Motociclisme

Marc restableix l’ordre

Márquez domina a Jerez i recupera el lideratge del mundial després de l’error a Texas

Rins i Viñales pugen al podi al costat del cerverí i completen el tercer triplet català de la història en MotoGP

Marc Márquez va culminar ahir a Jerez la cavalcada en solitari que una inoportuna caiguda –forçada per un petit problema tècnic que Honda ja ha redreçat– va interrompre a Austin, fa tres setmanes. D’aquesta manera, el pilot cerverí va clavar un cop de puny sobre la taula i va demostrar que l’entrebanc no havia tenallat pas el seu exercici. “Tenia ganes de guanyar així, i que els rivals veiessin que, després de l’error, repeteixo el mateix mètode”, va explicar.

Oli en un llum, Àlex Rins i Maverick Viñales el van acompanyar dalt del podi i, de retruc, van relegar Andrea Dovizioso –Jerez és l’únic circuit on no ha pujat mai al podi– al quart lloc. Així, el Tro va recuperar el lideratge de la general, amb els mateixos 70 punts que l’any passat en aquest moment del curs. Aleshores, però, ja gairebé havia perdut els rivals de vista, mentre que ara té Rins a un sol punt; Dovi, a tres, i Valentino Rossi, a nou, ben viu encara tot i que ahir només va ser sisè.

Amb l’Honda del 93, la Suzuki del 42 i la Yamaha del 12 al calaix, els pilots catalans van segellar el tercer triplet català de la història en la categoria reina, després de Brno el 2017 –amb Dani Pedrosa en el lloc de Rins– i Assen l’any passat. Márquez va obtenir el seu 46è triomf en 112 curses de MotoGP (41%), i el 278è d’un pilot català en una cursa del mundial de velocitat.

Quartararo trenca

La identitat del vencedor es va esclarir tan bon punt es va apagar el semàfor i el 93 va desbancar les dues Yamaha satèl·lit que el precedien en la graella, amb un ritme constant d’1:38 baixos que li va permetre tenir un avantatge de dos segons en l’equador de la cursa. “Podria haver fet alguna volta en l’1:37, però he vist que aquell ritme ja era suficient”, va asseverar el líder, que en la volta 16 va deixar el nou rècord de Jerez en l’1:38.051 i va rebaixar en set dècimes la marca de Jorge Lorenzo, vigent des del 2015 (nou dels tretze revolts del traçat han estat reasfaltats i la pista era més ràpida).

Per si no fos prou, l’avantatge de Márquez es va doblar de cop i volta quan Fabio Quartararo, el sorprenent autor de la posició preferent i segon classificat, va haver de plegar per una avaria a la caixa de canvis. Tot seguit, Rins i Mack van superar l’altra Yamaha satèl·lit, de Franco Morbidelli, que va perdre pistonada fins a creuar la meta setè, rere Rossi. Així va quedar configurat el podi cent per cent català, que Viñales va saber defensar parant els peus a Dovizioso en les últimes voltes.

LA DADA

300
curses
de MotoGP es van complir a Jerez, del 2002 ençà. Els pilots catalans n’han guanyat 92.

Ocasió perduda d’Àlex Márquez

Àlex Márquez va perdre les seves possibilitats de victòria en Moto2 en el primer revolt. Segon en la graella, el cerverí es va veure involucrat en la caiguda múltiple provocada per Remy Gardner, que va fer anul·lar la primera sortida. Després de la represa, el 73 va haver d’arrencar des del carrer de boxs i va rodar a la cua del grup. El seu company en l’equip Marc VDS, Xavi Vierge, va entrar sisè, el seu millor resultat del curs. En Moto3, la caiguda de Rodrigo també va fer perdre posicions a Albert Arenas, que al final va ser cinquè.