Opinió

opinió

‘Karate press’ i àrbitres, una relació sempre complicada

En ple partit de dijous l’amic Josep Maria Fonalleras va piular un lacònic “quin escàndol d’arbitratge a Salamanca”. Certament, xiular només una falta a l’Avenida en tot el primer quart és gairebé inaudit. Respecte al criteri amb les faltes antiesportives, que van caure només del costat de l’Spar Citylift, també n’hi ha per llogar-hi cadires. I veníem, poca broma, de l’esperpèntica falta antiesportiva que va rebre Núria Martínez a la Seu i que no va costar la derrota de miracle. Precisament l’àrbitra que va deixar la banqueta gironina en estat de xoc aquell dia, Paula Lema, vindrà demà a Fontajau; una designació que no ha caigut precisament de bon grat al club gironí.

Però, més enllà de quins àrbitres afronten un partit com aquest, una final que pot fer caure a la lona el gegant de la Lliga Femenina, el que m’ocupa i em preocupa és com xiular des d’una perspectiva tècnica la defensa que ja sabem tots que faran l’Avenida i Ortega a Fontajau. Només hi ha una petita línia que separa la pressió alta i arriscada que fan molts equips de la karate press amb la qual Aíto va canviar el curs del bàsquet espanyols als anys vuitanta. Aquesta línia és el criteri arbitral. Si a cada acció fas falta, ja sigui amb els braços, les mans, els malucs, els colzes, els peus i tot el que calgui, arriba un moment en què els àrbitres no poden xiular una falta cada 30 segons i a poc a poc van modelant el reglament a la situació que hi ha a la pista. L’Avenida i Ortega, en partits així, juguen amb aquesta estratègia, i es va veure en l’intent de remuntada de dijous. Les dificultats de l’Spar Citylift per creuar la pista no es devien només –com assenyalava l’analista d’Esport 3–a les limitacions pròpies, sinó també i força a l’agressivitat portada a l’extrem de l’equip de Salamanca, sempre amb un plus de permissivitat, una estratègia que, de fet, no li caldria, perquè és un equip amb més talent, físic i experiència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)