Ral·li dakar 2018
Honor per a Walkner i Sainz
L’austríac i el madrileny segellen la victòria en el Dakar més dur que s’ha fet mai a Amèrica en una última etapa sense sorpreses
Farrés tanca una etapa en motos amb la cinquena posició
L’última etapa no va afegir més sorpreses a un Dakar boig i ple de girs de guió –el més difícil i atractiu dels que s’han fet a Amèrica– i Matthias Walkner (KTM) es va endur la victòria en motos. Els canvis de lideratge van ser constants durant la primera setmana, però Walkner el va assumir quan van començar la segona i ja no el va deixar. Això sí, amb diferències que no van ser insalvables fins a la penúltima etapa, en la qual va deixar el triomf pràcticament segellat. De fet, ahir només quedava per veure si Toby Price (KTM) seria capaç de prendre el segon lloc a Kevin Benavides (Honda). L’argentí, però, es va voler lluir a casa seva i es va assegurar el segon lloc en la seva segona participació –l’any passat va ser quart– amb la victòria d’etapa.
La categoria de motos ha acabat marcada per l’abandonament d’alguns dels principals favorits, com ara la del pilot que defensava el títol, el britànic Sam Sunderland (4a etapa), la del francès Adrien van Beveren (10a etapa) i la del castellonenc Joan Barreda (11a etapa). Però aquest Dakar també serà recordat per l’excel·lent paper dels pilots catalans. Malgrat que cap va poder pujar al podi, tots els pilots del país, a excepció de Rosa Romero, van acabar la prova malgrat la duresa d’aquest any. Gerard Farrés (KTM), en el seu últim Dakar en motos, no va poder repetir el podi de l’any passat, però va acabar en un lloable cinquè lloc. Oriol Mena (Hero) va completar una cursa gairebé de matrícula d’honor i va aconseguir estrenar-se com a millor debutant i amb el setè lloc absolut. I encara entre els deu primers va acabar un altre català, Dani Oliveras, que va fer una cursa en progressió i, amb la retirada de Farrés, podria assumir el paper de líder a l’equip Himoinsa. Entre els quinze primers també van acabar Joan Pedrero (11è), Laia Sanz (12a) –segon millor resultat després del novè lloc del 2015– i Armand Monleón (14è). Entre els vint primers –set catalans en total– també va acabar Marc Solà (19è). Ivan Cervantes va completar un Dakar en què ha tingut molts problemes amb un digne 29è lloc i Nandu Jubany ha arribat a la meta en la seva primera participació (53è).
Segon triomf de Sainz
Cinc abandonaments consecutius després, Carlos Sainz (Peugeot) va tornar a pujar al lloc més alt del podi en cotxes. Amb el català Lucas Cruz com a copilot, el pilot madrileny va aconseguir la seva segona victòria –la primera, el 2010– i el tercer podi –tercer el 2011– en la prova de motor més dura del món. Sainz va arribar a l’última etapa, de 120 km cronometrats, amb un avantatge còmode forjat en la segona setmana del Dakar. En va fer prou administrant amb prudència aquest coixí de minuts, com ja havia fet en la llarga etapa de divendres, per assegurar-se la victòria, malgrat que va acabar l’etapa novè.
Sainz finalment va ser l’únic pilot de Peugeot que va pujar al podi de la prova. Tot i el potencial de l’equip francès, que l’any que ve ja no participarà en el Dakar, la resta dels seus pilots han quedat pel camí. L’últim que va perdre qualsevol possibilitat de pujar al podi va ser Stéphane Peterhansel. El francès es va mantenir en posicions de podi, i amb alguna possibilitat encara de guanyar, fins a la penúltima etapa, en què va tenir un altre problema mecànic i va caure al quart lloc. Ahir no va poder recuperar la diferència perduda i va quedar a només nou minuts del podi. La davallada de Peugeot l’havien iniciat Cyril Despres, descartat en la quarta etapa per haver trencat una roda, i Sébastien Loeb, que va retirar-se en la cinquena etapa, l’endemà d’haver-se posat líder, a causa d’un accident en què el seu copilot, Daniel Elena, es va fracturar el còccix. Els contratemps de Peugeot els va saber aprofitar Toyota, que ha col·locat dos dels ses pilots, Nasser AlAttiyah (2n) i Giniel de Villiers (3r), dalt del podi.
Mini, en canvi, s’ha hagut de conformar amb un sol dels seus vehicles entre els deu primers, amb el cinquè lloc de Jakub Przygonski. El català Nani Roma, un dels favorits, va haver d’abandonar en la tercera etapa després de perdre el coneixement en un salt. El millor equip íntegrament català va ser el d’Isidre Esteve, que disputava el seu primer Dakar des del 2009, i Txema Villalobos, que han acabat en el lloc 29. Gabi Moiset ha estat 36è fent de copilot de Cristina Gutiérrez.
En camions, Eduard Nikolaev va aconseguir el quart triomf. Ignacio Casale va guanyar el seu segon Dakar en motos i Reinaldo Varela es va estrenar amb victòria en la categoria SxS.
Notícies
Dijous,10 octubre 2024