Dakar

De Villiers venç en l’esprint

Dakar. El sud-africà aconsegueix, amb 9 segons de marge respecte al seu compatriota Lategan, el divuitè triomf en la cursa en una exhibició de Toyota. Cornejo mana en motos i Walkner és el nou líder

El veterà sud-africà de 49 anys Giniel de Villiers va ser el vencedor en cotxes de la novena etapa, amb una especial de 287 quilòmetres i un tram d’enllaç de 204, amb sortida i arribada a Wadi ad-Dawasir –una etapa curta però amb trampes–, i va celebrar el seu divuitè triomf en el Dakar per tan sols 9 segons de diferència respecte al seu compatriota Henk Lategan en un final en l’esprint. El pilot de Robertson acumula moltes hores de vol després de debutar en la cursa africana el 2003 amb un Nissan i de ser campió el 2008 amb un Volkswagen, subcampió quatre vegades (2006, 2011, 2013, 2015) i tercer tres cops. De Villiers va ser sancionat d’entrada amb cinc hores en una de les primeres etapes per no haver ajudat un dels dos pilots de motos amb els quals va xocar, però els comissaris li van retirar la penalització perquè el sistema sentinel del seu cotxe no emetia l’alarma al nivell de so òptim.

El qatarià Nasser al-Attiyah va entrar tercer, a 1:04, controlant com sempre els seus rivals en un Dakar fins ara molt plàcid. El líder indiscutible va arrodonir el triplet de Toyota i va privar el suec Mattias Ekström, quart, d’un segon podi. El francès Sébastien Loeb va ser cinquè, a 2:11, i va regalar més d’un minut a Al-Attiyah, que té un marge de 39:05 respecte al gal i de 58:44 respecte al saudita Yazeed al-Rajhi. El madrileny Carlos Sainz i el seu copilot barceloní Lucas Cruz van entrar sisens, a 2:48. Nani Roma i Àlex Haro van ser desens, a 4:19, i l’argentí Orlando Terranova i el català Dani Oliveras van creuar la meta a 5:34 i són quarts en la general, a 1h36:09.

El xilè José Ignacio Cornejo, que ja havia guanyat la setena etapa, va vèncer en motos, amb 1:26 respecte a l’argentí Kevin Benavides –el campió el 2021– i 1:47 respecte al nord-americà Ricky Brabec (Honda). El castellonenc Joan Barreda (Honda) va cloure l’etapa cinquè, a 2:10, i manté viva la flama sisè, a 10:57, en la general. El canetenc Joan Pedrero va entrar 24è, a 13:35. El britànic Sam Sunderland, líder a l’inici de la jornada, va perdre 8:03 i ara és segon en la general. L’austríac Matthias Walkner, quart a 2:06 de Cornejo, és el nou líder, amb 2:12 respecte a Sunderland, en una edició molt anivellada, amb sis pilots lluitant braç a braç en 11 minuts. El francès Adrien van Beveren és tercer, a 3:56. Cornejo, per la seva banda, és novè, a 32:30.

Accident d’Isaac Feliu

El català debutant Isaac Feliu (KTM), que competeix en la categoria Original –pilots sense assistència–, va ser evacuat a un hospital de Riad en helicòpter després d’una forta caiguda en què es va colpejar el cap i el pit. Alguns testimonis asseguren que va sortir disparat uns 30 metres. Va ser sedat per precaució i la intenció és que sigui traslladat avui a Barcelona perquè li facin proves. Feliu va accedir al Dakar gràcies a una plataforma de micromecenatge en què va aconseguir el suport de 700 persones. Ocupava la catorzena posició en la general de la seva categoria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)