern, encapçalat per Ada Colau, va enterrar la proposta. La decisió de Barcelona en Comú, argumentant que no era una prioritat i que no reunia prou consens a la ciutat, ha provocat crítiques, per la manera i pel contingut, del govern, de quatre dels sis grups del consistori barceloní, dels alcaldes del Pirineu i de dirigents esportius, que encara confien a revifar la proposta olímpica.

ERC i el PSC, dos dels partits que van donar suport a la investidura de Colau fa menys d'una setmana, es van mostrar contraris a una de les primeres decisions del nou Ajuntament de Barcelona. El candidat republicà al consistori barceloní, Alfred Bosch, va qualificar la retirada de la candidatura de “decisió precipitada” i va reclamar diàleg “no només a Barcelona, sinó també amb el Pirineu”. I va reclamar: “Barcelona ha d'assumir la seva capitalitat, el seu lideratge, i això vol dir també pensar en la resta del país, no tirar pel dret sense parlar amb el territori.” Mentre que la portaveu socialista a l'Ajuntament, Carmen Andrés, va posar èmfasi a la manera d'actuar “sense comptar amb ningú” i va afegir que “una decisió presa per onze regidors tampoc té un consens generalitzat”. I va reblar la intervenció: “Esperàvem molt més del nou govern de Barcelona en Comú. Han tornat a posar en pràctica el que ha fet sempre la dreta: «El que m'interessa a mi és el que interessa a tothom».” El Partit Popular va retreure a Colau que “hagi actuat de manera unilateral i sense informar sobre la retirada de la candidatura dels Jocs d'hivern del 2026”.

El govern, a través del conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, va demanar als socialistes que pressionin Colau perquè “reconsideri” la renúncia a presentar la candidatura de Barcelona, i ha lamentat que hagi estat una decisió “unilateral” en una intervenció en el ple del Parlament. El secretari general de l'Esport de la Generalitat, Ivan Tibau, es va mostrar “sorprès per com s'ha pres la decisió”, segons va expressar en un comunicat. Espera que el consistori es plantegi “recuperar la iniciativa” per recuperar un projecte que “va més enllà de l'àmbit esportiu, la candidatura pretenia situar Catalunya i els Pirineus al món i, en cas de ser escollida, Barcelona seria l'única ciutat que hauria organitzat uns Jocs d'estiu i d'hivern”.

Algunes de les parts directament implicades com el director de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Muntanya, Joaquim Alsina, espera reunir-se amb l'alcaldessa per fer-li veure que el projecte és bo per a Barcelona i per a Catalunya. “El tema es veu diferent a poblacions del Pirineu com ara Puigcerdà. M'ha sorprès la rapidesa de la decisió, perquè no era una cosa urgent”, va manifestar. Mentre que l'alcalde de Bagà, Nicolàs Viso, considera que “és una gran oportunitat perduda per al Pirineu de Barcelona” i va afegir que “els grans esdeveniments, si es fan de manera racional, són una gran inversió de futur”.

Colau manté la posició

L'alcaldessa de Barcelona va lamentar no haver informat als alcaldes afectats la decisió: “Em sap greu. Amb quatre dies no hem pogut tenir contacte amb tots els que hem de contactar. Estaré encantada de parlar personalment els propers dies amb altres alcaldes i obrir la porta a altres col·laboracions.” I va insistir que “no hi havia consens”, que ja ho havien anunciat en la campanya electoral i que “caldrà pensar en quins tipus d'esdeveniments van més d'acord amb les característiques de la ciutat”.

Em sorprèn com s'ha pres la decisió. Es pretenia situar Catalunya i el Pirineu al món
Ivan Tibau
sec. gen. esport generalitat
És imprescindible tirar-ho endavant amb Barcelona, però el Pirineu ha d'agafar la capdavantera
Òscar Cruz
President de la FECH
Han pres la decisió de manera unilateral onze regidors, sense comptar amb la resta de grups i alcaldes
Carmen Andrés
portaveu psc ajuntament BCN
Esperem que Ada Colau reconsideri la decisió que unilateralment ha comunicat
Francesc Homs
conseller de presidència
És una decisió precipitada. Hauria hagut de dialogar amb Barcelona i amb el Pirineu
Alfred Bosch
president erc ajuntament bcn
No hi havia consens. Parlaré amb els alcaldes i obrirem la porta a altres col·laboracions
Ada Colau
alcaldessa de barcelona

El lideratge des dels Pirineus

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC), aposta perquè des de Lleida i el Pirineu es recuperi el projecte i s'articuli una candidatura. “Faria falta que el Pirineu de Lleida i també la ciutat de Lleida recuperéssim l'antic projecte d'unir-nos amb altres ciutats i formalitzar una candidatura, i ho dic així de formalment.” Temps enrere, la capital del Segrià va intentar formar part de candidatures aragoneses.

El president de la Federació Catalana d'Esports d'Hivern (FECH), Òscar Cruz, que es va mostrar sorprès amb la celeritat de Colau en un tema no prioritari, coincideix que “el Pirineu ha d'agafar la capdavantera” per ressuscitar el projecte, però que “és imprescindible” tirar-lo endavant “amb una gran ciutat com Barcelona”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)