Barça

Campiones en majúscules

El Barça ha guanyat una altra lliga obsequiant l’espectador amb l’ADN que el club reclama i predica

L’equip guanya l’Athletic i celebra el títol davant de l’afició al Johan mirant cap a les finals que venen

Hi ha campions i campions. Aquest Barça és un campió construït durant molts anys. D’aquell projecte inicial amb poques aspiracions, a l’inici de la professionalització. D’aquí, a l’èxit, guanyant quatre lligues seguides abans de passar per una època de pocs títols. Tot plegat, per tornar amb més força per convertir-se en el millor equip de l’Estat, d’Europa i, probablement, del món. Els èxits d’ara són meravellosos, però no ha estat pas un camí de roses. De fet, la superioritat tampoc ho és. Guanyar tant i mantenir l’ambició no és fàcil, i aquest equip ho fa.

Liderat a la banquetaer Jonatan Giráldez, un entrenador que va arrencar com a ajudant de Lluís Cortés, el Barça ha creat un segell basant-se en l’ADN Barça. Va guanyar la supercopa al gener i acaba de certificar la cinquena lliga consecutiva, la novena de la història. Copa i Champions esperen en les pròximes dues setmanes. La lliga ha arribat després d’una altra temporada en què no ha tingut rival, tampoc el Real Madrid. Només s’ha deixat dos punts pel camí.

És un triomf d’equip. El valor del col·lectiu. Aquell que sempre recorda Aitana quan rep un premi individual. Totes remen per continuar fent d’aquest projecte un projecte guanyador. Són les campiones amb totes les lletres. Unes lletres majúscules. I ahir, tocava celebrar-ho davant l’afició al Johan. Alèxia va alçar la copa ben amunt. La festa, que havia arrencat amb el 7-0 contra l’Athletic Club, es va allargar. Les jugadores van sortir d’una en una enmig d’un espectacle de llums blaugrana i van arribar els parlaments. “Tenim aquí la novena lliga. Es diu ràpid, però costa moltíssim. Una de les claus d’aquest equip és no donar res per fet mai. No donar per fet qualsevol resultat fins que no acaba el partit. Crec que això és el que ens fa tenir aquest cicle guanyador, que seguirà per molts anys. Sabeu que queden dues finals. Us esperem a Saragossa i a Bilbao. Ho donarem tot per tornar a fer història”, va recitar la capitana, Alèxia Putellas. Després, el tècnic, Jonatan Giráldez. Com fa un any, un entrenador eufòric i alliberat, però pensant en el que encara ha de venir. “Estem fent una temporada de 10. Ens queden dues finals. Qui vingui a Saragossa o a Bilbao, que ens animi. Qui estigui a casa, que ens animi. Visca el Barça i visca aquest equip.” Dues finals per ser encara més campiones.

Un Barça amb més recursos

FOTO: FCB

“Tinc algunes idees en l’àmbit col·lectiu de canviar el rol d’algunes jugadores.” Això deia Jonatan Giráldez en aquest diari el juliol passat. El cert és que aquest Barça disposa de diferents recursos. Marta i Bronze poden actuar de central i lateral; Ona pot rendir als dos costats; Patri pot fer de central; Engen s’ha reconvertit en aquesta posició; Alèxia ha estat provada de fals 9, abandonant el mig; Mariona i Pina es poden acoblar al mig, al costat i en punta; Rolfö ha tornat algun dia a l’extrem; Brugts pot actuar de carrilera i d’atacant, i Salma s’ha allunyat del costat per convertir-se en referència ofensiva. La baixa d’Oshoala deixava buida aquesta posició, però Giráldez va dir que tenia jugadores capaces d’ocupar-la. L’aragonesa ha anotat 17 gols en la lliga i molts han estat amb firma de ‘killer’.

Rolfö, Alèxia i Jana, regals per al final

FOTO: FCB

El Barça ha tingut maldecaps en forma de lesió en les últimes temporades. La 2021/22, Cata, Jana i Bruna es van trencar el lligament encreuat del genoll amb poc temps de diferència. Mesos després s’hi va afegir Alèxia. A més, les lesions musculars han colpejat l’equip. Aquest any, Giráldez ho ha tornat a patir. Jana va reaparèixer fa poc després d’encadenar dues lesions musculars, mentre que Mapi León és baixa des del desembre. Dues futbolistes més s’han operat del genoll: Rolfö i Alèxia. Dues jugadores que, fins fa no gaire, eren titulars indiscutibles. Han tornat per al tram decisiu i ho han fet bé, en especial la sueca, que ha recuperat el seu lloc en l’onze i ha fet gols importants. Alèxia ha perdut protagonisme, però des del retorn ha fet 4 gols i n’ha regalat 6. A més, és una líder.

Tota la plantilla connectada

FOTO: EFE

Jonatan Giráldez sempre ha recordat que totes les jugadores de la plantilla són importants. I així és. De fet, totes han demostrat sempre estar connectades i preparades per aprofitar les oportunitats que han tingut. El Barça juga molts partits al llarg dels mesos de competició i cal tenir alternatives i una plantilla a l’alçada. Si bé és cert que el tècnic ha utilitzat un onze concret en els partits més exigents i importants del curs, en la lliga s’han fet rotacions usualment, donant pas a la resta de futbolistes. I l’equip ha respost. Des de Paños, que viu els últims dies com a blaugrana, fins a Bruna, castigada de nou per les lesions, passant per tota la resta. Aquí, destaca la figura de Clàudia Pina. La de Montcada i Reixac ha disputat tots els partits de lliga, 20 de titular. Les xifres han estat bones: 12 dianes i 5 assistències de gol.

Una Graham Hansen extraterrestre

FOTO: FCB

El rendiment de la noruega aquesta temporada està sent més espectacular que mai pel que fa a xifres. Més enllà del que ofereix sobre la gespa, passat per alt en els premis individuals d’aquests darrers anys, Graham ha fet un pas endavant en l’aspecte golejador. En la lliga, ha fet 18 gols i ha repartit 17 assistències. Exhibició rere exhibició, ballant amb les defenses que se li posaven al davant. Una de les seves sòcies ha estat Aitana Bonmatí. La Pilota d’Or (i guanyadora de tants altres premis) ha mantingut un altíssim nivell aquest curs, fent 8 gols i 10 assistències. Tenir-les en forma és vital. Un exemple l’hem vist en les dues últimes semifinals europees. Graham va decidir la de l’any passat. Aitana ho va fer a Londres fa uns dies, marcant un gol i provocant un penal. Un luxe, tenir-les.

Sense Mapi León, però fiables

foto: FCB

Un any més, a banda del potencial ofensiu, la defensa ha tornat a ser un mur que només ha encaixat 9 gols en 26 partits. Tota la línia defensiva ha rendit, superant adversitats. I és que les dues centrals titulars, Paredes i Mapi León, han tingut lesions al llarg del curs. La més greu, la de l’aragonesa. Però Giráldez va trobar la solució. Engen, que ja havia jugat en aquesta posició al Metropolitano la temporada passada, es va erigir en nova central de l’equip. El rendiment de la noruega ha estat excel·lent, també en els partits més importants de la Champions. Una altra jugadora que ha agafat importància aquest curs ha estat Cata Coll. El relleu a la porteria ha arribat, si bé Paños ha jugat força partits de lliga. La balear ha demostrat capacitat, personalitat i maduresa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)