Fórmula 1

Divisió d'honor

Els Mercedes juguen en una altra lliga, i Hamilton s'imposa amb claredat a Rosberg per conquerir la primera posició preferent del curs

Bottas acaba la sessió de qualificació amb mal d'esquena i és dubte per al GP d'Austràlia

Els marcadors segueixen a zero punts, però Lewis Hamilton ja n'ha guanyat un. Si més no, psicològic. En la sessió de qualificació del GP d'Austràlia –primer enfrontament amb foc real del curs–, els Mercedes van tirar la cavalleria per sobre de la resta d'equips, però la igualtat prevista entre el vigent campió i Nico Rosberg es va fondre com un glaçó a la platja. Hamilton va avantatjar l'alemany de gairebé un segon en l'entrenament lliure del matí, i en la sessió de qualificació li va passar per sobre. Quatre dècimes millor en la Q1 –tots dos més ràpids amb el compost mitjà que els altres amb el tou–, dues en la Q2 i ni més ni menys que sis en la definitiva Q3.

“Fer segon amb el meu cotxe és com fer últim”, va assegurar fent broma Rosberg davant els micròfons que esperaven les seves declaracions. L'alemany va reconèixer que el seu company havia “clavat” totes les voltes i que ell, en canvi, no havia estat gaire fi –va haver d'avortar el primer intent de la Q3 en sortir de la pista al penúltim revolt–. Hamilton va arriscar amb la posada a punt i la va encertar, cosa que li va permetre tibar de valent. “No sembla que hagi passat gaire temps des de l'última cursa”, va apuntar. Tal vegada era la seva manera de dir que pensa començar el curs com va acabar l'anterior: guanyant.

Els Manor no hi són

Rere els Mercedes, la igualtat és màxima entre Williams i Ferrari, i Red Bull sembla haver perdut pistonada. Felipe Massa va ser el millor dels altres –“estem en categories diferents”, va admetre–, en la mateixa dècima de segon que Vettel i Räikkönen. El finlandès estava convençut que sense una errada el tercer hauria estat ell. “Però podem fer una bona cursa”, va dir.

El seu compatriota Valtteri Bottas es va despenjar d'aquesta lluita per una altra errada a l'últim revolt de la volta definitiva. El pilot de Williams va haver de passar per l'hospital perquè en la Q2 havia començat a patir un fort mal d'esquena, i tot seguit se'n va anar a l'hotel a descansar. La decisió sobre la seva participació en la cursa s'havia de prendre el mateix diumenge al matí (la matinada passada a Catalunya).

El que segur que no disputarà la primera prova del curs és Manor Marussia. L'equip no va ser a temps d'enllestir la preparació dels sistemes informàtics, i el seu debut es posposa fins a Malàisia. Sense Stevens ni Merhi, el fanalet vermell de la graella va ser per als McLaren-Honda, que corren amb els motors capats per mirar de fer quilòmetres.

En canvi, els Toro Rosso van a totes. Carlos Sainz va entrar en la Q3 en el seu primer gran premi –enganxat a Ricciardo–, i només una errada en la Q2 va impedir fer el mateix a Max Verstappen.

1r Lewis Hamilton (Mercedes) 1:26.327 2n Nico Rosberg (Mercedes) 1:26.921 3r Felipe Massa (Williams-Mercedes) 1:27.718 4t Sebastian Vettel (Ferrari) 1:27.757 5è Kimi Räikkönen (Ferrari) 1:27.790 6è Valtteri Bottas (Williams-Mercedes) 1:28.087 7è Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) 1:28.329 8è Carlos Sainz (Toro Rosso-Renault) 1:28.510 9è Romain Grosjean (Lotus-Mercedes) 1:28.560 10è Pastor Maldonado (Lotus-Mercedes) 1:29.480 11è Felipe Nasr (Sauber-Ferrari) 1:28.800 12è Max Verstappen (Toro Rosso-Renault) 1:28.868 13è Daniïl Kviat (Red Bull-Renault) 1:29.070 14è Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) 1:29.208 15è Sergio Pérez (Force India-Mercedes) 1:29.209 16è Marcus Ericsson (Sauber-Ferrari) 1:31.376 17è Jenson Button (McLaren-Honda) 1:31.422 18è Kevin Magnussen (McLaren-Honda) 1:32.037 Nota: els Manor Marussia de Will Stevens i Roberto Merhi no van disputar cap sessió d'entrenaments i no prendran la sortida.

LA XIFRA

61
pilots
han puntuat en el debut; els últims, Kviat i Magnussen. Sainz, Nasr i Max en tenen ara l'ocasió.
En velocitat pura lluitàvem per ser el millor dels altres. La lluita amb Ferrari serà dura
Felipe Massa
williams-mercedes
Veure'ns a la cua no ha estat cap sorpresa. Ja sabíem que no érem prou ràpids
Jenson Button
mclaren-honda
El cotxe tenia la velocitat, però jo no he fet una bona volta. Ara bé, la cursa serà llarga
Nico Rosberg
mercedes
Vaig arribar a Ferrari amb una forta convicció perquè hi veia potencial. I encara la tinc
Sebastian Vettel
ferrari
Hem trobat un bon equilibri, i l'únic que calia era tibar de valent en totes les voltes
Lewis Hamilton
mercedes
Mai no t'imagines un debut tan bo. He fet una errada en la Q1, però no he deixat que m'afectés
Carlos Sainz
toro rosso-renault

Treva en el cas de Van de Garde i Sauber

Sauber va poder disputar amb normalitat la sessió de qualificació amb els seus pilots Nasr i Ericsson, després que els advocats de Giedo van der Garde retiressin la demanda contra l'equip suís per no haver obeït l'obligació de fer-lo córrer a Melbourne. “Pel bé de la F-1, he decidit renunciar als meus drets legals per córrer aquest cap de setmana”, va declarar el pilot holandès en un comunicat. L'equip va confirmar que les converses amb Van der Garde –té un contracte vàlid per córrer amb Sauber– continuaran la setmana que ve per “trobar una solució acceptable per a tothom”. A la pista, l'equip es va refer dels maldecaps legals amb una gran actuació del debutant Felipe Nasr. El brasiler, de 22 anys, va quedar a les portes d'entrar en la Q3.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)