Olimpisme

El ‘Niu’ hivernal

Jocs Olímpics de Pequín. La capital xinesa es converteix en la primera ciutat escenari d’uns Jocs d’estiu i d’hivern, en una altra cita esportiva marcada per la pandèmia i pel boicot diplomàtic

El majestuós Estadi Nacional de Pequín, conegut popularment com el Niu de l’Ocell i plataforma d’enlairament de les primeres gestes d’Usain Bolt en els Jocs del 2008, serà aquest migdia (la una, hora catalana, per DMAX) l’escenari de la inauguració dels Jocs Olímpics d’hivern 2022. La capital xinesa es convertirà en la primera ciutat que alberga uns Jocs d’estiu i uns d’hivern. La data de la cloenda serà el pròxim diumenge 20 de febrer. Com fa mig any a Tòquio, serà un esdeveniment esportiu marcat per la pandèmia de la covid-19, amb mesures de seguretat sanitària molt estrictes que engabiaran tots els escenaris de la competició.

La Xina, país d’origen de la pandèmia i que té les fronteres tancades des de final de març del 2020, s’ha blindat davant l’arribada de la família olímpica, que conformaran una bombolla de més de 60.000 persones, entre les quals els 3.000 esportistes, a més de dirigents, entrenadors, periodistes, 20.000 voluntaris i els treballadors locals que fan tasques de manteniment. Les competicions no seran ben bé a porta tancada, però el públic serà pràcticament testimonial, ja que només hi podran assistir els que hagin rebut una invitació del comitè organitzador.

Els Jocs de Pequín també han quedat esquitxats pel boicot diplomàtic de diversos països occidentals, amb els Estats Units i la Gran Bretanya al capdavant, en senyal de protesta per les violacions dels drets humans per part de la Xina. Posteriorment, també s’hi han afegit Austràlia, Nova Zelanda, el Canadà, el Japó i, a última hora, l’Índia. En aquest sentit, el president del COI, Thomas Bach, afirma que l’organisme olímpic només podrà complir la seva missió d’obrir les portes a tots els esportistes als Jocs si se situen “per sobre de totes les diferències polítiques, són políticament neutrals i no es converteixen en una eina per aconseguir objectius polítics”.

Les seus

El Niu de l’Ocell només acollirà la inauguració i la clausura dels Jocs, però a la capital xinesa també s’hi disputaran les proves d’hoquei, el patinatge de velocitat, en pista curta i artístic, i el big air d’esquí acrobàtic i el surf de neu. Alguns pavellons s’han reciclat dels Jocs del 2008 i el Cub d’Aigua, on Michael Phelps va conquerir vuit medalles d’or, serà aquest cop el Cub de Gel i s’hi farà la competició de cúrling. A la zona de Yanqing, a 75 km de Pequín, hi haurà la seu de l’esquí alpí i, en una flamant instal·lació de lliscament, el tobogan, el luge i el bob. Finalment a Zhangjiakou, a 180 km de la capital, s’hi faran els salts d’esquí, l’esquí de fons, la combinada nòrdica, el surf de neu i l’esquí acrobàtic. Pel que fa al programa esportiu, set proves faran el seu debut en els Jocs, quatre de les quals són noves competicions per equips mixtos en patinatge de pista curta, esquí acrobàtic, salts d’esquí i surf de neu. El bob serà un altre esport que aporta novetats gràcies a una segona prova femenina, el monobob, que s’afegirà al bob a dos que ja disputaven les dones des del 2002. El programa dels Jocs, doncs, estarà format per 109 competicions de medalla, emmarcades en quinze disciplines de set esports: esquí, amb les modalitats d’esquí alpí, de fons, salts, combinada nòrdica, esquí acrobàtic i surf de neu; biatló; patinatge, format per l’artístic, velocitat i pista curta; el luge; el bob i el tobogan; el cúrling; i l’hoquei sobre gel.

LES XIFRES

3.000
esportistes
pugnaran en les 109 competicions en què es reparteixen medalles en els Jocs de Pequín.
Núria Pau
Esquí alpí (eslàlom gegant)
Dilluns 7 3.15 h (primera mànega)
6.45 h (segona mànega)
Jaume Pueyo
Esquí de fons (esprint)
Dimarts 8 9 h (esprint classificació)
11.30 h (final)
Queralt Castellet
Surf de neu (mig tub)
Dimecres 9 2.30 h (classificació)
Dijous 10 2 h (final)
Ander Mirambell
Tobogan
Dijous 10 2.30 i 4.55 h (sèries 1 i 2)
Divendres 11 13.20 i 16 h (sèries 3 i 4)
Adrià Díaz i Olivia Smart
Patinatge (dansa)
Dissabte 12 12 h (Programa curt)
Dilluns 14 2.15 h (final, progr. llarg)
Quim Salarich
Esquí alpí (eslàlom)
Dimecres 16 3.15 h (1a mànega)
6.45 h (2a mànega) *(hora catalana)

D’estrelles consagrades i prodigis emergents

Amb només 18 anys, a Sotxi 2014, la nord-americana Mikaela Shiffrin es va convertir en la campiona d’eslàlom més jove de l’historial olímpic. Quatre anys més tard, a Pyenongchang 2018, va afegir l’or en gegant i la plata en la combinada al seu botí olímpic, i arriba a Pequín com una de les grans estrelles dels Jocs, amb la possibilitat d’engrossir un palmarès que també inclou sis títols mundials i tres victòries globals en la copa del món. Campió en descens a Sotxi 2014 i de supergegant a Pyenongchang 2018, l’austríac Matthias Mayer es pot convertir en el segon esquiador a enllaçar tres medalles d’or olímpiques en tres Jocs i emular el noruec Kjetil Andre Aamodt. El gran favorit, però, és el jove suís Marco Odermatt, que tot i la seva condició de debutant domina amb mà de ferro la general del Globus de Cristall i aspira a guanyar tres medalles d’or o més a Pequín. Altres noms a tenir en compte en la cita olímpica són: el saltador japonès Ryoku Kobayashi, guanyador per segona vegada del prestigiós circuit dels Quatre Trampolins; el també nipó Yuzuru Hanyu, que aspira a la seva tercera corona olímpica, tota una gesta en patinatge artístic; o el californià de 35 anys Shaun White, tota una llegenda en el surf de neu. L’heroïna local és la jove de 18 anys Eileen Gu, especialista en freestyle i que podria segellar un triplet en esquí acrobàtic. Col·leccionista de medalles, Gu va optar per representar la Xina abans que els Estats Units.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)