Opinió

L'Esportiu, successor d'El 9

Als exemplars que es venen solts hi haurà quatre planes cada dia amb un resum de l'actualitat no esportiva

Avui ens presentem als lectors amb un nom nou, amb un nou preu al quiosc, amb una nova secció informativa i, sobretot, amb la il·lusió renovada per continuar fent periodisme esportiu escrit i concebut en català. L'Esportiu, el diari que tenen a les mans, no és més, ni tampoc menys, que el successor d'El 9 Esportiu de Catalunya, que ja té una trajectòria de més de dotze anys.

La nova capçalera és el canvi més notori, però n'hem introduït un altre només per als exemplars que es venen solts, que permetrà als lectors estar al corrent del que passa a Catalunya i al món, més enllà de l'actualitat esportiva. Gràcies als acords amb El Punt Avui, farem cada dia una secció de quatre planes amb la informació política, social, econòmica i cultural més rellevant de la jornada.

Canviem de nom, senzillament, perquè no érem els propietaris de la capçalera. És de Prosa, l'editora d'El 9 Nou, que n'ha cedit l'ús gratuïtament i generosa des del dia que el diari va sortir al carrer per primera vegada, el 2 de gener de 2002. De fet, des d'abans i tot, perquè va ser un dels vuit mitjans que el juliol del 2001 van signar un acord d'aliança estratègica per impulsar projectes periodístics en català, el primer dels quals va ser aquest diari. Els altres set, que es van agrupar amb el nom de Comit, eren: El Punt, Segre, Regió 7, Diari d'Andorra, Diari de Balears, El 3 de Vuit i Vilaweb. Gairebé tretze anys després, els editors d'El Punt Avui, d'El 9 Nou i Vilaweb continuen donant suport al projecte, que avui enceta una nova etapa.

El camí recorregut des d'aleshores no ha estat planer i en alguns moments l'amenaça del tancament ha planat sobre el diari. Probablement, el període més crític va ser a mitjan 2011, quan, davant la possibilitat de desaparèixer, un grup de treballadors ens vam fer càrrec de l'editora a través d'una societat limitada laboral (Maig 2011, SLL), que va impulsar un rellançament a tots els quioscos de Catalunya. Era l'agost del 2011 i, des d'aleshores ençà, s'han reforçat, renovat i millorat els acords de col·laboració entre Maig 2011 i les editores d'El Punt Avui i El 9 Nou. Per això és possible oferir un diari esportiu millor, amb el complement de la informació general i a meitat de preu al quiosc. I, al mateix temps, servir un diari d'esports completíssim encartat dins d'El Punt Avui i d'El 9 Nou.

La fórmula de venda mixta col·loca L'Esportiu en una difusió mitjana d'uns 30.000 exemplars i una audiència de més de 200.000 lectors. Són unes xifres que, a banda de carregar-nos de responsabilitat, ens conviden a insistir en la idea que hi ha un forat per a la premsa esportiva en català, cosa que, tot sigui dit, no és gens fàcil. La prova és que per trobar l'últim exemple de periòdic esportiu en la nostra llengua, ens hem de remuntar al 1936, amb La Rambla, successor de La Nau dels Esports.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)