Motociclisme

Un mundial sense amo

Motor. Morbidelli suma a Missano el seu primer triomf en Moto GP i Quartararo, que cau dues vegades, cedeix el lideratge a un discret Dovizioso que no passa del setè lloc

El mundial de Moto GP continua en estat d’ebullició constant en una temporada extraordinària en tots els sentits, començant pel calendari i acabant per la baixa de Marc Márquez, fet que ha provocat un buit de poder mai vist. Ahir, a San Marino, l’italià Franco Morbidelli (Yamaha), que no guanyava un gran premi des del 2017, quan va ser campió de Moto 2, va estrenar el seu palmarès en la màxima categoria. I no va ser una victòria fruit de la casualitat. Va sortir disparat com un coet de la graella i els rivals ja no el van veure fins a l’arribada. El cinquè vencedor en sis grans premis diferents.

Els boxs de l’equip satèl·lit de Yamaha van celebrar amb joia l’inesperat èxit del seu pilot, però van haver de lamentar, al mateix temps, una altra mala jornada per a Fabio Quartararo, que va cedir el lideratge del mundial a Andrea Dovizioso (Ducati), que, lluny del nivell d’altres temporades –ahir va ser setè–, es troba en una situació inesperada i que haurà de saber gestionar, ja que de moment les Ducati oficial tenen els seus propis problemes. Quartararo va anar per terra dues vegades, demostrant que està en plena crisi de confiança.

Viñales, clavat

El pilot de Roses havia estat l’home del cap de setmana, sobretot dissabte, gràcies a una pole de record. La tria d’un pneumàtic dur a la roda del darrere i una mala sortida van mediatitzar la seva cursa. Va sortir rere Morbidelli, Rossi i Miller, però va anar perdent posicions volta rere volta. Quartararo, de fet, va caure després d’avançar-lo. Viñales va cedir davant les Suzuki de Rins i Mir i de la Ducati de Francesco Bagnaia, que va fer una segona part del gran premi pletòric remuntant fins al segon lloc després d’un duel a tres sense quarter amb Rossi, que aspirava al podi 200, Rins i Mir. L’italià, també amb una moto satèl·lit, com Morbidelli, acabaria completant la seva millor cursa en Moto GP. L’altre gran beneficiat en la lluita pel podi va ser Mir, que en la volta final va arriscar per avançar Rossi, ja cansat, per aconseguir un meritori tercer lloc.

Les KTM, que a Àustria havien meravellat, van quedar molt lluny de les Yamaha, les Ducati i les Suzuki. Pol Espargaró, 10è, va ser el millor de tots, però a deu segons del podi. Honda també continua amb problemes tot i l’esforç de Nakagami (9è). La LCR oficial d’Àlex Márquez tampoc va progressar i va ser l’antepenúltim (17è) entre tots els que van acabar. Rabat va abandonar.

Amb l’abandonament de Quartararo el mundial queda més obert que mai, amb els set primers separats per menys de vint punts. Els pilots es quedaran aquesta setmana a Missano perquè diumenge vinent hi torna a haver gran premi, el de l’Emília-Romanya, al circuit Marco Simoncelli.

PROTAGAONISTA

En Ramon Forcada [enginyer] m’ha donat la moto perfecta per fer aquesta carrera
Franco Morbidelli
petronas yamaha

Cara i creu per a Xavi Vierge i Albert Arenas

Xavi Vierge va completar la seva millor cursa en Moto 2 en el mundial del 2020 igualant el quart lloc del GP de l’Argentina de l’any passat. Viergeva contempla des de la distància el triplet italià que va dominar la cursa en el circuit Marco Simoncelli: Marini, Bezzecchi i Bastianini, que també dominen la general del mundial. El britànic John McPhee (Honda) va assolir la seva primera victòria de la temporada en Moto 3 i la tercera de la seva trajectòria en imposar-se. El líder del mundial, el gironí Albert Arenas (KTM), es va quedar sense puntuar després de caure en la volta tres en el tram final de la cursa. El tortosí Jeremy Alcoba (Honda) va completar una de les seves millors actuacions en el mundial i va ser quart. El japonès Ogura (Honda), segon, s’ha col·locat a només cinc punts d’Arenas en el mundial (106 a 101).