Més motor

Mor Paco Gutiérrez, promotor del circuit de Sils i artífex del ral·licròs a Catalunya

Francesc Gutiérrez Llosas ha mort avui a Girona als 79 anys a conseqüència d’una malaltia. Paco Gutiérrez, empresari i propietari de la gestoria del carrer Nou de Girona que portava el seu nom –l’havia fundat el seu pare el 1944– va ser un pioner de l’automobilisme català, no tant en la seva faceta de pilot –dècades dels 60 i 70 del segle passat– com en la de promotor i organitzador. L’afició ja li venia de família perquè el seu pare, Francesc Gutiérrez Cambras, havia estat delegat provincial d’esports del govern de l’època.

Des de l’Escuderia Girona va aconseguir que el circuit Els Peluts de les Planes fos la seu de diverses proves del campionat d’Europa d’autocròs, a primers dels 80. Però Gutiérrez tenia clar que aquella instal·lació, una mica apartada de la capital i entre boscos, el limitava i va llançar-se a l’aventura de construir un nou circuit en uns terrenys a tocar de la carretera N-II a Sils. Des del 1981 va ser una magnífica pista d’autocròs i després es va ampliar i convertir en un espectacular circuit de ral·licròs, que va ser seu d’una cursa d’estrena (1986) i de tres vàlides per al campionat d’Europa (1987-1989) amb un nivell d’espectacle, brutalitat, decibels i intensitat sense interrupcions tan desconegut en aquella època que ha perdurat en la memòria dels que hi van assistir.

Però van arribar divergències amb les autoritats esportives i Gutiérrez –persona de caràcter fort i irreductible– es va haver de resignar a perdre aquelles grans festes de la gasolina.

Des del 2015, el ral·licròs –ara amb rang de campionat mundial– ha tornat a Catalunya, aprofitant el circuit de Barcelona-Catalunya. Durant aquella primera prova es va fer un acte de reconeixement a Paco Gutiérrez, el pioner de l’especialitat al país, al qual la malaltia ja no li va permetre assistir. El va representar la seva dona, Concepció Agüí, i el seu fill Francesc, pilot professional durant dècades i ara centrat en la seva empresa promotora de curses.

Directiu del Girona FC

Gutiérrez era un home polifacètic pel que fa a l’esport. A banda de participar en ral·lis i haver jugat a futbol, també va ser àrbitre d’hoquei sobre patins, un altre esport de gran arrelament a la regió de Girona. El futbol també va ocupar-lo en tasques directives en diverses etapes. Va ser vicepresident o adjunt a la presència del Girona FC durant els mandats de Jordi Geli, Pere Ribas i Miquel Mascort.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)