Natació

“Vull baixar dels 15 minuts”

Antonio Arroyo disputarà a Rio els 1.500 m lliures amb l'objectiu de trencar aquesta barrera psicològica

Va quedar a les portes de la classificació en els 10 km

“La sensació d'anar als Jocs
és indescriptible, és un somni fet realitat”
No van convocar un neozelandès i va semblar que faria els 10 km, però no va ser així

Va començar a fer natació quan tenia sis anys al club del seu poble, Viladecans, perquè els seus pares volien que sabés nedar, i ara amb 22 anys complerts estarà present en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Antonio Arroyo debutarà en un esdeveniment olímpic disputant les eliminatòries dels 1.500 m lliures el 12 d'agost en el penúltim dia de la natació dins la piscina. El nedador del CN Atlètic Barceloneta ha estat present en campionats d'Europa i en un mundial, però aquesta serà la seva primera participació olímpica, i reconeix obertament que està molt content i satisfet: “La sensació és indescriptible, no sé... és com un somni fet realitat. Ho estàs buscant tota la teva vida, intentant anar a la competició més important que hi ha en l'esport, que és aquesta, i una vegada ho has aconseguit estàs eufòric.”

La classificació per a Rio va arribar en un altre gran campionat, l'europeu que es va disputar a Londres el mes de maig. El dia 17 Antonio Arroyo va saltar a la piscina per afrontar la quarta sèrie de les eliminatòries dels 1.500 m lliures, va arribar en la sisena posició i quan va veure el temps de 15:07.71 va saber que havia aconseguit el seu objectiu i que era en els Jocs. Aquest gran temps era inferior a la mínima exigida per ser a Rio, i va significar el tercer millor registre de la natació espanyola, que el va situar com el segon millor nedador estatal d'aquesta llarga distancia. El seu temps no va ser suficient per fer-lo entrar en la final, ja que va ser la desena marca de tots els participants. Per a ell va ser molt emocionant. “Quan vaig arribar i vaig veure la marca em vaig posar a plorar i tot, perquè no m'ho creia”, explica el nedador de Viladecans, que reconeix que el que va sentir després de fer la mínima “no es pot descriure, no es pot explicar”. La classificació per als Jocs Olímpics va ser per a Arroyo aconseguir un objectiu que feia temps que s'havia fixat. Explica que cada temporada hi ha un objectiu, i que en fa diverses que s'ha marcat fer la mínima per poder anar als Jocs i no havia pogut ser. No va defallir i es pensava que si no ho aconseguir en una temporada hi seria en la segënt “fins que ho aconseguís.”

El següent gran objectiu són els Jocs Olímpics, i Antoni Arroyo defineix el que hi vol aconseguir amb molta claredat: “Sempre és fer-ho el millor possible i, si es pot fer bé, intentar baixar de la barrera dels quinze minuts. Aquest es l'objectiu de tot nedador que neda els 1.500”. Aquestes darreres setmanes abans d'anar cap a Brasil ha estat entrenant en una concentració a Sierra Nevada amb la clara intenció d'aconseguir el que s'ha proposat. El fondista del Barceloneta té molt clar que no serà gens fàcil, perquè baixar dels quinze minuts en els 1.500 m lliures “és una barrera psicològica i física bastant dura”. Antonio Arroyo ha disputat tres campionats d'Europa absoluts, a Debrecen el 2012, a Berlín el 2014 i a Londres enguany, i també va ser presents en el mundial de Kazan del 2015, tot i que no a la piscina, sinó en les aigües obertes. Té experiència en grans campionats, però és conscient que els jocs seran diferents del que coneix. Companys que ja hi han estat li han intentat explicar una mica: “Tot el món, pel que m'han comentat, diu que és una competició molt dura, són bastants dies, tot el món està al cent per cent i ja des de les eliminatòries es neda molt. És una competició bastant dura”.

El preolímpic de Setúbal

Antonio Arroyo és un fondista que mira més cap a la llarga distancia de les aigües obertes que no pas caps als 800 m lliures, l'altre prova de fons dins de la piscina. Aquest mes de juny va participar en el preolímpic d'aigües obertes de Setúbal, a Portugal, i va quedar molt a prop de classificar-se en els 10 km. Arroyo va aconseguir una molt meritòria 15a posició amb un temps d'1h52:44, a 26 segons del guanyador. Per només dos segons va quedar sense la classificació olímpica ja que l'hongarès Mark Papp va arribar davant seu (1h52:42) i va aconseguir la plaça continental per ser el primer europeu després dels classificats per llocs. El fondista català va ocupar la plaça de primer reserva per si hi ha alguna baixa i en un primer moment va semblar que hi hauria aquesta possibilitat. La federació de Nova Zelanda va considerar que el seu nedador Kane Radford, que va ser 19è i es va classificar per Rio per la plaça continental d'Oceania, no tenia prou nivell per disputar uns Jocs Olímpics i no el va convocar. El nedador neozelandès va presentar una reclamació, li van donar la raó i serà a Rio.

Al contrari del que pugui semblar, Antonio Arroyo no va quedar molt decebut pel fet de no classificar-se en les aigües obertes en el preolímpic. “En aigües obertes mai no havia quedat més amunt del lloc 30, i quasi... no sé.. va ser una sorpresa per a mi haver quedat tan amunt, haver quedat tan a prop. Cap competició m'havia sortit bé”, explica el fondista de Viladecans, que considera que pel resultat en si mateix va estar molt bé el que va fer a Portugal.

Aaquesta temporada Antonio Arroyo ha superat les seves millors marques en les dues proves de fons, els 1.500 i els 800 m lliure. En la primera distància els seus 15:07.71 li van servir per classificar-se per als Jocs Olímpics, i en els 800 m va poder baixar dels vuit minuts i va marcar 7:59.89. “També és una barrera d'aquelles psicològiques, que costa de baixar, però tampoc m'esperava fer-ho, tal com em va sortir el 1.500 el dia anterior en l'obert. No m'esperava baixar dels vuit minuts en els 800 m”, comenta el fondista. Tot i que ell és un nedador de distancies més llargues, considera important haver fet aquesta marca en una distància més curta: “Un fondista també ha de tenir bona marca en els 800 m, 400 m i els 200 m, no només li val tenir una bona marca en el fons, en aquestes distancies també s'ha de tenir bona marca per fer un temps decent al final”.

Podis en l'europeu júnior

Com gairebé tots els nedadors, Antonio Arroyo va fer diverses distàncies i estils en els seus inicis en la natació de competició: “En el meu primer campionat estatal vaig nedar els 200 papallona, els 400 i els 1.500 lliures i els 400 estils, així que ja et pots imaginar.” De molt jove ja es va veure que la seva carrera anava encaminada cap al fons. En l'europeu júnior d'Anvers (Bèlgica) de l'any 2012 Antonio Arroyo va pujar al podi en les dues llargues distàncies de la piscina, va ser segon en els 800 m lliures i tercer en els 1.500 m. En aquesta distància es va estrenar en el podi, amb una medalla de bronze gràcies al seu registre de 15:21.89. Dos dies més tard va mostrar el seu gran esperit de lluita en la final dels 800 m, en què va guanyar la medalla de plata amb un bon registre de 8:01:65, que va significar una nova millor marca espanyola de 18 anys, registre que encara està en vigor actualment.

La progressió
Any Edat 800 m ll. 1.500 m ll Club
2010 (16 anys) 8:37.25 16:23.63 CN At. Barceloneta 2011 (17 anys) 8:05.59 15:28.54 CN At. Barceloneta 2012 (18 anys) 8:01.65 15:18.72 CN At. Barceloneta 2013 (19 anys) 8:08.00 15:33.09 CN At. Barceloneta 2014 (20 anys) 8:03.94 15:11.86 CN At. Barceloneta 2015 (21 anys) 8:08.34 15:24.98 CN At. Barceloneta 2016 (21 anys) 7:59.89 15:07.71 CN At. Barceloneta
Rècords d'Espanya
Any Prova Marca Categoria
2012 800 m lliures 8:01.65 18 anys 2012 1.500 m lliures 15:18.72 18 anys 2015 5 km piscina 53:23.53 Absolut

La constància de la llarga distància

En la modalitat de les aigües obertes els nedadors poden competir diverses hores dins l'aigua nedant, i en la distància olímpica dels 10 km, per exemple, poden ser-hi gairebé dues hores fins a arribar a la meta. S'ha de tenir molta resistència i molta preparació per poder aconseguir bons resultats. Antonio Arroyo considera que els entrenaments i l'experiència són el que porten a fer-ho bé en les llagues distàncies de les aigües obertes. “Més que res és experiència, has de nedar molts cops i més o menys saps què fer a cada moment, saps què pensar i què fer, no és res de preparació psicològica, si no és nedar molts de cops”, explica el fondista de Viladecans. Per això, quan el nedador del Barceloneta parla de quina és la seva millor qualitat com a nedador de fons, afirma categòricament que considera que és “la constància, que és el més important”. Antonio Arroyo comenta que amb tot aquest temps de competició en les aigües obertes hi ha moltes coses que li passen pel cap, però que totes estan centrades en la competició per aconseguir un bon resultat: “Vas controlant qui va al davant, qui tens al costat. Has d'anar mirant el grup de davant, què fa i què deixa de fer. Controlar on està situat l'avituallament, com arribes al gir de les boies, tot... no és avorrit, t'entretens”. El fondista ja va ser present en competicions importants d'aigües obertes en la categoria júnior, i va anar a tres europeus (2011, 2012 i 2013) i al mundial de l'any 2012. En el primer europeu va guanyar la medalla de bronze en el relleu 3x3 mixt. En categoria absoluta Arroyo va disputar l'any 2014 l'europeu de Berlín, on va fer els 5 i els 10 km, i l'any següent va repetir les mateixes distàncies en el mundial de Kazan, en la imatge amb Erika Villaécija en el mundial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)