Seleccions

L’estrella

Josaf Martínez

Referent entre estrelles

El veneçolà Josef Martínez s’ha erigit en una de les grans figures de la MLS dels Estats Units, on el curs passat es va proclamar campió liderant l’Atlanta United de Martino

Juntament amb Faríñez, Córdova i Herrera, el davanter és una de les esperances per rellançar la ‘vinotinto’

Martino: “Vaig proposar el seu nom, però dubtava que el poguessin fitxar”

Ibrahimovic, Rooney, Villa, Vela, Schweinsteiger, Giovinco o Giovani dos Santos són només alguns dels noms més rellevants que la temporada passada van ajudar a realçar el nivell qualitatiu i el caixet comercial de la Major League Soccer (MLS), la lliga de futbol dels Estats Units. L’estrella de la competició, però, va ser un altre, el veneçolà Josef Martínez, que amb els seus 35 gols no només va assolir el premi de màxim anotador de la lliga –superant en 13 dianes el seu perseguidor, Ibra–, sinó que va catapultar l’Atlanta United de Martino al títol, tot just en la segona temporada en la història del conjunt de Geòrgia. Tot plegat va convertir Josef en tota una estrella mediàtica, fins al punt que la seva samarreta es va acabar convertint en la tercera més venuda, només al darrere de les d’Ibra i Vela. “Si l’equip juga com fins ara, Josef continuarà marcant. No hi ha forma de neutralitzar-lo”, va arribar a afirmar durant el curs Martino, que fins i tot va comparar la incidència del davanter en el seu equip a la de Messi en el Barça. I és que el Tata va ser el gran valedor de Josef, al qual va demanar quan va fitxar per l’Atlanta. “Vaig proposar el seu nom, però dubtava que el poguessin fitxar, ja que ho estava fent bé a Itàlia.”

El somni europeu

Josef Martínez sempre ha estat un jugador inquiet, i ja ho va demostrar amb només 15 anys, quan va decidir marxar a l’Estudiantes argentí, un fitxatge que es va trencar en no poder assolir el visat de treball. Va seguir la seva carrera al Caracas, i després de marcar 43 gols en 36 partits, no ho va dubtar i va agafar el primer tren en direcció a Europa, a Suïssa, on l’esperava el Young Boys. L’experiència, però, no va ser gaire bona, i després d’un curs al Thun i d’un altre de nou al Young Boys se’n va anar a Itàlia, al Torino, a la recerca del seu somni de triomfar en alguna gran lliga europea. Al Toro, tot i jugar sovint, va continuar sense marcar gaires gols, cosa que el va dur a acceptar tornar a Amèrica, tot i tenir només 23 anys i ofertes per continuar al Vell Continent. El seu destí va ser l’Atlanta United de nova creació, un club sense estrelles mundials, però amb un bloc sòlid i un tècnic, Gerardo Martino, amb les idees ben clares. Un any i mig després, Josef ja era una de les grans figures de la MLS, fet que li va valdre un munt de trucades per tornar a canviar d’aires. En aquesta ocasió, però, el davanter va decidir continuar, ara a les files de Frank de Boer. I és que amb 25 anys encara té temps per tornar a provar sort en el futbol europeu.

Es busca nova generació

Josef tot just acabava de debutar amb el Caracas quan la Veneçuela d’Arango, Miku, Rondón i Vizcarrondo va assolir, el 2011, un històric quart lloc en la copa Amèrica de l’Argentina. Des de llavors, però, la vinotinto continua sense aixecar el cap, com ho demostra la seva lamentable fase de classificació per al mundial de Rússia, en què va quedar última. “Veneçuela està formant un equip jove i de qualitat”, va afirmar fa uns mesos Martino, que va destacar els noms d’Herrera, Sergio Córdova, Faríñez i, òbviament, Josef Martínez. Tots ells jugaran avui contra Catalunya, que haurà de vigilar de ben a prop Josef, un jugador que encara no ha aconseguit sortir de l’anonimat a Europa, però que als Estats Units, per moltes velles glòries que arribin, ha aconseguit fer-se un nom.

35
gols
va marcar la temporada passada Josef Martínez amb la samarreta de l’Atlanta United, amb el qual es va proclamar campió de la MLS dels Estats Units.
18
anys
tenia quan va abandonar el futbol veneçolà per provar fortuna a Europa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)