Seleccions

La Catalunya vetada

Bielorússia fa fora del campionat la selecció catalana de futsal, tot i que l'equip s'havia guanyat el dret esportiu a disputar-lo

És el primer cop que passa, i la federació hi veu la mà del govern espanyol

La política s'ha tornat a barrejar amb l'esport i una selecció catalana n'ha sortit escaldada. En aquest cas, la perjudicada ha estat la de futbol sala, que no podrà jugar el campionat del món del mes vinent a Bielorússia, tot i que s'hi havia guanyat la classificació en l'últim campionat d'Europa. La federació de futbol sala de Bielorússia va enviar una carta a la Associació Mundial de Futsal (AMF) exigint que es retiressin dues seleccions del programa, Catalunya i Taiwan, per por de les represàlies d'Espanya i la Xina.

El president de la federació catalana, Jordi Eduardo, s'ha pres la decisió amb filosofia i hi veu la mà del govern espanyol, perquè és la primera vegada que es boicoteja la participació de la selecció en un campionat internacional. “Que ens posin a l'altura de Taiwan és un honor”, assenyala. Fa tres anys la selecció absoluta va competir a Bielorússia en un campionat d'Europa sense problemes amb l'autoritat local: “Ja vam rebre, però, una carta de l'ambaixada espanyola que ens advertia que nosaltres, en cap cas, representàvem Espanya.” Això fa pensar a la federació que el govern espanyol ha influït en la decisió de la federació bielorussa, presidida per un alt càrrec del govern de Minsk. Espanya va ser, de fet, el primer país a reconèixer l'acord de cooperació entre la Unió Europea i Bielorússia, un estat presidit des de fa més de 20 anys per Aleksandr Lukaixenko, a qui Condoleezza Rice, antiga secretaria d'estat dels EUA, va definir com a “últim dictador d'Europa”, una cita que va fer furor i que ara s'aplica a tot el país.

“L'AMF no es volia arriscar al fet que el campionat no es disputés i va accedir a la petició de Bielorússia; és un cas molt especial i pensem que no tornarà a passar”, diu Eduardo, que recorda que en els últims anys tant la selecció absoluta com la femenina i la sub-20 han disputat campionats internacionals a la República Txeca, Colòmbia, Bèlgica, l'Argentina, Xile, entre altres països.

Catalunya, que en el mundial del 2011 va arribar fins als quarts de final, ha estat substituïda a Bielorússia per Noruega. El lloc de Taiwan l'ocuparà el Kirguizistan.

La federació catalana va ser reconeguda el 2004 i des de llavors ha disputat regularment les grans competicions internacionals i, fins i tot, ha disputat un dels pocs partits oficials que s'han jugat entre Catalunya i Espanya en qualsevol esport. El partit es va jugar l'11 de juny del 2007 a Iacútia (Rússia) i era corresponent a la copa del món de l'AMF. Els catalans van vèncer 5-3. Aquell duel ja va provocar una forta polèmica mediàtica i la intervenció de l'ambaixador d'Espanya a Moscou, que va expressar oficialment la seva indignació perquè havia sonat l'himne espanyol. Encara que en aquella ocasió ningú el va xiular.

Tot i aquesta situació adversa, Eduardo assenyala que no prendran cap represàlia contra la federació bielorussa. “Aquest any volem organitzar el campionat del món femení, i si s'hi classifiquen tindran les portes obertes per venir, entenem que és un vet del govern més que de la federació. Respecte a la decisió de l'AMF de no enfrontar-se amb Bielorússia, el president de la catalana considera que això pot canviar en el futur: “Les dues grans potències del nostre esport són Colòmbia i l'Argentina, si aconsegueixen el control de la federació, això segurament no tornarà a passar.”

A Catalunya, la Federació Catalana de Futsal, membre de la UFEC, també ha de lluitar contra la federació de futbol, que intenta controlar tot el futbol sala.

2012

La selecció va jugar a Bielorússia i l'ambaixador espanyol es va queixar

TAIWAN

Els organitzadors tampoc l'accepten per por de la reacció de la Xina

UNA DÈCADA

Catalunya va començar a jugar tornejos internacionals oficials el 2004

Per compensar, els grans visiten Catalunya

Tot i el disgust per no anar al campionat del món, la selecció absoluta podrà jugar contra algunes de les grans potències mundials en un torneig premundial que la federació organitzarà del 13 al 15 d'abril a Santa Coloma de Farners. Colòmbia i l'Argentina, les dues últimes campiones mundials, seran les grans estrelles convidades. Aprofitaran el campionat per foguejar-se amb vista a la cita de Bielorússia, que començarà el dia 16. El quadrangular es completarà amb la presència de França, una selecció que busca el seu reconeixement a Europa.

La selecció catalana sub-20 disputarà, a finals d'any, l'europeu, en una seu encara per determinar. El novembre hi ha previst el retorn de la selecció femenina absoluta. La intenció de la federació és organitzar el campionat a Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)