Ral·lis

El joc del gat i la rata

El català va ser segon, va retallar temps i està a només 21 segons del francès Despres

El castellonenc Barreda va aconseguir el seu primer triomf

La lluita entre el català Marc Coma i el francès Cyril Despres per guanyar el Dakar 2012 va tornar a viure una jornada emocionant en la desena etapa. En aquesta ocasió, Coma va ser segon en l'etapa, però va retallar temps al pilot francès, i ara està a només 21 segons per darrere en la general. Si en la vuitena etapa de dilluns va ser Coma el que va guanyar, va retallar diferències i va recuperar el lideratge, en la de dimarts va ser Despres el que va aconseguir el triomf, va agafar avantatge i es va posar primer de la general. Ahir Coma no va poder completar la feina en ser superat pel pilot de la Plana Alta Joan Barrera, que va guanyar la seva primera etapa i, tot i que va guanyar temps al pilot francès, va quedar a menys de mig minut de tornar al primer lloc de la general.

Coma va sortir decidit a retallar diferències en la jornada i en els temps de pas sempre quedava davant de Despres. Aquesta lluita per la primera posició de la general va tenir un convidat que buscava el triomf d'etapa, el pilot de Torreblanca Joan Barreda. El de la Plana Alta està fent una gran cursa i en aquesta etapa va saber situar-se al davant i va anar guanyant temps a Coma i a Despres fins a aconseguir la victòria amb un minut i mig d'avantatge respecte al pilot d'Avià i més de tres i mig respecte al francès. Barreda va colpejar una roca amb el peu i va haver de ser atès al control de pas, però va poder seguir i guanyar l'etapa.

Coma va recuperar dos minuts i set segons respecte a Despres i això el va acostar a només 21 segons de la primera posició de la general. Barreda va fer un bon salt en la general i es va situar quinzè a més de tres hores i mitja a causa dels problemes que va tenir en les primeres etapes. La jornada, però, va tenir la part negativa per a Coma, ja que el seu escuder, Jordi Pedrero, va tenir problemes amb el motor en la meitat de l'etapa i encara no havia arribat a la meta.

Jordi Viladoms va ocupar la cinquena posició de l'etapa i va pujar un lloc en la general superant el portuguès Paulo Gonçalves, que va perdre temps i també va ser penalitzat amb 15 minuts per haver canviat el seu motor la nit abans. Gerard Farrés va ser tretzè i manté el sisè lloc de la general. Laia Sanz va fer una bona etapa (47a posició) i va millorar alguns llocs en la general situant-se en la 42a plaça.

En la jornada d'avui el Dakar entrarà per primer cop al Perú. La sortida serà a la localitat xilena d'Arica i l'arribada, a la peruana d'Arequipa. Al final dels 534 km, les motos quedaran en un parc tancat i no podran rebre assistència. Només els mateixos pilots podran treballar en les seva màquines.